Ενώπιον Ανωτάτου ένταλμα για σχεδιαζόμενο φόνο από Κεντρικές-Στο επίκεντρο η «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας»
Ντίνα Κλεάνθους 06:00 - 23 Φεβρουαρίου 2024
Πράσινο για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος Certiorari, το οποίο θα ακυρώνει ένταλμα έρευνας που εκτελέστηκε σε κελί κατάδικου στις Κεντρικές Φυλακές και σε οικία ακόμη ενός προσώπου στη Λάρνακα για υπόθεση σχεδιαζόμενης εγκληματικής ενέργειας, άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως υπάρχουν συζητήσιμη λόγοι.
Πρόκειται για ένταλμα έρευνας που αιτήθηκε και εξασφάλισε από το Δικαστήριο το ΤΑΕ Αρχηγείου, κατόπιν «πληροφορίας υψηλής αξιοπιστίας», η οποία, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στον όρκο του ανακριτή, προέρχεται από τις Κεντρικές Φυλακές. Όπως καταγράφεται στην απόφαση, ο ανακριτής στον όρκο του αναφέρει:
«Συγκεκριμένα, στις 31/01/2024 λήφθηκε πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, στην οποία αναφέρεται ότι στις 31/01/2024 και μεταξύ των ωρών 02:00 - 02:30, ο κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών ... (1ος ύποπτος), ενώ βρίσκονταν στο κελί του με αριθμό [ ] της πτέρυγας [ ], συνομιλούσε στην ελληνική γλώσσα με βιντεοκλήση από κινητό τηλέφωνο (smart phone) που είχε στη κατοχή του, αγνώστου αριθμού κλήσης με άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με την πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, ο 1ος ύποπτος συνομιλούσε με βιντεοκλήση με τον [ ] (2ος ύποπτος), ο οποίος διαμένει στην οδό [ ] στην [ ] Επαρχία Λάρνακας, ζητώντας του να διαπράξει εγκληματική ενέργεια εναντίον αγνώστου προσώπου. Ο 1ος ύποπτος την συγκεκριμένη ημέρα και μεταξύ των ωρών όπως αυτό καταγράφεται πιο πάνω, συνομιλούσε με βιντεοκλήση, μιλώντας μεγαλόφωνα και θυμωμένα, ενώ αυτός βρίσκονταν εντός του κελιού του με αριθμό [ ], αναφέροντας «.. πρέπει να πάτε τζιαί να τον κανονίσετε ρε [ ] ..», συνεχίζοντας την συνομιλία του ο 1ος ύποπτος με βιντεοκλήση του ανέφερε «. ρε [ ] έσιει μέρες που σου το είπα, πιένεται με το φίλο σου, εν ούλα έτοιμα δε τζιαί τις φωτογραφίες τσιαι τα video που σου έστειλα .». Ο 1ος ύποπτος κλείνοντας το τηλέφωνο του ανέφερε, «. τη συμπεθκιά θέλω την, την ώρα που εναν έσσο τούτος».
Η Αστυνομία μετά τη σχετική πληροφορία, που παραμένει ερώτημα ο τρόπος με τον οποίο την εξασφάλισε, είχε ζητήσει και εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας στην οικία προσώπου στη Λάρνακα, για τα αδικήματα της συνομωσίας προς διάπραξης κακουργήματος, συνομωσίας προς διάπραξης πλημμελήματος, απειλή βιαιοπραγίας, απειλή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων.
Το ένταλμα, εκτελέστηκε 24 ώρες μετά την λήψη της πληροφορίας, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον όρκο, και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2024, ενώ ταυτόχρονα εκτελέστηκε ένταλμα έρευνας και στο κελί κατάδικου, από το οποίο κατασχέθηκε ένα κινητό, ωστόσο η Αστυνομία δεν προέβη σε οποιαδήποτε σύλληψη.
Την ακύρωση του σχετικού εντάλματος, επιχειρεί ο δικηγόρος των εμπλεκομένων προσώπων, Χρήστος Πουτζιουρής, ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο, ζητώντας άδεια για να καταχωρίσει αίτηση για έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari προς ακύρωση του εκδοθέντος εντάλματος, ημερομηνίας 31/1/2024, καθώς και Διάταγμα δια του οποίου να απαγορεύεται στην Αστυνομία ή και το Γενικό Εισαγγελέα, η οποιαδήποτε κατοχή και/ή επεξεργασία και/ή διάδοση και/ή χρήση οποιωνδήποτε τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και/ή το περιεχόμενο των τεκμηρίων που παρελήφθησαν στο πλαίσιο της εκτέλεσης του επίδικου Εντάλματος μέχρι τελικής εκδίκαση της αίτησης.
Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος των υπόπτων, ανέφερε πως με βάση τα όσα καταγράφονται στην όρκο του ανακριτή, δεν προκύπτει εύλογη υποψία που να απαιτούσε την έκδοση του σχετικού εντάλματος, ενώ υπέδειξε πως αυτό, «πάσχει από έκδηλη πλάνη νόμου και/ή προφανή υπέρβαση δικαιοδοσίας, λαμβανομένου ότι δεν αναφέρονται στον Όρκο, στη βάση του οποίου εξασφαλίστηκε, τα γεγονότα που έλαβε η Αστυνομία και ούτε αποκαλύπτεται η πηγή πληροφόρησης των πληροφοριών της Αστυνομίας».
Επιπρόσθετα, η πλευρά του αιτητή, υπέδειξε στο Δικαστήριο, πως το ένταλμα εκτελέστηκε 20 ώρες μετά τη λήψη της σχετικής πληροφορίας, ενώ δεν προσδιοριζόταν η ώρα και δεν υπήρχε χρονική περίοδος, κατά την οποία θα έπρεπε να εκτελεστεί.
Το Δικαστήριο, με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του από την υπεράσπιση, έκρινε πως προκύπτει συζητήσιμο θέμα σε σχέση με τα ζητήματα που εγείρονται ώστε να δοθεί άδεια για να καταχώρηση αίτησης για ακύρωση του επίδικου εντάλματος έρευνας, υποδεικνύοντας πως: «Το Δικαστήριο για να εκδώσει ένα ένταλμα έρευνας, να πρέπει ικανοποιείται πως, με βάση τον όρκο που τίθεται ενώπιον του, υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι στα υποστατικά του αιτητή υπάρχει οτιδήποτε στο οποίο ή σε σχέση με το οποίο διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα ή υπάρχει υποψία ότι διαπράχθηκε ή υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι θα παρέχει απόδειξη ως προς τη διάπραξη ποινικού αδικήματος. Η εύλογη υπόνοια είναι του ίδιου του Δικαστή που εκδίδει το ένταλμα, ο οποίος οφείλει να εξαγάγει το δικό του συμπέρασμα, με βάση τα γεγονότα όπως αυτά περιέχονται στην ένορκη δήλωση που υποστηρίζει το αίτημα και να αιτιολογήσει δεόντως την έκδοση του εντάλματος έρευνας ικανοποιούμενος από τη μαρτυρία που παρουσιάζεται ενώπιόν του ότι η υποψία είναι εύλογη».
Σε σχέση με την «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας» στην οποία αναφέρθηκε στον όρκο του ο ανακριτής του ΤΑΕ Αρχηγείου, με τον συνήγορο του αιτητή να θέτει θέμα ως προς την μη παράθεση στοιχείων και πρωτογενών γεγονότων, το Ανώτατο παρέπεμψε σε σχετική απόφαση του 2020, στην οποία αναφέρεται πως:
«Πρέπει να λεχθεί ακόμη πως ανεξαρτήτως αν καλώς χρησιμοποιείται η λέξη «πληροφορία», σημασία έχει ότι ουδέποτε και πουθενά στον όρκο, η πληροφορία δεν συγκεκριμενοποιείται σε κάτι απτό. Ακόμη και αν δεν κατονομάζεται ο πληροφοριοδότης (κάτι τέτοιο δεν απαιτείται) θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τεκμηρίωση, από πού και με ποίον τρόπο η πληροφορία οδήγησε στα καταληκτικά συμπεράσματα. Στην πράξη, επί του όρκου, μόνο συμπεράσματα καταγράφονται. Η ανάγκη παρουσίασης ενός είδους μαρτυρίας για στοιχειοθέτηση της εύλογης υπόνοιας, βεβαίως δεν σημαίνει καταγραφή στοιχείων με αποδεικτική αξία σε υψηλό επίπεδο. Έστω και σε χαμηλό επίπεδο όμως, πρέπει να δοθούν στοιχεία και όχι απλά συμπεράσματα ή καταλήξεις, όπως συμβαίνει εν προκειμένω».
Δεδομένου της άδειας για καταχώρηση αίτησης, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να καταχωρήσει ένσταση εντός τεσσάρων ημερών.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, πως ενώπιον του Ανωτάτου τίθενται κατά καιρούς διάφορα εντάλματα τα οποία εξασφαλίστηκαν στην βάση πληροφοριών, αρκετά από τα οποία ακυρώθηκαν, ωστόσο τόσο η Αστυνομία όσο και οι δικαστές, ζητούν και εκδίδουν εντάλματα με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια αυτά να ακυρώνονται. Σχετική είναι η απόφαση του Ανωτάτου τον Ιούνιου του 2023, το οποίο ανέφερε: «Τελειώνοντας θα πρέπει να σημειώσω και τα ακόλουθα. Δεν είναι λίγες οι φορές που εντάλματα σύλληψης αλλά κυρίως εντάλματα έρευνας, έχουν ακυρωθεί με τη διαδικασία του προνομιακού εντάλματος Certiorari, επειδή το μαρτυρικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση τους, ήταν ασαφές ή παρουσίαζε άλλες αδυναμίες. Τα Δικαστήρια ενώπιον των οποίων τίθενται τέτοια αιτήματα, διατηρούν πάντα τη δυνατότητα να ζητούν διευκρινίσεις, τηρώντας βεβαίως σχετικό πρακτικό με τις διευκρινίσεις και τις απαντήσεις που δίδονται, και αφού προηγουμένως υποδειχθεί στο πρόσωπο που έχει προβεί στην ένορκη δήλωση ή τη βεβαίωση, πως αυτό συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον όρκο ή τη βεβαίωση του».