Η αντίδραση του ΥΠΑΝ για τη διαμαρτυρία ΤΕΠΑΚ-«Διαχρονική η στήριξη στα Δημόσια Πανεπιστήμια»

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Πολιτεία στηρίζουν έμπρακτα και διαχρονικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, αποσκοπώντας στη συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ανώτερης Εκπαίδευσης, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή την εξαγγελθείσα εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) και της Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ (ΦΕΤΕΠΑΚ), η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 13:30, το Υπουργείο.

Σημειώνει ότι οι αναφορές σε περικοπές στους Προϋπολογισμούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εφόσον και οι τρεις Προϋπολογισμοί των Δημόσιων Πανεπιστημίων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους Προϋπολογισμούς του 2023.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου η συνολική Κρατική Χορηγία στον Προϋπολογισμό του 2023 ανερχόταν στα €67,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 η αντίστοιχη Κρατική Χορηγία, που υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο και έτυχε έγκρισης  από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα €75,7 εκατ., σημειώνοντας μία πολύ σημαντική αύξηση της τάξης των €8,5 εκατ.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι το Κράτος έχει εγκρίνει στο παρελθόν Συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς για το ΤΕΠΑΚ όταν παρουσιάστηκε ανάγκη και το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους.

Αναφέρει, τέλος, ότι πάγια θέση του ΥΠΑΝ είναι ότι η λύση σε οποιαδήποτε προβλήματα δεν είναι τα απεργιακά μέτρα, αλλά η εύρεση διεξόδου μέσω κατάθεσης αιτιολογημένων και τεκμηριωμένων αιτημάτων και διεξαγωγής ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.

Δειτε Επισης

Ρώσος Πρέσβης: Χιλιάδες Ρώσοι στα κατεχόμενα απευθύνθηκαν στο προξενικό τμήμα
Δέσμευσαν τεμάχια για ανέγερση σχολείων που δεν έγιναν ποτέ-Έκθεση της Επ. Διοικήσεως με παράπονα ιδιοκτητών
ΥΠΑΝ: Προς όφελος των εκπαιδευτικών το νέο σύστημα αξιολόγησης-Θα το μελετήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις
Σε ετοιμότητα η Κύπρος για σεισμό και τσουνάμι-Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας
Εξήρε την σημασία της διοργάνωσης του EuroBasket 2025 για την Κύπρο ο ΠτΔ-«Είναι επένδυση στον αθλητισμό»
Ακόμη 15 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων σε ενάμιση χρόνο-«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους»
Απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για ΤΑΚΑΤΑ ζητά το Volt-«Η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι»
Απομακρυσμένο το σενάριο να επηρεάσουν την Κύπρο οι σεισμοί στις Κυκλάδες-Οι εκτιμήσεις Καθηγητή σεισμολογίας
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Κενό στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Πρόταση για ποινικοποίηση των μισαναπηρικών αναφορών