Διαμαρτυρία ακαδημαϊκών και φοιτητών ΤΕΠΑΚ για τον προϋπολογισμό
17:44 - 23 Φεβρουαρίου 2024
Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να μην περικοπεί ο Προϋπολογισμός του Δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και για την αυτονομία του Πανεπιστημίου.
Φοιτητές και ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, αναρτώντας στο κτίριο πανό που έγραφαν: Όχι, στην υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων», «Όχι, στις περικοπές. Κάτω τα χέρια από τις Σχολές», «Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Εκπαίδευση», και μεταφέροντας πανό που έφερε το κύριο σύνθημα τους, «Όχι, στην υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων».
Όπως ανέφεραν η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ και η Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ, στόχος τους είναι να γνωστοποιήσουν προς πάσαν κατεύθυνση την αποφασιστικότητα τους να υπερασπιστούν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ, αναπληρωτής καθηγητής Ουράνιος Τζαμαλούκας, είπε ότι αυτή η εκδήλωση είναι για την αυτονομία του Πανεπιστημίου και για τον συνολικό προϋπολογισμό, που είναι 7,9 εκατ., «και που δεν θα μας επιτρέψουν να καταθέσουμε σαν συμπληρωματικό και να λειτουργήσουμε κανονικά σε θέματα εργαστηριακού εξοπλισμού και σε κτιριακή ανάπτυξη, σε πρακτική των φοιτητών, δηλαδή επηρεάζεται η λειτουργία του πανεπιστημίου».
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των οδοιπορικών, ο κ. Τζαμαλούκας είπε ότι οι μετακινήσεις αφορούν πολύ λίγα άτομα, κάτω από 10 άτομα, που αν τα υπολογίσεις μέχρι για τα επόμενα αρκετά χρόνια θα είναι 30.000.
«Εδώ έχουν περικόψει 8 εκατομμύρια, δεν έχει σχέση δηλαδή με το θέμα των οδοιπορικών», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η σημερινή διαμαρτυρία είναι μια εκδήλωση που είναι μαζί φοιτητές και καθηγητές, «και θέλουμε το ίδιο πράγμα και είμαστε μαζί και με την Πρυτανεία και με τους αντιπρυτάνεις για το ίδιο αίτημα, το απλό: Να μην περικοπεί ο προϋπολογισμός για το δημόσιο πανεπιστήμιο» .
Ο Πρόεδρος της Φ.Ε.ΤΕ.ΠΑ.Κ., Κωνσταντίνος Καρσεράς, είπε ότι σήμερα η Φοιτητική Ένωση του ΤΕΠΑΚ μαζί με τη συντεχνία ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου «ερχόμαστε μαζί σε ένα κοινό αγώνα, τη συμπερίληψη μας σε όλα αυτά που ζητάμε, δηλαδή το γεγονός ότι γίνονται περικοπές για εμάς χωρίς εμάς, αυτό μας ανησυχεί και θεωρούμε ότι πρέπει να αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί».
«Ήδη αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και θέλουμε να προχωρήσει σε αυτή την ανάπτυξη. Αφήστε μας να ηγηθούμε αυτού του Οργανισμού και οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί, καθώς και το Διοικητικό προσωπικό, είμαστε σε αυτό τον αγώνα», σημείωσε.
Όπως είπε, υπάρχει μία στρέβλωση όσον αφορά τον προϋπολογισμό, υπάρχουν δαπάνες, οι οποίες έχουν περάσει από δικαστήρια και για κτηριακές εγκαταστάσεις, για αυτό φαίνεται πιο μεγάλος ο προϋπολογισμός και ίσως για αυτό υπάρχει ανακρίβεια στο γεγονός αυτό, «αλλά εμείς θα ζητήσουμε και θα συνεχίσουμε να ζητούμε το αυτονόητο, το να δεχτούν αυτό τον προϋπολογισμό».
Σημείωσε ότι όλες οι περικοπές αφορούν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, και αυτό τους επηρεάζει σαν φοιτητική κοινότητα.
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Οικονομικός στραγγαλισμός του Πανεπιστημίου
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της, η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ αναφέρει ότι διαφωνεί με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
«Αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΕΠΑΚ και που οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό του, έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2024. Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μεν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το 2024, προσθέτοντας ωστόσο κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση τόσο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Ζαφείρη, και της Συγκλήτου, όσο και των φοιτητών και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου με κινητοποιήσεις», προσθέτει.
Αναφέρει, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψιν την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, της Συγκλήτου, αλλά και την επιθυμία του ίδιου του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών (ΔΔΟ) όπως να μην είναι ο ίδιος Ελέγχοντας Λειτουργός του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το 2024, αλλά να οριστεί ο Πρύτανης, Παναγιώτης Ζαφείρης.
«Στην ουσία, η εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας, είναι να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή με τον ΔΔΟ σε ρόλο Ελέγχοντα Λειτουργού του Προϋπολογισμού, δηλαδή σαν να είναι CEO ιδιωτικής εταιρείας. Αυτό οδήγησε σε προβλήματα και εντάσεις και στην υπονόμευση της δημόσιας εικόνας του Πανεπιστήμιου, με το ακαδημαϊκό προσωπικό να διαπομπεύεται και το Πανεπιστήμιο να καταγγέλλεται στην Πολιτεία», σημειώνει.
