Εντοπίζουν το πρόβλημα και ζητούν περισσότερο διαφάνεια για τις αποσπάσεις συντεχνίες και βουλευτές
14:39 - 26 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία αποσπάσεων ζήτησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και Βουλευτές, ενώ συντεχνίες ζήτησαν επίσης να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των εργαζομένων πριν από τις αποσπάσεις, κατά τη συνέχιση συζήτησης του θέματος της άρσης του περιορισμού για μέγιστη χρονική διάρκεια απόσπασης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η μέγιστη διάρκεια απόσπασης για υπάλληλους της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, είναι τρία χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα τρία. ΠΑΣΥΔΥ και ΟΗΟ-ΣΕΚ συμφώνησαν με την προτεινόμενη αλλαγή για άρση αυτού του περιορισμού.
Από την άλλη, ΑΣΔΥΚ, Ισότητα, ΠΑΣΥΝΟ, ανέφεραν ότι συμφωνούν μεν, με την τροποποίηση που προτείνεται, ωστόσο έθεσαν επιπλέον το ζήτημα του να ακούγεται η άποψη του εργαζόμενου προς απόσπαση, ενώ έθιξαν και το ότι δεν ανακοινώνονται όλες οι διαθέσιμες για απόσπαση θέσεις στον μηχανισμό εσωτερικής αγοράς.
Επιπρόσθετα, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ είπαν ότι οι νοσηλευτές και οι γιατροί του ΟΚΥπΥ «αποσπάστηκαν» χωρίς να ρωτηθούν και με ειδική νομοθεσία. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ διαφώνησε με την πρόταση για άρση του περιορισμού, σημειώνοντας ότι η απόσπαση συνεπάγεται περιστασιακές ανάγκες, όχι μόνιμες θέσεις.
Η διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Αζίνα, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνουν αποσπάσεις. Από τη μία, μία υπηρεσία μπορεί να εντοπίσει εργαζόμενο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της και να τον ζητήσει. Από την άλλη, υπάρχει ο μηχανισμός εσωτερικής αγοράς, όπου δημοσιεύονται οι διαθέσιμες θέσεις για αποσπάσεις και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Σημείωσε ότι λαμβάνεται υπόψη η γνώμη προϊστάμενου της υπηρεσίας από την οποία αποσπάται ο υπάλληλος, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Το Τμήμα Διοίκησης μπορεί να αναιρέσει την άποψη του προϊστάμενου, αν μπορεί να δικαιολογήσει τον λόγο, ενώ την τελική απόφαση παίρνει η ΕΔΥ.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί η σωστή λύση με διαφάνεια και συναίνεση. «Αν όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε, ικανοποιώντας τα θέλω και του εργοδοτούμενου και του εργοδότη και βρίσκοντας την καλύτερη λύση για τη δημόσια υπηρεσία, θα βρούμε τη λύση», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι ερχόμαστε να καλύψουμε με αποσπάσεις μόνιμες ανάγκες. Ζήτησε στοιχεία από την ΕΔΥ για να ελεγχθεί πού έχουν αποσπαστεί υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας από το 2017 που ισχύει η νομοθεσία. «Αντί να λειτουργήσει στο να εξοικονομήσουμε πόρους και να βελτιώσουμε την απόδοση της κρατικής μηχανής, έγινε όχημα βολέματος ημετέρων».
Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ρώτησε τη διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, κατά πόσο έχουν γίνει διευθετήσεις για τις αποσπάσεις, που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την κ. Αζίνα να απαντά ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ζητήσει ακόμη κάτι για το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σπύρος Παπαδούρης, είπε ότι θα ήταν θεμιτό και οι αποσπάσεις που γίνονται απευθείας να δημοσιεύονται για σκοπούς διαφάνειας.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι άκαιρη, ενόψει των πολλών έντονων αντιδράσεων για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αναφορικά με το ζήτημα των αποσπάσεων, είπε ότι το δίκαιο θα ήταν να επιστρέψουν όλοι πίσω πριν να ψηφιστεί το δικαίωμα για επ’ αόριστον απόσπασης, προκειμένου να μη βολευτούν κάποιοι.
Πηγή: ΚΥΠΕ