Με Σιζόπουλο εγκαινίασε την πρωτοβουλία του ο Παπαδόπουλος-Συζήτησαν και θέματα συντονισμού της συμπολίτευσης

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα οι Πρόεδροι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συνεργασία για Σταθερότητα» που έχει αναλάβει το ΔΗΚΟ ενόψει της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είχε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Σιζόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στο Κυπριακό, όπου μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ενός αδιεξόδου, έχουμε τις πρώτες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό αλλά και τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «ως κόμματα που συμμετέχουμε στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα που απαιτεί σήμερα η χώρα».

«Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «απαιτείται συνεργασία, ενότητα, συλλογικότητα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας, για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για να επηρεάζουμε κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν είναι μόνο στο Κυπριακό που απαιτείται αυτή η συνεργασία και αυτός ο συντονισμός, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση. Μεγάλα θέματα όπως είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού όπως είναι η το ΓεΣΥ, όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά η συνέχιση της εξαιρετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας».

Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο όχι μόνο για αυτή τη συνάντηση αλλά και για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων που, όπως ανέφερε, «έχει φέρει μέχρι στιγμής πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι «σίγουρα απαιτείται συνεργασία και συλλογικότητα όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά σε ολόκληρο τον πολιτικό χώρο».

Όπως είπε, «τα εθνικά μας ζητήματα αφορούν όλους και εμείς έχουμε αποδείξει στην πράξη πως μπορούμε να ενεργήσουμε εποικοδομητικά και συλλογικά, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις εθνικές μας προκλήσεις ανεξαρτήτως του κατά πόσο μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε διάφορα επιμέρους ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τη συνεργασία των κομμάτων, αυτή είναι αναγκαία και επωφελής για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και ακριβώς για αυτό τον λόγο, ναι, έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτές τις πρωτοβουλίες».

Σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο πιο βασικός κίνδυνος είναι η συνέχιση του αδιεξόδου και της στασιμότητας» αλλά και ότι «όλοι οι ελπίζουμε ότι με την ανάληψη των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι «αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει την άρνηση της Τουρκίας και την προσπάθεια της ν’ αλλάξει την βάση συζήτησης σε μια βάση που θα περιλαμβάνει τη λύση δύο κρατών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας».

«Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυτές οι σκοπιμότητες και επιδιώξεις από τουρκικής πλευράς, όπως επίσης υπάρχει και η βασική σκοπιμότητα από πλευράς του ότι δεν πρέπει να γίνουν καν διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την άρνηση από πλευράς τους, αντίθετα θεωρούμε ότι μέσα από πρωτοβουλίες πρέπει να βρούμε τρόπο να επιστρέψουμε στο διάλογο και να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις και τις απόψεις της κ. Ολγκίν αλλά αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφουν το κυπριακό πρόβλημα. «Εμείς επιμένουμε πάντα ότι αυτή η συμφωνημένη βάση και το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου είναι οι καθοδηγητικές γραμμές πάνω στις οποίες οφείλει να κινηθεί τόσο ΟΗΕ όσο και ο οποιοσδήποτε προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι «το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η αδιαλλαξία και επεκτατισμός της Τουρκίας και εμείς επιμένουμε ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προκαθοριστεί συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου.

Από την πλευρά του και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αφού ευχαρίστησε τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε για να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων σε μια προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό όσον αφορά τη διαχείριση των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό, ανέφερε πως η ΕΔΕΚ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον και την επανέναρξη των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή και αμετακίνητη στις θέσεις, τις οποίες κατά καιρούς έχει διατυπώσει όσον αφορά την μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου, «αυτό για το οποίο πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή για όλους τους υπόλοιπους, είναι να παραδειγματιζόμαστε από αυτό που συμβαίνει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τον τρόπο που έχει επιχειρηθεί η εφαρμογή της διζωνικής τρικοινοτικής ομοσπονδίας, τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν ουσιαστικά για τη βιωσιμότητα αυτού του κράτους».

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «που από την πλευρά τη δική μας επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας, η λύση του Κυπριακού να διασφαλίσει τις 4 βασικές αρχές, όπως τις έχουμε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προεκλογικά και έχουν γίνει αποδεκτές, την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών βάσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και την κατοχύρωση σε όλους τους νόμιμους κατοίκους των 4 βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της ελευθερίας διακίνησης εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος συνήχησέ λέγοντας πως από ‘κει και πέρα είναι προφανές ότι ως κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση «θα πρέπει να λάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για το πώς θα μπορούμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τη δική μας συμμετοχή πριν από τις προεδρικές εκλογές, με βασικό στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αλλά πάνω από όλα το πώς θα θωρακίσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία κινδυνεύει από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δυστυχώς με την ανοχή και Ευρωπαίων εταίρων».

«Και όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα των παρεμβάσεων μας στον ευρωπαϊκό χώρο και κυρίως στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και στα ευρωπαϊκά κόμματα, στα οποία συμμετέχουμε ως μέλη. Έτσι, όσο μπορούμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι συναντήσεις θα συνεχίσουν και θα μπορούν συνεχώς να διαμορφώνουν νέες συνθήκες και συνεργασίας, αλλά και πρωτοβουλιών για την προώθηση των κοινών στόχων» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «επειδή ενδέχεται στην επόμενη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στην Κύπρο να έχει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ σημαντικό τα πολιτικά κόμματα, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να είμαστε συντονισμένα για να καταθέσουμε συγκεκριμένες απόψεις που αφορούν την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος, που είναι ένα πρόβλημα εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ένα δικοινοτικό πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως θα επιχειρηθεί να επιλυθεί είτε μέσα από μια διακοινοτική διευθέτηση, είτε με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Γι’ αυτό λοιπόν, εξήγησε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μεταφερθεί το σωστό μήνυμα αναφορικά με την πραγματική υφή του Κυπριακού. «Και όσο περισσότερα πολιτικά κόμματα υποστηρίξουν αυτή τη διάσταση και την προωθήσουν, αντιλαμβάνεστε ότι τόσο ενδεχομένως να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της, αλλά και το τι θα επακολουθήσει», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Κακοί οι οιωνοί για τα οδοφράγματα-Παραμένει αρνητικός ο Τατάρ στην πρόταση για Πυρόι ή Κόκκινα
Θέτουν επί τάπητος τις αναπάντητες ερωτήσεις των Υπουργών οι βουλευτές
Η εικόνα αποσύνθεσης της Αστυνομίας και η αντιπολίτευση που (εξακολουθεί να) περιμένει στη γωνία
Υποστήριξή σε ΚΔ εκφράζει η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων-«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για επανένωση Κύπρου»
Αδειάζει τον Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η αναφορά του σε συγκεκριμένο σωματείο»
Απαντά σε Λαβρόφ ο ΠτΔ-«Η Ρωσία μεταξύ των πρωταγωνιστών των ψηφισμάτων της βάσης λύσης του Κυπριακού»
Πρώτη τοποθέτηση ΠτΔ για την υπόθεση του Πακιστανού-Η απάντηση στα περί συγκάλυψης και στις επικρίσεις για Χαρτσιώτη
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη με Κόστα-Στο επίκεντρο η συνάντηση με Πρόεδρο Λιβάνου
Συνάντηση ΔΗΣΥ με οργανωμένους φορείς της Αστυνομία-«Κατάθεση υπομνήματος το επόμενο διάστημα»
Μιλά για την εμπειρία του στο Κυπριακό ο Λαβρόφ-«Δεν μπορεί να υπάρξει μαγικό σχήμα από Ρωσία»