Εισήγηση Λουκαϊδη για Γάζα συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
18:39 - 23 Φεβρουαρίου 2024
Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν οι εργασίες της 14ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες συμμετείχε ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος πέτυχε να συμπεριληφθεί εισήγηση του στην τελική Διακήρυξη σχετικά με την ανάγκη άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετείχαν αντιπροσωπείες από 25 κοινοβούλια-μέλη της ΑΚΣ, είναι η προώθηση και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την Ασία. Πριν από την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης.
Σε παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε πως η 14η Σύνοδος της Συνέλευσης πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου καταγράφονται διεθνώς εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις. Περισσότερο από ποτέ, συνέχισε ο κ. Λουκαίδης, είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία και συλλογική δράση, εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών, που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο και τη σημασία της πολυμέρειας, του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Τα κοινοβούλια, σημείωσε, οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος ως ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό βιώσιμων και εύρωστων κοινωνιών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει την εφαρμογή πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ενεργά τη διεθνή συνεργασία σε συναφή θέματα. Σημείωσε δε πως η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ικανότητα των κοινοβουλίων να διαμορφώσουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της.
Επιπλέον, τόνισε, η Κύπρος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως συνδετικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, με ιδιαίτερη έμφαση, στην ικανότητά άμεσης ανταπόκρισης σε περιφερειακές ή άλλες κρίσεις, μέσω του οργανωτικού πλαισίου της χώρας, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος ρόλος της Κύπρου σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να αξιοποιηθεί έτι περαιτέρω και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ΑΚΣ, ανέφερε ο βουλευτής.
Κλείνοντας, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην ουσιαστική αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της συμμετοχής γενικότερα σε περιφερειακούς οργανισμούς όπως η ΑΚΣ, όπου διασφαλίζονται οι προσπάθειες ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, μέσω της προώθησης των αρχών και αξιών της ενότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για διαμόρφωση της τελικής Διακήρυξης του Μπακού, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας και στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τον παλαιστινιακό πληθυσμό της περιοχής. Με εισήγηση του Κύπριου βουλευτή προστέθηκε αναφορά στη Διακήρυξη για την ανάγκη άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Πηγή: ΚΥΠΕ