Βούληση κράτους για προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ζητούν Αρχιτέκτονες-ΕΤΕΚ

Πρωτοβουλίες από την πολιτεία και βούληση εκ μέρους του κράτους για προστασίας της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ζητούν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το ΕΤΕΚ, μετά το περιστατικό της καταστροφικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο αρχοντικό Παυλίδη στη Λεμεσό.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναφέρει ότι «η ανάδειξη της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μέσω συντήρησης των διατηρητέων κτισμάτων, θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της πολιτείας». Σημειώνει ότι η πλειονότητα των διατηρητέων κτηρίων οδηγούνται σε εγκατάλειψη και επιδείνωση της στατικής τους επάρκειας και χρησιμοποιούνται ως χώροι συγκέντρωσης – διαμονής ευάλωτων ομάδων με κίνδυνο τον άνθρωπο και την κοινωνική δομή της περιοχής.

Εξάλλου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εντοπίζει αδυναμίες στο «να καταγραφούν αξιόλογα κτήρια για διάσωση των πιο χαρακτηριστικών δειγμάτων της αρχιτεκτονικής», κάνοντας λόγο για «γύμνια του συστήματος».

«Δίχως την ισχυρή βούληση του κράτους να προστατέψει ή να επιβάλει σε ιδιώτες (ή και στο ίδιο) την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με σοβαρές ρήτρες και δραστικά μέτρα για όσους παρανομούν, οποιαδήποτε στρατηγική θα αποτύχει», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή. Σημειώνει ότι η καταστροφή διατηρητέων κτιρίων, έχει «σοβαρές συνέπειες στην πολιτιστική μας ταυτότητα, στην ασφάλεια και ευημερία των αστικών μας κέντρων, εντέλει στην ποιότητα ζωής όλων μας».

Ο κ. Κωνσταντή κάνει λόγο για «νομοθετικές πρόνοιες, κίνητρα και διαδικασίες, που θα ανέμενε κανείς πως αν ενεργοποιούνταν σωστά θα ήταν αρκετά για να πετύχουμε τον στόχο μας, ώστε να προλαμβάνουμε περιστατικά σαν και αυτό στη Λεμεσό». Προσθέτει, ακόμα, ότι «δεν έχει νόημα η θέσπιση κινήτρων, εάν οι διαδικασίες είναι δύσκαμπτες και δημιουργούν καθυστερήσεις που αποτρέπουν από την αξιοποίησή τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ καταλήγει ότι θα πρέπει η αρχιτεκτονική κληρονομιά να καταγραφεί ψηφιακά και να αξιολογηθεί με την αξιοποίηση του ακαδημαϊκού χώρου και του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνει, δε, ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη