Στη Βουλή τρία τροποποιητικά νομοσχέδια για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τρία τροποποιητικά νομοσχέδια αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέθεσε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η Κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον περί Δήμων τροποποιητικό νόμο του 2024, τον περί Αρχείου πληθυσμού τροποποιητικό νόμο του 2024 και τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τροποποιητικό νόμο του 2024. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους νόμους, άλλα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν τον περί Κοινοτήτων Νόμο και τον νόμο περί Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου και αναμένεται να κατατεθούν μόλις ολοκληρωθεί.

Μεταξύ άλλων, οι νόμοι ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν κυρίως τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τον Ιούνιου του 2024. Παράλληλα γίνονται διευθετήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό, διευκρινίζονται ζητήματα αρμοδιοτήτων και σύνδεσης των επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την έγκριση των προϋπολογισμών των δήμων, με σκοπό την επίτευξη ομαλής μετάβασης από το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων δήμων, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, στη βάση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στους τροποποιητικούς νόμους προνοείται όπως στα δημοτικά διαμερίσματα των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κάτω από 200, να μπορούν να εγγράφονται αν το επιθυμούν, ως εκλογείς και πρόσωπα που δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους εκεί, στη βάση των ίδιων κριτηρίων που ισχύουν για τις κοινότητες.

Ρυθμίζεται επίσης το δικαίωμα του εκλέγειν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τρόπο που να είναι μόνο με βάση τον τόπο διαμονής και όχι με βάση τον τόπο εκτοπισμού, ώστε οι εκτοπισθέντες που διαμένουν σε άλλες επαρχίες να μην ψηφίζουν για ημικατεχόμενες επαρχίες, καθώς πρόκειται για οργανισμούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες που διαμένουν στην οικία επαρχία.

Μεταξύ άλλων ο νόμος τροποποιείται ώστε να δικαιούται να είναι κάποιος υποψήφιος με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 21 ετών κατά την ημέρα των εκλογών αντί κατά την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.

Επίσης με τροποποίηση δεν μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος ταυτόχρονα για περισσότερα αξιώματα.

Σχολιάζοντας την κατάθεση των νομοσχεδίων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η εκτελεστική εξουσία καταθέτει εφαρμοστικές νομοθεσίες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα