Πλήρη διερεύνηση αιτιών θανάτου Ναβάλνι ζήτησε ο Κυριάκος Χατζηγιάννη
21:06 - 23 Φεβρουαρίου 2024
Πλήρη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη σε παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αντιφρονούντων και των πολιτικών κρατουμένων στην οποία συμμετείχε στο πλαίσιο των εργασιών της 23ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) που πραγματοποιείται στη Βιέννη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβαση του στο πλαίσιο της συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Κύπριος Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και ειδικότερα για τους περιορισμούς βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων που υφίστανται αντιφρονούντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον πρόσφατο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Ζήτησε δε σε αυτό το πλαίσιο την πλήρη διερεύνηση για τα αίτια θανάτου του και τη λογοδοσία όσων τυχόν υπέχουν ευθύνη.
Αναφερόμενος στη Λευκορωσία ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι σύμφωνα με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν δυσανάλογοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, ενώ και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις αρχές της χώρας για πλήρη εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει, ενώ τις ενθάρρυνε να αξιοποιήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που προσφέρει ο ΟΑΣΕ.
Σε σχέση με την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, ο κ. Χατζηγιάννη καταδίκασε το γεγονός ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν συλλήψεις και διώξεις για απλές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρούνται από τις τουρκικές αρχές ως συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή του Προέδρου ή διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, επισύροντας δυσανάλογες ποινές. Επισήμανε, τέλος, ότι ο ΟΑΣΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν με αντικειμενικότητα όλα τα κράτη αντί να επικεντρώνονται σε μεμονωμένα κράτη.
Εξάλλου ο κ. Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του ως Αντιπρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση συμμετείχε σε συνεδρία της εν λόγω Επιτροπής όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση της ΕΕ.