Ο ΟΗΕ καταδικάζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Γάζα, Δ. Όχθη και Ισραήλ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα «τις ωμές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «από όλα τα μέρη» στο Ισραήλ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

«Η δικαιοσύνη είναι μια αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να τεθεί τέλος στους κύκλους της βίας και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να μπορέσουν να λάβουν σημαντικά μέτρα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των υπηρεσιών του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη για μια περίοδο 12 μηνών έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

«Η βαθιά εδραιωμένη ατιμωρησία, την οποία διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία εδώ και δεκαετίες, δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. Όλα τα μέρη πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που έχουν διαπιστωθεί στη διάρκεια 56 ετών κατοχής, 16 ετών αποκλεισμού της Γάζας και μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο Τουρκ, στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Η έκθεση εξηγεί πως οι μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των χωρίς προηγούμενο επιθέσεων που εξαπέλυσαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 και 8 Οκτωβρίου. «Πρόκειται κυρίως για επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και κακομεταχείριση αμάχων, καταστροφές περιουσιών πολιτικού χαρακτήρα και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Αντίθετα, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πως οι κατηγορίες «σύμφωνα με τις οποίες μέλη παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και άλλοι διέπραξαν βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και βασανιστήρια απαιτούν μια έρευνα περισσότερο εις βάθος και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο ΟΗΕ κατηγορήθηκε έντονα ότι καθυστέρησε πολύ να καταγγείλει τη σεξουαλική βία. Το Ισραήλ εκτιμά πως ήταν ιδιαίτερα ωμή και συστηματική απέναντι σε γυναίκες.

Τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 30 είναι νεκροί, σε σύνολο περίπου 250 ανθρώπων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, η έκθεση εκτιμά πως «η επιλογή των μέσων και των μεθόδων του πολέμου οδήγησε σε τεράστια δεινά για τους Παλαιστινίους, κυρίως στη σφαγή αμάχων σε μεγάλη κλίμακα, σε μαζικούς και επαναλαμβανόμενους εκτοπισμούς, καταστροφή κατοικιών και στέρηση επαρκούς τροφής και άλλων απαραίτητων στοιχείων για τη ζωή».

«Οι γυναίκες και τα παιδιά υπέφεραν ιδιαίτερα. Κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου έχουν διαπραχθεί», υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία.

«Ο αποκλεισμός και πολιορκία που επιβλήθηκαν στη Γάζα συνιστούν συλλογική τιμωρία και μπορεί επίσης να αποτελούν χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, που αποτελούν αμφότερα εγκλήματα πολέμου», προσθέτει.

Δεν αποκλείει οι ενέργειες αυτές να συνιστούν «άλλα σοβαρά εγκλήματα από την άποψη του διεθνούς δικαίου», αλλά υπογραμμίζει ότι αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο έπειτα από έρευνα που θα διεξαχθεί περισσότερο εις βάθος.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι