Α. Δημητρίου: Να μην περάσει λεπτό αναξιοποίητο για συνομιλίες στο Κυπριακό
11:36 - 25 Φεβρουαρίου 2024
Δεν πρέπει να περάσει ούτε λεπτό αναξιοποίητο προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας την ανάγκη για συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια αναχαίτισης των τουρκικών θέσεων και επεκτατικών βλέψεων.
Σε επιμνημόσυνο της λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη, στη Λεμεσό, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως, σήμερα που ο κόσμος μας βυθίζεται σε ένα χείμαρρο από γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλεπάλληλες κρίσεις δημοκρατικών αρχών και αξιών, αβεβαιότητες που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα συθέμελα, «για να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε, το κουράγιο ν’ αντισταθούμε, την έμπνευση να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο, αρκεί μια ματιά στο παρελθόν μας».
«Έχουμε ήρωες να μας καθοδηγούν, οι οποίοι μέσα από τη θυσία τους, την ανιδιοτελή αγάπη τους για την πατρίδα μας, δείχνουν το δρόμο, το κοινό καλό, το όφελος για ολόκληρο το λαό μας, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας».
Σημειώνοντας ότι «δεν μας επιτρέπεται ούτε στιγμή ολιγωρίας, ούτε στιγμή αποπροσανατολισμού», η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και στον νέο κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων προς εξεύρεση κοινού εδάφους, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ.
«Και δεν πρέπει να περάσει ούτε λεπτό αναξιοποίητο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Άγκυρα καραδοκεί, επιχειρώντας συνεχώς νέα τετελεσμένα, χρησιμοποιώντας τις προσφιλείς της ανορθόδοξες μεθόδους, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, τον σφετερισμό των Ε/κ κατεχόμενων περιουσιών, ενώ παρουσιάζεται την ίδια ώρα ανυποχώρητη στη διχοτομική λύση των δυο κρατών, παραπληροφορώντας και καλλιεργώντας κλίμα ότι η δική μας πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο», συμπλήρωσε.
Συνεπώς, συνέχισε, «πρέπει να ριχθούμε συλλογικά και συντονισμένα, όλη η ηγεσία του τόπου, με αποφασιστικότητα σε έναν άνευ προηγουμένου εντατικό αγώνα, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις επεκτατικές της βλέψεις και να ανατρέψουμε τα τουρκικό αφήγημα, το οποίο δυστυχώς έχει διαβρώσει τη διεθνή σφαίρα».
Υπέδειξε δε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και εισηγήσεις «για το πώς πρέπει να κινηθούμε σε αυτήν την κομβική καμπή και ποιές πρέπει να είναι οι επόμενες μας κινήσεις».
«Ειδικά εμείς, που οραματιστήκαμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον και το κάναμε πράξη», πρόσθεσε, «έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε, μέσα από την ευρωπαϊκή μας πορεία και ταυτότητα, αλλά και τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κτίζοντας γέφυρες, αξιοποιώντας διασυνδέσεις και δημιουργώντας δυναμικές και προοπτικές».
Διαβεβαίωσε ακόμη πως «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όπως κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της παράταξης μας, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για εκείνη την ημέρα που θα απαλλαγούμε από τα συρματοπλέγματα, τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις».
Η κα. Δημητρίου υπογράμμισε ακόμη ότι τους ήρωες και τις ηρωίδες μας τους χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, καθώς «είναι εκείνοι και εκείνες που γίνονται ιστορία για να μας υπενθυμίζουν ότι η πατρίδα δεν είναι απλώς ένας τόπος στον χάρτη, αλλά ένα ζωντανό ιδανικό, μια αέναη πορεία προς την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία».
Το μνημόσυνο των αδελφών Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη, που έπεσαν μαχόμενοι το 1964 και το 1974 αντίστοιχα, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας, χοροστατούντος του Χωροεπίσκοπου Αμαθούντος Νικόλαου. Ακολούθησε πορεία προς το εθνικό σωματείο που φέρει το όνομα τους, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των δύο ηρώων.