Στα σκαριά πρόσθετη λωρίδα προς το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου για αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης

Στα σκαριά βρίσκεται η κατασκευή πρόσθετης λωρίδας στο δρόμο που οδηγεί στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, προκειμένου να δοθεί λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στην περιοχή από τις διελεύσεις στις κατεχόμενες περιοχές, ειδικότερα τα απογεύματα και τα Σαββατοκυρίακα, όπου πολλές φορές οι ουρές φτάνουν μέχρι και χιλιόμετρα μακριά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο οι οδηγοί, όσο και οι κάτοικοι.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε πως ετοιμάστηκε ρυθμιστικό σχέδιο πρότασης για κατασκευή πρόσθετης λωρίδας κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις, καθώς και πεζοδρόμιο, για τη διευκόλυνση της διέλευσης και την απάμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο της Δημοκρατίας, πλησίον του σημείου διέλευσης Αγίου Δομετίου.

Όπως εξήγησε, το θέμα συζητείται και στο πλαίσιο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τα οδοφράγματα, καθώς και με το Γραφείο του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή, προσθέτοντας παράλληλα πως «η χρηματοδότηση για έργα που γίνονται εντός της Νεκρής Ζώνης, δύναται να γίνει από Ευρωπαϊκούς Φορείς. Η δυνατότητα αυτή, όπως και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης, θα εξεταστούν αφού οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και ετοιμαστεί η εκτίμηση δαπάνης».

Περαιτέρω, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες για τροχοδρόμηση του έργου, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. «Τα δημόσια έργα προχωρούν με τις μελέτες τους, ώστε να ετοιμαστούν για την προσφοριοδότηση. Μια διαδικασία που μόλις ξεκίνησε, ωστόσο θα προχωρήσει ως προτεραιότητα», ανέφερε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Ο κ. Βαφεάδης, επισκέφθηκε τον χώρο που θα διεκπεραιωθούν τα έργα, μαζί με τον Διευθυντή των Δημοσίων Έργων, διαπιστώνοντας πως «είναι εφικτό και θα γίνουν οι σχετικές εργασίες», ενώ πρόσθεσε πως «από την σχετική μελέτη, θα διαφανεί ποιοι θα επηρεαστούν και αν θα επηρεαστούν. Θεωρώ πως όταν γίνει μια βελτίωση στο οδικό δίκτυο, θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία, διότι θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι ουρές».

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε το άνοιγμα τρίτης εξωτερικής λωρίδας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, από την οποία μπορούν να περνούν μόνο οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες ασθενείς και μαθητές. Μετά από σωρεία παραπόνων, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την επιστροφή τους προς τα κατεχόμενα, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, με το Υπουργείο Εξωτερικών, το διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, με το πρόβλημα στις διελεύσεις των εγκλωβισμένων να επιλύεται μετά από χρόνια.

Η συγκεκριμένη λωρίδα, είναι ελεγχόμενη από τους αστυνομικούς στο οδόφραγμα και μετά από εξακρίβωση των στοιχείων των εγκλωβισμένων και των επανεγκατασταθέντων, επιτρέπεται η διέλευση. Για να μπορούν οι δικαιούχοι να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω λωρίδα, πρέπει να στρίψουν από το πέρασμα που βρίσκεται στα αριστερά, πριν φτάσουν στο οδόφραγμα και από εκεί ξανά δεξιά, ενώ στη συνέχεια, προχωρώντας ευθεία, θα φτάσουν στο σημείο όπου θα υπάρχει το κλειστό κιγκλίδωμα, που θα ανοίγει μόνο από την Αστυνομία, η οποία κατέχει τον κατάλογο των ατόμων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα η τρίτη λωρίδα στο οδόφραγμα-Πώς θα γίνονται οι διελεύσεις εγκλωβισμένων

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τα κατεχόμενα, κατά το 2023, στα κατεχόμενα εισήλθαν συνολικά 7,7 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων τα 3.063.408 ήταν Ελληνοκύπριοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης το 2023, έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων 63 χιλιάδων 408 το 2023, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός ήταν 2.835.496. Μετά τους Ελληνοκύπριους, στη δεύτερη θέση των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα, κατατάσσονται οι Βρετανοί και στην τρίτη θέση οι Έλληνες.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που πέρασαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αυξήθηκε κατά 31,64% την ίδια περίοδο και από 1 εκατομμύριο 911 χιλιάδες 837, έφθασε τα 2 εκατομμύρια 516 χιλιάδες 814 διελεύσεις.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών