Κλείνουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Βγαίνουν στους δρόμους για την επέκταση της Προδημοτικής

Κλειστά αναμένεται να είναι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία την ερχόμενη Τρίτη, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της φοίτησης των παιδιών στην Προδημοτική.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε φέρει έντονες αντιδράσεις από πλευράς του Συνδέσμου των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, ο οποίος τόνισε πως με τη νομοθεσία που προωθείται θα δημιουργηθεί θέμα βιωσιμότητας κάποιων μονάδων.

Σε ανακοίνωση που έστειλε προς τους γονείς, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης αναφέρει πως «όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προωθεί την σταδιακή επέκταση της ηλικίας υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2031. Προς αυτό το σκοπό έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για συζήτηση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «διευκρινίζεται ότι ο Σύνδεσμός μας δεν διαφωνεί με την πρόθεση αυτή του ΥΠΑΝ, αφού όπως μας έχει επεξηγηθεί, η υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών θα προετοιμάζει καλύτερα τα παιδιά για ένταξη στην Α΄ τάξη του Δημοτικού. Ωστόσο, ο Σύνδεσμός μας διαφωνεί με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει αυτό που επεξηγούμε πιο κάτω. Οι αρχικοί σχεδιασμοί του ΥΠΑΝ συμπεριλάμβαναν και τον ιδιωτικό τομέα, με τη λογική ότι εφόσον πλέον η προδημοτική εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οι υφιστάμενες δομές του δημοσίου δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές που δημιουργούνται, το ΥΠΑΝ θα πρέπει να εξασφαλίσει στα παιδιά και τις ανάλογες θέσεις για φοίτηση».

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, μέσω ενός νέου Σχεδίου Επιδότηση θα μπορούσε να επιδοτηθεί άμεσα η φοίτηση των παιδιών στους ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για τις ηλικίες πέραν των τεσσάρων ετών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα επιλογής των γονέων με φοίτηση των παιδιών στον ιδιωτικό σταθμό ή νηπιαγωγείο της προτίμησης τους, με βάση και τις ανάγκες τους (π.χ. φοίτηση και κατά τις απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κλπ).

«Ωστόσο, το ΥΠΑΝ, αλλάζοντας τους σχεδιασμούς του, αποφάσισε την καταβολή 127 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση ή/και προσθήκη επιπρόσθετων λυόμενων τάξεων στο δημόσιο (που ως επί το πλείστο λειτουργούν μέχρι τις 13:05) και πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, τα οποία θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη, χωρίς την οποιαδήποτε στήριξη στους γονείς, που επιλέγουν να φοιτούν τα παιδιά τους σε σταθμούς και νηπιαγωγεία του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, οι σχεδιασμοί του ΥΠΑΝ για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έγιναν κατά τρόπο που επωφελείται ο δημόσιος τομέας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των γονέων και των παιδιών που φοιτούν σε αυτόν».

Με αυτό τον τρόπο, τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, θα ωθούνται τα παιδιά να φοιτούν σε δημόσιους σταθμούς και νηπιαγωγεία, τα οποία δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων γονέων, ξεκινώντας με το πιο βασικό που αφορά το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας τους τόσο τις καθημερινές, όσο και κατά τις περιόδους διακοπών (ειδικά κατά το καλοκαίρι). Αυτό θα έχει φυσικά αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στη βιωσιμότητα των σταθμών και νηπιαγωγείων του ιδιωτικού τομέα, όσο και επί της απασχόλησης του προσωπικού.

«Σε περίπτωση που οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία δεν είναι πλέον βιώσιμοι, θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, τερματίζοντας την απασχόληση του προσωπικού τους και δημιουργώντας σοβαρότερα προβλήματα στα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς για εξεύρεση θέση σε σταθμούς και νηπιαγωγεία για τα παιδιά τους, ειδικά των μικρότερων ηλικιών και που δεν προσφέρονται από το δημόσιο.

Ο Σύνδεσμος μας έχει υποβάλει στο ΥΠΑΝ τα πιο κάτω εύλογα αιτήματα.

  1. Τη διασφάλιση της λειτουργίας των βρεφοκομικών-παιδοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων του ιδιωτικού τομέα.
  2. Την εκπόνηση Σχεδίου Επιδότησης για Παιδιά άνω των τεσσάρων ετών, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.
  3. Το Σχέδιο Επιδότηση να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι για την προάσπιση των εύλογων και νόμιμων συμφερόντων των παιδιών, των γονέων και του προσωπικού των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων, ο Σύνδεσμος θα διοργανώσει ειρηνική διαμαρτυρία την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Συνεπώς, κατά την συγκεκριμένη ημερομηνία, οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία δεν θα λειτουργήσουν και θα παραστούν με το προσωπικό τους στην ειρηνική διαμαρτυρία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να προβούμε στην ειρηνική διαμαρτυρία για διεκδίκηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων προτίστως των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αλλά και των γονιών και του προσωπικού που εργάζεται στους ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Όσοι γονείς το επιθυμούν, μπορούν να μας ενισχύσουν με την παρουσία τους στην ειρηνική διαμαρτυρία προς το κοινό μας σκοπό, έξω από το κτίριο της Βουλής, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 8:30 π.μ».

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας
Ελπίδα για περισσότερα αποτελέσματα το 2025 από τις έρευνες της ΔΕΑ-Καθοριστική η ακρίβεια πληροφοριών