Στέλνει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς τα ευρήματά του για το ΡΙΚ ο Γενικός Ελεγκτής

Οι ενέργειες του ΡΙΚ, το οποίο στηρίζεται στην κρατική χορηγία, αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω το μισθολογικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη, αναφέρεται σε Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με θέμα «Έλεγχος Εφαρμογής της Συμφωνίας μεταξύ ΡΙΚ και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για το νέο Οργανόγραμμα του ΡΙΚ και άλλα θέματα Προσωπικού».

Όπως αναφέρει η Έκθεση, η ΕΥ αποφάσισε να διενεργήσει τον παρόντα έλεγχο καθότι η υλοποίηση των συμφωνιών που έγιναν το 2020, μεταξύ του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και των συντεχνιών για νέο οργανόγραμμα περιλαμβάνει πολλές αναβαθμίσεις θέσεων και αυξήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, οι οποίες αναμένεται να εκτοξεύσουν τόσο το κόστος μισθοδοσίας του Ιδρύματος κατά 33% σε πέντε χρόνια (έτη 2021-2026) όσο και της κρατικής χορηγίας προς αυτό.

Ο έλεγχος είχε σκοπό να επιβεβαιώσει την ορθή εφαρμογή των εν λόγω συμφωνιών και των σχετικών προνοιών των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών. Εξετάστηκαν επίσης πρόσθετα γενικά θέματα προσωπικού, προστίθεται.

Στα Γενικά Συμπεράσματα της Εκθεσης σημειώνεται ότι "δεν φτάνει που σε έναν ημικρατικό οργανισμό με τόσο υψηλό κόστος μισθοδοσίας, αντί να ληφθούν μέτρα για περιορισμό του κόστους, έγιναν συμφωνίες βάσει των αιτημάτων των συντεχνιών για ευρείας κλίμακας μισθολογικές αναβαθμίσεις, το ΔΣ παράνομα και ενδεχομένως ενεργώντας καθ’ υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας, αναβάθμισε υπαλλήλους σε θέσεις της επιστημονικής βαθμίδας χωρίς να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή/και χωρίς το πτυχίο τους να είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ, και/ή χωρίς τούτο να προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, και/ή σε θέσεις που είχαν καταργηθεί στον Προϋπολογισμό".

Επίσης, προστίθεται, το Ίδρυμα προέβηκε σε προσλήψεις εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου τη στιγμή που έχει υπεράριθμο προσωπικό έναντι κενών θέσεων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. 

"Οι ενέργειες του Ιδρύματος, το οποίο στηρίζεται στην κρατική χορηγία, αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω το μισθολογικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη".

Η παρούσα Έκθεση, παράλληλα με τη δημοσιοποίησή της, θα σταλεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για διερεύνηση του ενδεχομένου κατάχρησης εξουσίας, αναφέρει η ΕΥ.

Στις Γενικές Συστάσεις της, η ΕΥ σημειώνει ότι το Ίδρυμα θα πρέπει να αλλάξει εντελώς την κουλτούρα διακυβέρνησής του, έχοντας ως γνώμονα την υποχρέωσή του να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ιδρύματος και των πολιτών γενικότερα και να ενεργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας με εφαρμογή των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

"Σαν πρώτο βήμα, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση της Υπηρεσίας, για εκσυγχρονισμό των Κανονισμών του 1966, ούτως ώστε τα Σχέδια Υπηρεσίας να εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρακτική που ισχύει και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και συμφωνεί και το ΥΠΕΣ" αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχωρεί για λίγο η σκόνη, αίθριος ο καιρός-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έντονη ενόχληση ΟΠΑΚ για τα μη προσβάσιμα γήπεδα-Βλέπουν ομάδες, ζητούν λήψη μέτρων
Ψάχνει λύσεις για τις πισίνες το ΥΠΕΣ-Οι τρεις τύποι που διαχωρίζουν τις δημόσιες και τις ιδιωτικές
Γεν. Λογιστήριο: Αχρείαστα πιστοποιητικά αποδοχών συνταξιούχων κρατικών αξιωματούχων/υπαλλήλων
Εκ νέου ενώπιον της ΥΠΑΝ τα προβλήματα δημοσίων σχολείων Ύψωνα
Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να «αγοράζουν» τρία σπίτια στα κατεχόμενα
Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι-Απαιτούν σεβασμό στα δικαιώματά τους και αναμένουν μέτρα στήριξης
Το 10% τροφίμων, που σπαταλούνται στην ΕΕ συνδέεται με επισήμανση ημερομηνίας
Έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του έργου eΔΕΑ σε τρία Λύκεια
Αυξημένα κατά 20% τα παράπονα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο το 2023