Ανεπαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας για την ΠΕΟ-«Πιστή αντιγραφή της προηγούμενης Κυβέρνησης»

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας κρίνονται από την ΠΕΟ ως «ανεπαρκή» και «ημιτελή». Σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι «πιστή αντιγραφή, με μικρές παραλλαγές, της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη. Στηρίζεται στις μικρές εφάπαξ χορηγίες εν είδει κρατικής φιλανθρωπίας και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα και όχι σε ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν περισσότερη ανάγκη προστασίας από το κύμα πληθωρισμού και ακρίβειας».

Για ακόμα μια φορά, συνεχίζει η ΠΕΟ, η Κυβέρνηση απέφυγε να πάρει ουσιαστικά μέτρα όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο είναι καθηλωμένο από το 2014 και έχει δραστικά  διαβρωθεί από την αλματώδη αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, σημειώνει πως είναι το δεύτερο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που ανακοινώνει η Κυβέρνηση και «αφήνει εκτός τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Η ΠΕΟ αναφέρει επίσης, ότι τα μέτρα που αφορούν την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι «και πάλι περιορισμένης διάρκειας».

«Είναι παράλληλα ξεκάθαρο μέσα από το νέο πακέτο μέτρων ότι η παρούσα Κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη - αρνείται να πάρει μέτρα φορολόγησης του πλούτου ώστε το κράτος να έχει έσοδα για να ασκεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τόλμησε να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ΑΠΕ (κάτι που έκαναν πολλές άλλες Κυβερνήσεις στην ΕΕ) αλλά κατήργησε οριζόντια και αστόχευτα το τέλος 350 ευρώ για όλες ανεξαίρετα τις επιχειρήσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο τις επιχειρήσεις που στοιβάζουν εκατομμύρια κέρδη», προστίθεται.

Περαιτέρω η ΠΕΟ αναφέρει πως «όπως μας έχουν συνηθίσει οι Κυβερνήσεις Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, ανέγγιχτα μένουν και πάλι τα κέρδη των τραπεζών (ανακοίνωσαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τις τελευταίες μέρες) που αφαιμάσσουν τους δανειολήπτες με τους αυξημένους τόκους των τελευταίων χρόνων».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΟ κατέθεσε τα τελευταία τρία χρόνια πολλές προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως είναι μεταξύ άλλων η ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της διατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος με κώδικα 08, η μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, η διεύρυνση του ο καταλόγου με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο αποτελεσματικός έλεγχος για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, η αύξηση του ύψους του Ε.Ε.Ε. με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής του αξίας λόγω του πληθωρισμού.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική