Υπ. Γεωργίας: Η πράσινη μετάβαση να αντισταθμίσει επιπτώσεις για να αποδώσει

Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά για να είναι δίκαιη και αποδοτική πρέπει να αντισταθμιστεί η μείωση των εισοδημάτων των γεωργών με την κατάλληλη χρηματοδότηση, ανέφερε σε παρέμβασή της στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, η οποία παρουσίασε επίσης σειρά προτάσεων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες και θα εξεταστούν μαζί με τις προτάσεις όλων των κρατών μελών.

«Είμαι εδώ εκφράζοντας και τα αιτήματα των αγροτών της χώρας μου», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, τονίζοντας πως οι αγρότισσες και οι αγρότες της Κύπρου «εμπλέκονται σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα» και πως για αυτό «οφείλουμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την παραγωγή τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και των αγροτικών περιοχών, καθώς και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους».

«Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά για να είναι δίκαιη και αποδοτική, θα πρέπει να συμβάλουμε στην ομαλή προσαρμογή των γεωργών μας, αντισταθμίζοντας τη μείωση των εισοδημάτων τους με κατάλληλη χρηματοδότηση», τόνισε.

Η συζήτηση αφορούσε τη γρήγορη και διαρθρωτική αντιμετώπιση της κρίσης στον γεωργικό τομέα, εν μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους των Βρυξελλών κοντά στο κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι Υπουργοί Γεωργίας έδωσαν πολιτική καθοδήγηση για μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, και παραδέχθηκαν πως «τα αιτήματα των γεωργών δεν αρκεί να εισακουστούν, αλλά χρειάζεται να τεθούν σε πλαίσιο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων έμπρακτης στήριξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Κύπρος για διαφοροποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περιλαμβάνουν, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, Βραχυπρόθεσμες προτάσεις μείωσης του διοικητικού φόρτου που επωμίζονται οι γεωργοί, Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις απλοποίησης και παροχής ευελιξίας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Πρόσθετη στήριξη των γεωργών για  διασφάλιση της υλοποίησης της πράσινης μετάβασης και της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Επίσης, περιλαμβάνουν διασφάλιση ευέλικτων διαδικασιών τροποποίησης των Στρατηγικών σχεδίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γεωργών και στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ελάφρυνση των δεσμεύσεων και εξαίρεση των μικρών γεωργών στο πλαίσιο εφαρμογής της αιρεσιμότητας και

περαιτέρω στήριξη των γεωργών, με την εισαγωγή νέου μέτρου παραχώρησης προσωρινής έκτακτης ενίσχυσης σε όσους πλήττονται από εσωτερικές ή και εξωγενείς κρίσεις.

Τέλος, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το ότι στις αναφορές του μετά το Συμβούλιο, ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι συμπεριέλαβε και εισηγήσεις που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, η Επιτροπή παρουσίασε την υποχρεωτική χρήση του ψηφιακού συστήματος «CATCH» για την αντιμετώπιση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Η κ. Παναγιώτου στήριξε την προσπάθεια της Επιτροπής για προώθηση της χρήσης του CATCH από τρίτες χώρες ως ενέργεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου