Υποβάλλει πρόταση για κατάργηση των δωδεκατημορίων για τους ημικρατικούς η Επ. Εσωτερικών

Πρόταση για κατάργηση των δωδεκατημορίων για τους ημικρατικούς οργανισμούς είπε ότι θα υποβάλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντάς το ως "προβληματικό". Πρόσθεσε ότι χειρότερη περίπτωση αποτελεί το ΡΙΚ, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί ακόμα.

Σημείωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ολοκληρώνεται τον Μάιο και μέχρι τον Δεκέμβριο ψηφίζεται και διερωτήθηκε γιατί οι ημικρατικοί οργανισμοί να έχουν το "προνόμιο" να υποβάλλουν τον προϋπολογισμό τους τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ψηφίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής, είπε ότι μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στο ζήτημα του dsa (digital service act), που με εισήγηση του Υπουργείου Εμπορίου, ανατέθηκε ο ρόλος του εθνικού συντονιστή για εφαρμογή του κανονισμού στην Αρχή, με εφαρμογή από τις 17 Φεβρουαρίου. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε σε συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το σχετικό κονδύλι.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2024 είναι ελλειμματικός και περιλαμβάνει σύνολο δαπανών €2.234.136, σε σχέση με σύνολο εσόδων ύψους €1.845.850. Παρουσιάζεται αύξηση δαπανών 9,6% σε σχέση με πέρσι, που αφορά κατά κύριο λόγο αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού και ένα κονδύλι €90.000 για τη δέσμευση της Αρχής για διοργάνωση κατά το 2024 της ετήσιας συνάντησης της EPRA (Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ρυθμιστικών Αρχών).

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Αρχής παραμένει η άντληση των τελών από παγκύπριους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για το 2024 το έσοδο ανέρχεται σε €1.217.850.

Ο κ. Επαμεινώνδας σημείωσε ότι σε περίπτωση κλεισίματος σταθμού, όπως έγινε πέρσι με δύο κανάλια της Cyta, η Αρχή αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα.

Αναφορικά με τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Αρχής, ο Διευθυντής ανέφερε ότι προωθείται διαδικασία για να μην τα εισπράττει η Αρχή, για να μην τίθεται θέμα αντικειμενικότητάς της. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και νομοσχέδια που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της Αρχής.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, τα διοικητικά πρόστιμα δεν μπορούν να προϋπολογίζονται, καθώς δεν μπορούν να θεωρούνται πάγια τακτικά έσοδα.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος