Εισηγήσεις ΕΚΑ για εφαρμογή των προνοιών για χαλούμι Π.Ο.Π-Επιστολή στον Πρόεδρο

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας απέστειλε, την Πέμπτη, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με εισηγήσεις για την εφαρμογή των προνοιών για το χαλούμι Π.Ο.Π.

Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΑ, ο κ. Χάμπας εισηγείται την εφαρμογή νέας γενετικής για τις αγελάδες, σημειώνοντας πως με πιο λίγο αριθμών αγελάδων μπορεί να έχουμε τις ίδιες ποσότητες γάλακτος.

Εισηγείται, επίσης, να δοθούν οικονομικά και άλλα κίνητρα στους αγελαδοτρόφους, για σφαγή ή και εξαγωγή αγελάδων για αποσυμφόρηση του αγελαδινού γάλακτος.

Ο κ. Χάμπας σημειώνει ότι το Υπουργείο Εμπορίου και οι άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους, θα πρέπει να ελέγξουν την εισαγωγή, την ιχνηλάτηση και την πορεία κατάληξης των ποσοτήτων γαλακτόσκονης.  

Άλλη εισήγηση της ΕΚΑ αφορά την εφαρμογή προτύπου για το στραγγιστό γιαούρτι. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, με την εφαρμογή του προτύπου αυτού τη θέση της γαλακτόσκονης θα πάρει το  αγελαδινό γάλα, με περίπου 24 εκ. λίτρα αγελαδινό γάλα τον χρόνο να μετακινούνται από το χαλούμι στο στραγγιστό γιαούρτι.

Ο κ. Χάμπας εισηγείται ακόμη το Υπουργείο Εμπορίου στο σχέδιο για εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών να συμπεριλάβει πρόνοια που να επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες την αγορά του ανάλογου εξοπλισμού για την παραγωγή του στραγγιστού γιαουρτιού από αγελαδινό γάλα.

Επίσης, σημειώνει, θα πρέπει να επιδοτηθούν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το αιγοπρόβειο γάλα με τα συστήματα καταγραφής.

Άλλη εισήγηση της ΕΚΑ είναι να αναπτυχθεί η γενετική στα αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα σε εκείνες τις ράτσες που έχουν έρθει από αναπτυγμένες χώρες όπως την Ισπανία, τη Γαλλία και πλέον είναι στο φάκελο για το χαλούμι.

Αυτή η τακτική, σημειώνεται, ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε ιδιωτικό επίπεδο και έχει μεγάλη επιτυχία.

Στόχος μας, αναφέρεται, θα πρέπει να είναι σε 3 - 4  χρόνια με τον ίδιο αριθμό ζώων να διπλασιάσουμε το αιγοπρόβειο γάλα.  

Για τις κυπριακές ράτσες, σημειώνεται, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε την τεχνογνωσία, καθήκον που θα πρέπει να το αναλάβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τμήμα Γεωργίας.

«Όπως οι Ιταλοί για την παρμεζάνα έχουν διεπαγγελματική Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογή του Π.Ο.Π, έτσι πρέπει να γίνει και στην Κύπρο με την συμμετοχή των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των αγροτικών οργανώσεων», προστίθεται στην επιστολή.

Τέλος, η ΕΚΑ συμφωνεί όπως όταν δημοσιευθεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο  και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου και τα πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος, δοθεί παράταση προσαρμογής του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. μέχρι το 2029, στη βάση έκδοσης σχετικών διαταγμάτων που θα καθορίζουν τις ποσοστώσεις του γάλακτος ανά έτος.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τους Υπουργούς Γεωργίας,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος