Απαγορεύουν το μαλλί της γριάς στην Ινδία-Ύποπτη για καρκίνο η ουσία που δίνει το ροζ χρώμα

Αποκηρύσσουν το ένα μετά το άλλο ινδικά κρατίδια την αρκετά δημοφιλή στα παιδιά σε όλο τον κόσμο αραχνοΰφαντη, ζαχαρένια λιχουδιά, που όλοι ξέρουμε ως «μαλλί της γριάς». Απαγορεύουν την πώλησή της έπειτα από την ανίχνευση καρκινογόνου ουσίας.

Το νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού εφάρμοσε την απαγόρευση την περασμένη εβδομάδα όταν εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία της καρκινογόνου ουσίας, Ροδαμίνης-Β, σε δείγματα που εστάλησαν για έλεγχο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, και το Πουντουτσερι απαγόρευσε τη γλυκιά λιχουδιά, ενώ κι άλλα κρατίδια έχουν αρχίσει να ελέγχουν δείγματα.

Το «μαλλί της γριάς», (buddi-ka-baal στην Ινδία), αποτελεί σταθερό στοιχείο σε λούνα παρκ, πανηγύρια και άλλους χώρους διασκέδασης όπου συχνάζουν παιδιά και το προτιμούν λόγω της κολλώδους, υφής του.

Ο P. Satheesh Kumar, υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στην πόλη Τσενάι στο Ταμίλ Ναντού, δήλωσε στην εφημερίδα The Indian Express ότι οι επικίνδυνες ουσίες στο «μαλλί της γριάς», θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο και να επηρεάσουν όλα τα όργανα του σώματος.

Η ομάδα του πραγματοποίησε ελέγχους σε πωλητές σε μια παραλία της πόλης την περασμένη εβδομάδα. Διαπιστώθηκε ότι το ζαχαρωτό παρασκευάζεται από ανεξάρτητους πωλητές και όχι από καταχωρημένα εργοστάσια. Οι εξετάσεις στο εργαστήριο έδειξαν την παρουσία Ροδαμίνης-Β, στα δείγματα. Η χημική ουσία προσδίδει μια φθορίζουσα ροζ απόχρωση και χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων, καλλυντικών και μελανιών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και η Ευρώπη και η Καλιφόρνια έχουν καταστήσει παράνομη τη χρήση της ως χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Παίρνοντας παράδειγμα από το Ταμίλ Ναντού, η γειτονική πολιτεία Άντρα Πραντές φέρεται επίσης να έχει αρχίσει να εξετάζει δείγματα των γλυκών για να ελέγξει την παρουσία του καρκινογόνου συστατικού.

Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα New India Express ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων στο Δελχί πίεζαν επίσης για ανάλογη απαγόρευση.

Πηγή: ΒΒC

Δειτε Επισης

Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Συγγραφέας μεταφέρει την αγωνία των πολιτών στο Ισραήλ-«Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί απάντηση στο Ιράν»
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοιάριο με τους 37 μετανάστες από τη Συρία-Εντοπίστηκε και δεύτερο