Προσθέτει πως θα πρέπει να γίνει σαφές από όλους ότι οι πρυτανικές αρχές, ως Πρυτανικό Συμβούλιο, είναι το ανώτατο εκτελεστικό σώμα του πανεπιστημίου, και ο εκάστοτε Πρύτανης είναι ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος και κατ’ επέκταση υπεύθυνος για την εκτελεστική πτυχή όλων των θεμάτων: ακαδημαϊκών, οικονομικών και διοικητικών.
«Η δεύτερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό του ΤΕΠΑΚ αφορά στη σύσταση και υπόδειξη του προς το Πανεπιστήμιο, όπως μετά την πάροδο του 1ου εξαμήνου του 2024 να μην υποβάλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός που υποβλήθηκε για το 2024, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου και της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, αντικατόπτριζε τις πραγματικές και ελάχιστες λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου», αναφέρει.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Στην ανακοίνωση της, η Συντεχνία αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας, τον περασμένο Νοέμβριο και Ιανουάριο απαίτησε όπως μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ κατά €7,9 εκατ. κάτι το οποίο οδήγησε σε σημαντικές περικοπές που αφορούσαν σημαντικές λειτουργικές και αναπτυξιακές δαπάνες όπως πρακτική άσκηση φοιτητών, Συνδρομές και συνεισφορές σε βάσεις δεδομένων, Συντήρηση και λειτουργία μηχανογραφικού εξοπλισμού, Υλικά εργαστηρίων, Υποτροφίες και βραβεία για φοιτητές, Αναλώσιμα εργαστηρίων, Εργαστηριακό εξοπλισμό, Μηχανογραφικό και άλλο εξοπλισμό και Κτιριακή ανάπτυξη.
«Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και τα χρονικά περιθώρια που καθορίζει, θα στραγγαλίσει οικονομικά το ΤΕΠΑΚ δημιουργώντας οικονομικό έλλειμα €8 εκατ. Αυτό, αναπόφευκτα, θα εμποδίσει την εύρυθμη λειτουργία και την περαιτέρω πορεία ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αυτό θα είναι προς στο τέλος του τρέχοντος έτους και, πρακτικά, δεν θα μπορεί να τύχει αξιοποίησης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο και επηρεάζει το εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου καθώς και τους φοιτητές και τους μελλοντικούς αποφοίτους του», προσθέτει.
Οδηγείται προς ακύρωση η Σχολή στην Πάφο
Αναφέρει, επίσης, ότι οι εισηγήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απειλούν επίσης με ακύρωση τη λειτουργία της Σχολής στην Πάφο, η οποία αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην επέκταση και ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ.
«Και αυτό λόγω της άρνησης συνεργασίας του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών (τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας εισηγήθηκε όπως παραμείνει στη θέση του Ελέγχοντα Λειτουργού του προϋπολογισμού) να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις που λήφθηκαν έναντι του ακαδημαϊκού προσωπικού. Μάλιστα, αυτή η απόφαση λήφθηκε τη στιγμή που το ΤΕΠΑΚ ετοιμάζεται για μεταφορά των φοιτητών όλων των ετών πτυχιακής φοίτησης της Σχολής από τη Λεμεσό στην Πάφο», σημειώνει.
Ανάκληση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου
Αναφέρει ότι με αυτά τα δεδομένα αποτελεί αδήριτη ανάγκη το Υπουργικό Συμβούλιο να ανακαλέσει τις αποφάσεις του, να σεβαστεί τη διοικητική αυτονομία του ΤΕΠΑΚ και να συμβάλει στη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
«Σε αντίθετη περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας θα είναι υπόλογο για τα πολλά προβλήματα που θα προκύψουν μέσα στο επόμενο διάστημα», σημειώνει.
ΣΥΤΕΠΑΚ: Μείωση Προϋπολογισμού ΤΕΠΑΚ για το έτος 2024
Το ΔΣ της Συντεχνίας Διοικητικού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΥΤΕΠΑΚ) εκφράζει, σε ανακοίνωση του, προς πάσα κατεύθυνση, τη δυσαρέσκειά της και διαμαρτύρεται έντονα για τη σημαντική περικοπή του Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το οικονομικό έτος 2024.
«Η σημαντική μείωση στον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, ως ένα νέο Πανεπιστήμιο, βραχυπρόθεσμα θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην περαιτέρω ανάπτυξή του, στην ανταγωνιστικότητά του, και στην εδραίωση και εγκαθίδρυσή του σε διεθνές επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των Δημοσίων Πανεπιστημίων αποσκοπούν στην συρρίκνωση τους και αποτελεί καίριο πλήγμα για την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στον τόπο μας. Μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει αρνητικά τόσο τους Φοιτητές μας όσο και το Προσωπικό του Πανεπιστημίου (Διοικητικό και Ακαδημαϊκό)», καταλήγει η ΣΥΤΕΠΑΚ, στην ανακοίνωση της.
Πηγή: ΚYΠΕ