Α. Δημητρίου: Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας

Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία το απόγευμα της Δευτέρας στο Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη Διάσκεψη με θέμα τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Ίδρυμα Hanns Seidel. 

Η ΠτΒ είπε ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου για έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα είναι ένα σαφές παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και έχει χαιρετιστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο επίτευξης μιας ειρηνικής, συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, βασισμένης σε δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προηγούμενες συμφωνίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή στην  Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τόσο η κρίση αυτή όσο και η πιο πρόσφατη στη Μέση Ανατολή, αποδεικνύει ότι αυτό που πρέπει να θέσουμε ως διεθνής κοινότητα ως προτεραιότητά μας είναι να αναζητήσουμε λύσεις, να επαναφέρουμε τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο προσκήνιο των στόχων μας.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, όπως και στην Κύπρο, το πλαίσιο οποιασδήποτε λύσης έχει από καιρό οριοθετηθεί από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μόνο αυτά μπορούν να αποτελέσουν την πυξίδα για μια λύση.

Για το Κυπριακό είπε ότι καθήκον μας είναι να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

«Κάθε στιγμή μετράει και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να αγωνιστούμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικές ροές-«Είμαστε στα όρια μας»
Συγχαρητήρια Κύπρου στο νέο Πρωθυπουργό του Κουβέιτ για τον διορισμό του
Με μήνυμα, «ρίξε πράσινο στο μαύρο» ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών οι Οικολογοι
Στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών ΕΕ συμμετέχει η Α. Δημητρίου
Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»
Η προϊστορία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για την 9η Ιουνίου
Επενδύει στους υποψήφιούς της για επίτευξη των στόχων των Ευρωεκλογών η ΔΗΠΑ
Γ. Νικολέττος στον REPORTER: Θα μετατρέψουμε την ανομοιογένεια σε πλεονέκτημα και προοπτική
Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του