Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-Δεν θα παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις χωρίς κυριαρχική ισότητα
17:28 - 26 Φεβρουαρίου 2024
Από εδώ και στο εξής δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προβλέπει την κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», ανέφερε ο Ερσίν Ταταρ σε συνέντευξή του στην τουρκική διαδικτυακή εκπομπή «Yetkin Report» κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις συναντήσεις της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου Κορυφής που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει σήμερα ότι κληθείς να πει τους λόγους που αντιδρά σε μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο από το 1974. «Εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κανενός δεν έσπασε η μύτη. Για ποια κρίση μιλάνε στην Κύπρο όταν στην περιοχή δεν υπάρχει αιματοχυσία; Η συμφωνία του 1960 ήταν μια καλή συμφωνία παρά ταύτα, αλλά παραβιάστηκε πρώτα το 1963 με τις επιθέσεις των ματωμένων Χριστουγέννων και μετά το 1974 με το πραξικόπημα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης που απορρέει από τη συνθήκη εγγύησης με την επιχείρηση ειρήνης για να προστατεύσει τον τουρκοκυπριακό λαό», ισχυρίστηκ, συμπληρώνοντας, «τώρα λέμε ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από τη Συμφωνία του 1960»;
Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν κι αν επιθυμία είναι να αναβιώσει ένα τέτοιο «πείραμα» για την επανένωση του νησιού, ο κ. Τατάρ είπε ότι υπήρξε μια δυνατότητα για συμφωνία τότε και υποστήριξε ότι η ΕΕ ξεγέλασε τότε τους Τ/κ και την Τουρκία. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, ενέκρινε τότε το σχέδιο Ανάν, τα εμπάργκο επρόκειτο να αρθούν αλλά αυτό δεν έγινε. Η ε/κ πλευρά που δεν αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, ανταμοίφθηκε με την ένταξη στην ΕΕ.
«Δεν θέλουμε να ξαναπαίξουμε αυτό το παιχνίδι. Δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν θα διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που αγνοεί την κυριαρχική ισότητά μας. Διεκδικούμε την κυριαρχική ισότητα μας, την οποία ονομάζουμε εγγενές κεκτημένο δικαίωμα για λύση δύο κρατών».
Κληθείς να πει πώς ορίζει την διαφορά μεταξύ της κυριαρχικής και της πολιτικής ισότητας, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής. «Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Θέλουμε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία στη βάση δύο κρατών όπου ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός θα ζουν δίπλα-δίπλα».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνόδους του ΟΤΚ, ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι χαρούμενος που τον κάλεσε ο Αζέρος Πρόεδρος, Αλίεφ στην σύνοδο στην Σούσα τον Ιούλιο. «Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της προβολής της τδβκ». Το Καζακστάν, συνέχισε, δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος στη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε» και η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίστηκε ότι το απέτρεψε. Περιμένουμε την πρόσκληση από την Κιργισία για τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Θα πάμε στο Αζερμπαϊτζάν με χαρά».
Ερωτηθείς εάν περιμένει ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους που αναγνωρίζεται τώρα μόνο από την Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «ο αγώνας για την αναγνώριση δεν είναι εύκολος, αλλά μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της ισότητας με βάση την κυριαρχία, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ορατότητα, η αποδοχή και η οικονομική δομή της τδβκ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας γι' αυτό με αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι μαζί μας».
Πηγή: KYΠΕ