Εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης, ζητά πρωτοβουλίες για όσα δεν έγιναν η ΠΕΠ

Την ικανοποίηση της για τη θετική έκβαση ενός ακόμη ζητήματος που διευκολύνει και ενισχύει τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών τους, εκφράζει η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΠ, «Η έγκριση των τροποποιητικών Κανονισμών καθώς και των νέων σχεδίων δανειοδότησης του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, από το Υπουργικό Συμβούλιο, αν και με αρκετή καθυστέρηση, έρχεται σε μια περίοδο που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ιδιαίτερα το ύψος των δανειστικών επιτοκίων, ασκούν μεγάλη οικονομική πίεση στις προσφυγικές οικογένειες, αρκετές εκ των οποίων αναζητούν πόρους και λύσεις για να σπουδάσουν ή και να στεγάσουν τα παιδιά τους και όχι μόνο».

Την ίδια ώρα σημειώνει πως, «η υιοθέτηση των εισηγήσεων του Δ.Σ. του Κεντρικού Φορέα, στο οποίο εκπροσωπείται και η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, αποτελεί θετική εξέλιξη και προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση της μείωσης του οικονομικού βάρους που υφίστανται οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, δεδομένης της αδυναμίας αξιοποίησης των απροσπέλαστων τουρκοκρατούμενων περιουσιών τους. Εκφράζεται η βεβαιότητα της Π.Ε.Π. για την άμεση ανταπόκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ώστε το θέμα να συζητηθεί με προτεραιότητα και οι Κανονισμοί να ψηφιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή εντός Μαρτίου».

Με την ευκαιρία αυτή, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη, καμία ενέργεια και δεν έχει ληφθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία σε σχέση με το θέμα της αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης. «Ούτε και έχει παρατηρηθεί κάποια κινητικότητα σε σχέση με την εξαγγελλια και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής, υπόσχεση που είχε δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2023. Υπενθυμίζεται επιπρόσθετα, η υποβολή εισηγήσεων της Ένωσης για την επαναξιολόγηση των στεγαστικών σχεδίων, των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους των βοηθημάτων που παραχορούνται από την Υπηρεσία Μερίμνης και αναμένεται η σύγκληση της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Αξιολόγησης για συζήτηση του θέματος».

Παράλληλα επαναλαμβάνει την απαίτησή της, όπως και των άλλων προσφυγικών φορέων, «για την άμεση ενημέρωση επί των προωθούμενων κανονισμών και κριτηρίων για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι επίσης εκκρεμούν από το 2022».

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Τμημάτων για ολα τα προσφυγικά ζητήματα. Δηλώνουν επίσης την ετοιμότητα τους για συμμετοχή σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Προεδρο της Δημοκρατίας και άλλους φορείς, με στόχο την εποικοδομητική τους συμβολή στη διαμόρφωση ουσιαστικών προτάσεων για την ανάσχεση των προσφυγών στην “επιτροπή αποζημιώσεων” αλλά και την ταυτόχρονη προώθηση μέτρων που να δίνουν διέξοδο και ανάσα στον προσφυγικό κόσμο και ειδικότερα τη νέα γενιά», καταλήγει η ΠΕΠ.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη