Στέρεψε η υπομονή των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ-Θέλουν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση

Ενοχλημένοι με τις τοποθετήσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, όσον αφορά στο θέμα της στελέχωσης των προγραμμάτων των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ, μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, με τους εκπαιδευτικούς να καλούν τους αρμόδιους στο Υπουργείο να τοποθετηθούν άμεσα για το τι μέλλει γενέσθαι και να ξεκαθαρίσουν την εικόνα, για τον τρόπο που θα προσλαμβάνονται οι καθηγητές που θα διδάσκουν σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεργούν οι εκπαιδευτικοί υποστηρικτικών προγραμμάτων-«Δεν μπορώ να αντιληφθώ το λόγο», απαντά η ΥΠΑΝ

Οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα ΚΙΕ είχαν ανακοινώσει ότι προτίθενται να βρεθούν σύσσωμοι έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την ερχόμενη Παρασκευή, αφού θα κατέλθουν σε μία ολοήμερη διαμαρτυρία, για να δείξουν την αντίθεσή τους στην στάση που τηρεί το Υπουργείο, όσον αφορά στο μείζον θέμα της στελέχωσης των ινστιτούτων.

«Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι εμείς θέλουμε να ακούσουμε από το Υπουργείο Παιδείας, τι γίνεται με τα ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ για αρχή και μετά για τις προκηρύξεις των υπόλοιπων προγραμμάτων. Έχουμε ήδη καθυστερήσει και ο κόσμος ανησυχεί, ενώ υπήρχε αναβρασμός και το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε στον REPORTER η οργανωτική γραμματέας των εκπαιδευτικών ΚΙΕ της ΣΕΚ, Κυπρούλλα Κυπριανού.

Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ και τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είχε χαρακτηριστεί ως υψίστης σημασίας και κρίσιμη, από πλευράς των εκπαιδευτικών, καθώς θα ήταν η πρώτη μετά το Δεκέμβριο του 2023, όταν ολοκληρώθηκε ο διάλογος, για τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης και τους τρόπους βελτίωσής τους. Μία συνάντηση που ακυρώθηκε και δεν έχει προγραμματιστεί για μεταγενέστερο στάδιο, ενώ έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει και η πρόταση που έχει καταθέσει η ΟΕΛΜΕΚ, για στελέχωση των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ με καθηγητές από τον κατάλογο διορισίμων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο προγράμματα που κάθονται στα κάρβουνα, κυριολεκτικά, μετά την απαίτηση της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία δεν ήξερε ότι υπήρχαν τα ΚΙΕ, όταν υπήρχε η αγορά υπηρεσιών. Θέλουν να αφήσουν πίσω κόσμο, που είναι δέκα και δεκαπέντε χρόνια στα προγράμματα, για να βάλουν κάποιους άλλους μπροστά. Η εμπειρία αυτών των ατόμων που θα πάει; Θα πετάξω ένα κόσμο που είχαν για πειραματόζωο και σε παράνομο καθεστώς εκτός; Το Υπουργείο Παιδείας δεν μας έκανε χάρη που κατάργησε το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Κερδήθηκε αυτή η αλλαγή».

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι εκπαιδευτικοί των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης είναι όπως το Υπουργείο Παιδείας προβεί άμεσα στις απαραίτητες ανακοινώσεις, σχετικά με τα επόμενα βήματα, καθώς όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, τόσο μεγαλώνει το αίσθημα της ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, που θέλουν να ξέρουν κατά πόσο θα έχουν δουλειά την επόμενη σχολική χρονιά στα προγράμματα των ΚΙΕ.

«Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Πότε θα ενημερώσουμε εμείς εκείνους τους 500 καθηγητές που περιμένουν; Μιλούμε για ειδικότητες και οι ανάγκες είναι μεταβαλλόμενες. Στο χειρότερο σενάριο, αρκετός κόσμος θα μείνει εκτός και αν τους το ανακοινώσουμε Απρίλιο, που θα πάνε να βρουν δουλειά; Στην Κύπρο του σήμερα, με τόση ανεργία και τόσες οικονομικές δυσκολίες, θέλουν να πετάξουν εκτός συστήματος εκείνα τα άτομα που βίωσαν τις παρανομίες τόσα χρόνια και στήριξαν τα προγράμματα, για να βάλουν άλλους; Δεν το θέλει κανένας αυτό».

Δεν βλέπει τους λόγους αναστάτωσης το Υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Παιδείας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ, ανέφερε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει απεργία για κάτι που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ επεσήμανε πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους για εξορθολογισμό όλων των προγραμμάτων.

Η υπουργός, στη συνέχεια, επεσήμανε πως «έχουμε κωδικοποιήσει τις απόψεις όλων, είμαστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο στάδιο που αναλαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτές δεν αφορούν μόνο τα μέλη της ΣΕΚ και ΠΕΟ, αλλά και της ΟΕΛΜΕΚ, και εμάς και τη Νομική Υπηρεσία γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε λύσεις προσωρινές ή που να μην είναι νομότυπες».

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη