Μπαίνει στον προεκλογικό το Volt-Συστήνει υποψήφιους και διαδίδει το όραμά του

Για πρώτη φορά στην σύντομη ιστορία του μπαίνει σε προεκλογική εκστρατεία το νεοσύστατο Volt. Το κόμμα, το οποίο συστάθηκε επίσημα μόλις τον Δεκέμβριο του 2023, ανακοίνωσε την Κυριακή το ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές και πλέον ρίχνεται στα βαθιά της πολιτικής ζωής της Κύπρου, διεκδικώντας τη δική του θέση στον κομματικό χάρτη.

Τα πράγματα για το Βολτ Κύπρος δεν είναι βεβαίως εύκολα, καθώς το πολύ υψηλό εκλογικό μέτρο καθιστά δύσκολη την κατάληψη μίας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν και από την πρώτη στιγμή το κόμμα εντοπίζεται από τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που ερμηνεύεται πολύ θετικά, αφού ενδεχομένως μερίδα του εκλογικού σώματος είτε δεν γνωρίζει την ύπαρξή του ακόμη, είτε δεν γνωρίζει αρκετά για αυτό, θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο θα δηλώσει πραγματικά την παρουσία του νέου κόμματος στην πολιτική σκηνή, ακόμη και αν δεν οδηγήσει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Οι Ευρωεκλογές είναι το σκέλος των διπλών εκλογών στις οποίες η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να αποδώσει τη μεγαλύτερη έμφαση, αφενός επειδή είναι εκλογές που καταμετρούν ποσοστά και, συνεπώς, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, κομματική δύναμη, και αφετέρου επειδή αποτελούν θέμα ταυτότητας για ένα κόμμα με τόσο έντονα ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και το κόμμα προγραμματίζει μια πλειάδα προεκλογικών εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με τις τοπικές επαφές με κόσμο.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Volt αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα σε εκδήλωση εντός Μαρτίου. Ωστόσο, από τη στιγμή που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν, ξεκίνησε και η μεγάλη τους μάχη να συστηθούν στο ευρύ κοινό και να ενημερώσουν για αυτά που πρεσβεύουν. Επί της ουσίας, μαζί με τα ίδια τα πρόσωπα, οι ψηφοφόροι θα γνωρίζουν και το κόμμα, τις θέσεις του και το όραμά του για την Κύπρο.

Το κόμμα στράφηκε στο εσωτερικό του για εντοπισμό των υποψηφίων, καθώς σχεδόν όλοι είναι μέλη του ή κοντά του από την αρχή. Το γεγονός πως, με εξαίρεση την συν-αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα, οι υπόλοιποι δεν είναι στελέχη της ανώτατης ηγεσίας, στέλνει, όπως επισημαίνουν πηγές από το κόμμα, το μήνυμα πως διαθέτει πλέον αρκετά μέλη που να του επιτρέπει να κάνει επιλογές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό ατόμων χωρίς έντονο προηγούμενο κομματικό βιογραφικό, οι οποίοι να είναι ενεργοί πολίτες και επιτυχημένοι στους δικούς τους επαγγελματικούς τομείς.

Μακράν το πλέον γνωστό πρόσωπο είναι ο συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, που για πολλούς αποτέλεσε και την έκπληξη του Βολτ Κύπρος και αναμένεται να λειτουργήσει και ως ο «κράχτης» του ψηφοδελτίου. Απ’ εκεί και πέρα, στο ψηφοδέλτιο ως στελέχη πρώτης γραμμής βρίσκονται η συν-αντιπρόεδρος Ανδρομάχη Σοφοκλέους και ο γενικός γραμματέας Χουλουσί Κιλίμ, ο οποίος είναι Τουρκοκύπριος.

Αν και δεν είναι τόσο γνωστή η ίδια, από οικογένεια με μακρά πολιτική ιστορία προέρχεται η ειδικός έρευνας Σοφία Βασιλείου, καθώς είναι κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και της πρώην Επιτρόπου της Κύπρου Ανδρούλλας Βασιλείου. Την εξάδα συμπληρώνουν η κλινική ερευνήτρια Λύσια Δημητρίου και ο νομικός Νικόλας Κυριάκου. Στόχος της ηγεσίας είναι οι υποψήφιοι να δώσουν ένα νέο, φρέσκο αέρα στην πολιτική, μακριά από τα τετριμμένα και την ανακύκλωση προσώπων.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό πρόγραμμα, είναι γνωστό πως όλα τα Volt θα κατέλθουν στις Ευρωεκλογές με το κοινό πρόγραμμα του Volt Europa, καθώς πρόκειται για πανευρωπαϊκές εκλογές με κοινές προκλήσεις και προβληματισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυπριακό επίπεδο, διαμορφώνονται εξειδικευμένες θέσεις για καθαρά κυπριακά προβλήματα, οι οποίες θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο καταρτίστηκε υπό το σύνθημα «The future made in Europe».

Σε σχέση με τις τοπικές εκλογές δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο κόμμα, καθώς το βάρος δόθηκε στις Ευρωεκλογές, που αποτελούν και το βασικό του στοίχημα. Είναι, ωστόσο, γνωστό πως επιθυμεί να έχει εκπροσώπηση, τουλάχιστον στα Δημοτικά Συμβούλια των μεγάλων Δήμων στα αστικά κέντρα, ενώ εκεί που υπάρχει επαρκής ταύτιση απόψεων αναμένεται να υποστηρίξει και υποψηφίους για τα υψηλόβαθμα αξιώματα. Αν και γίνονταν επαφές και συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα, αυτές ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, αφού δεν έχουν ληφθεί ακόμη άλλες αποφάσεις, πέραν της υποστήριξης του Γιάννη Αρμεύτη για τη Δημαρχία Λεμεσού.

Αναμένεται πως τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών και ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η εικόνα ως προς τις υποψηφιότητες, το Volt θα ασχοληθεί πιο ενεργά με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη κάποια μέλη του εξέφρασαν ενδιαφέρον για να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια, ενώ μέσα από τις ζυμώσεις αναμένεται να προκύψουν και άλλα, για να έχει όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη παρουσία και σε αυτές τις εκλογές, που βρίσκονται πιο κοντά στην κοινωνία.

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»