Απέρριψε τις εισηγήσεις ΥΠΑΜ για τις γυναίκες υπαξιωματικούς το Οικονομικών, φωνές από Βουλή

Δεν βγήκε άσπρος καπνός, όσον αφορά στις γυναίκες υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, που είχαν προβεί σε καταγγελίες για άνιση μεταχείριση και διάκριση στην εργασία τους λόγω φύλου, με το Υπουργείο Άμυνας να ενημερώνει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι εισηγήσεις που είχαν καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών απορρίφθηκαν και όπως διαπιστώθηκε υπήρξε μία ασυμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Το θέμα των καταγγελιών των γυναικών υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς είχε απασχολήσει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έξι συνεδρίες και όπως διαφάνηκε δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κοινό έδαφος, με το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι το αρμόδιο κατά πόσο θα δοθούν οι αυξήσεις, να αφήνει αιχμές κατά του Υπουργείου Άμυνας, που είναι υπεύθυνο για την Εθνική Φρουρά, ότι δεν προέβη σε διαβουλεύσεις μαζί του πριν καταθέσει εισηγήσεις.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ενώπιον της Βουλής ότι έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, με τις δύο εισηγήσεις του, στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, για να λάβει απάντηση λίγες εβδομάδες αργότερα, ότι αυτές απορρίφθηκαν καθώς υπάρχει πρόβλημα με το νόμο.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο εισηγήσεις του Υπουργείου Άμυνας είναι:

-Θεσμοθέτηση κατώτατης επαγγελματικής σύνταξης, 1000 ευρώ, για τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα για τους Υπαξιωματικούς (Συμβασιούχους και Μόνιμους) ή

-Πλασματικη αναγνώριση πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας για όσους Υπαξιωματικούς δεν συμπληρώνουν τους 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, με ανώτατο όριο τα έξι έτη, δηλαδή τα έτη που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης και της ηλικίας στην οποία ο Υπαξιωματικός λαμβάνει τη θεσμοθετημένη σύνταξη δυνάμει του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Οικονομίδου-Αζίνα, στην τοποθέτησή της επεσήμανε πως «το Υπουργείο Άμυνας, είχε φέρει δύο εισηγήσεις χωρίς διαβουλεύσεις και πέταξε το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι εισηγήσεις δεν μπορούν να γίνουν, επειδή υπάρχει νομικό θέμα».

Η κα. Αζίνα, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, που έκαναν λόγο για δύο προσαυξήσεις 70 ευρώ ως αντιπρόταση στα αιτήματα τους, για την επαγγελματική τους ανέλιξη στη βάση της ισότητας με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που απορρίφθηκε από τις επηρεαζόμενες. «Αντιλαμβανόμενο το Υπουργείο Άμυνας τις διακρίσεις που γίνονταν, προέβη σε διάφορες εισηγήσεις για να αποκατασταθεί η αδικία. Ωστόσο, δεν παρουσίασει τις εισηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, για να έρθουμε ως κοινό μέτωπο, ενώ γίνονταν άλλες διαβουλεύσεις».

Αντέδρασε το Υπουργείο Άμυνας

Στις αναφορές της κας. Αζίνα περί διαβουλεύσεων με άλλους φορείς, πριν την κατάθεση των εισηγήσεων, απάντησε το Υπουργείο Άμυνας, με τον εκπρόσωπο να τονίζει πως δεν προηγήθηκαν άλλες διαβουλεύσεις, αφού έστειλε την επιστολή με τις εισηγήσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Το γεγονός ότι η εν λόγω επιστολή είχε κοινοποιηθεί και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ήταν αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών, με το Υπουργείο Άμυνας να τονίζει πως δεν υπήρξε διαβούλευση, αλλά ενημέρωση για ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη. Οι αναφορές της κας. Αζίνα, προκάλεσαν ενόχληση και σε βουλευτές, τις οποίες χαρακτήρισαν προσβλητικές.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί τα μέσα Απριλίου και αυτό που ζητήθηκε από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, είναι όπως καταλήξουν σε εισηγήσεις που θα λύσουν το πρόβλημα, καθώς όπως αναφέρθηκε από τους πλείστους βουλευτές είναι πως οι επηρεαζόμενες, που απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη θα κερδίσουν τις δίκες, ενώ δεν αποκλείεται να καθίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο σκαμνί του ΕΔΑΔ και να κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων θα ζητήσει συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών, κατά το χρονικό περιθώριο που υπάρχει μέχρι την επόμενη συνεδρία του θέματος.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες