Περιμένουν την «ετυμηγορία» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την ανέγερση του νέου Δικαστηρίου Λευκωσίας

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι μελέτες για ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που θα κτιστεί πίσω από το υφιστάμενο κτήριο, με την εκτίμηση του κόστους να ανέρχεται στα €100.000.000, οι οποίες αφού θα ολοκληρωθούν, θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για ανάθεση του έργου, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, το ζήτημα έχει σκαλώσει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από την οποία αναμένεται απάντηση ως προς τις προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον της, αναφορικά με τα θέματα προσβασιμότητας που έχουν προκύψει.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στο Υπουργείο από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, έχουν ολοκληρωθεί οι πλείστες προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνταν όπως, μεταξύ άλλων, αρχαιολογική έρευνα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έρευνα για την ύπαρξη επικίνδυνων υλικών ή εκρηκτικών στο έδαφος από το ΓΕΕΦ, κυκλοφοριακή μελέτη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και καταρτισμός κτιριολογικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη, το κτιριολογικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει το Επαρχιακό Δικαστήριο και Δικαστήρια Ειδικής Δικαιοδοσίας (Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων, Στρατιωτικό Δικαστήριο, Εμπορικό Δικαστήριο), υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, κ.ά, ενώ η εκτίμηση κόστους, ανέρχεται περίπου στο ποσό των €100.000.000.

«Για την προώθηση του έργου τέθηκε ως προαπαιτούμενο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (κυκλοφοριακή μελέτη) η παραχώρηση πρόσβασης διαμέσου των εγκαταστάσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης (βρετανικό απόσπασμα) “Wolseley Barracks”, οι οποίες βρίσκονται σε εφαπτόμενο τεμάχιο, διαμέσου του οποίου απαιτείται όπως δημιουργηθεί νέος δρόμος, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του οδικού δικτύου. Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έχουν προτείνει στην UNFlCYP συγκεκριμένες λύσεις για παραχώρηση της εν λόγω πρόσβασης λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα και η ασφάλεια των εγκαταστάσεών της», ανέφερε ο Μάριος Χαρτισώτης.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως αναμένεται η τελική θέση της UNFICYP και, αν αποδεχθεί την πρόταση, θα οριστικοποιηθεί το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο των Δικαστηρίων Λευκωσίας από το Τμήμα Πολεοδομίας, το οποίο θα περιληφθεί στα έγγραφα του διαγωνισμού για το νέο Δικαστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρτσιώτης, «ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αναμένεται να διαρκέσει περί τους 15 μήνες. Μετά τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει τις κατασκευαστικές εργασίες και θα διαρκέσει 6-9 μήνες. Oι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν γύρω στα τέσσερα χρόνια ανάλογα και με το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».

Σε σχέση με το ερώτημα του βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη δημιουργία του Ναυτοδικείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2022 και σύμφωνα με το άρθρο 3(2)(α), το Εμπορικό Δικαστήριο θα συγκροτείται από πέντε δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και, σύμφωνα με το άρθρο 18(2)(α), το Ναυτοδικείο θα συγκροτείται από δύο δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από το Ανώτατο Δικαστήριο ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι θέσεις των δικαστών αναμένεται να προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής τους. «Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τα Δικαστήρια θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την λειτουργία τους».

Δειτε Επισης

Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο Στρόβολο
Εμπλέκονται σε 14 υποθέσεις με λεία 600,000 ευρώ οι δύο που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις
«Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι»-Η μαρτυρία επιβάτη από την πτήση-τρόμου