Οι τρεις δικλείδες για τη λειτουργία των Airbnb στην Κύπρο-Απαγορεύεται ο διαμοιρασμός κατοικιών

Πέραν των 6,500 καταλυμάτων με την ονομασία Airbnb, διατίθενται σήμερα στις επιλογές των πολιτών στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα τεράστιο εύρος το ιδανικότερο που τους ταιριάζει για ορισμένο χρονικό διάστημα για να διαμένουν, με το Υφυπουργείο Τουρισμό την ίδια ώρα, να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς έχει καταρτίσει ήδη ειδικό μητρώο, ώστε να καταγράφονται όλα τα αδειούχα καταλύματα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο κάθε διαχειριστής του αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος ή Airbnb, όπως ονομάζονται, έχει τη δυνατότητα να διαφημίζει και να νοικιάζει το κατάλυμα του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και έχει λάβει επίσης, άδεια εγγραφής και αριθμό μητρώου από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα πρέπει ταυτόχρονα, να αναγράφεται στη διαφήμιση και στην προώθηση του καταλύματος, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Από στατιστικής πλευράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, σήμερα υπάρχουν στο μητρώο καταγεγραμμένα 6,678 καταλύματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν 15,069 δωμάτια και έχουν χωρητικότητα 30,138 κλίνες. Όλα αυτά, έχουν μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα να είναι εγγεγραμμένα στον έφορο εταιρειών και έτσι, με αυτό τον τρόπο, παύει να υφίσταται ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπήρχε στο παρελθόν, χωρίς τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουν τα υπόλοιπα καταλύματα ή ξενοδοχειακές μονάδες.

Τον τρόπο λειτουργίας των Airbnb, εξήγησε στον REPORTER, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι η διάθεση και η προσφορά των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων μικρής διάρκειας ή Airbnb, ρυθμίζεται από το 2020 με ειδική νομοθεσία. «Από τον Ιούλιο του 2021 δόθηκε μια μεταβατική περίοδος και με το που εγκρίθηκε η υφιστάμενη νομοθεσία, υποχρεούνται όλα τα καταλύματα τα οποία διατίθενται στην αγορά ως αυτοεξυπηρετούμενα, να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού».

Για τη λειτουργεία των εν λόγω αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, υπάρχουν τρεις υποχρεώσεις, οι οποίες επιβάλλεται να τηρούνται για την ομαλή τους λειτουργία. Πρώτο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, πρέπει να είναι εγγεγραμμένο ένα κατάλυμα στο μητρώο και να έχει σχετική άδεια, καθώς και αριθμό στο μητρώο για να μπορεί νόμιμα να διαθέτει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Επίσης, η δεύτερη υποχρέωση που υπάρχει, είναι ότι η οποιαδήποτε διαφήμιση και συναλλαγή γίνεται μεταξύ του πελάτη του καταλύματος και του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη, πρέπει να έχει τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο είτε στη διαφήμιση, είτε στην απόδειξη. «Επομένως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνει κάποιος είναι νόμιμες», υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Το τρίτο στοιχείο, είναι ότι στα πλαίσια της νομοθεσίας μπορεί να διατίθενται είτε μεμονωμένες κατοικίες, είτε επαύλεις και διαμερίσματα στο σύνολό τους. «Δεν επιτρέπεται στα πλαίσια της νομοθεσίας να διατίθενται μεμονωμένα δωμάτια. Δηλαδή μια κατοικία να μοιράζεται στη μέση και να δίνεται ένα δωμάτιο σε ένα πελάτη και ένα δωμάτιο σε άλλο πελάτη. Πρέπει να δίνεται στην αγορά ολόκληρο το κατάλυμα το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο», εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Όσον αφορά τις τιμές των Airbnb, αυτές φαίνεται να διαφέρουν αναλόγως προσφοράς και ζήτησης, όπως συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία που δεν υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, εάν οι ιδιοκτήτες βρίσκουν πελάτες που ενδιαφέρονται και παρέχουν αυτό που ζητούν, τότε έχει το κάθε δικαίωμα να βάζει όποια τιμή. «Από τα καταλύματα που παρακολουθούμε, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών, από τα πλέον προσιτά μέχρι και τα πολύ ακριβά, ανάλογα με το τι ψάχνει ο κάθε ενδιαφερόμενος».

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει για τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζει ο πελάτης ότι ένα κατάλυμα είναι νόμιμο, ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι το κάθε κατάλυμα, οφείλει να έχει τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού και θα πρέπει όταν θα εκδώσει μια απόδειξη, να αναγράφεται σε αυτή ο αριθμός του μητρώου και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η νομιμότητά τους. «Πέραν από αυτό, θα πρέπει να έχει κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη και να τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές», πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα, στα χέρια του Υφυπουργείου, φθάνουν παράπονα από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται μέσα σε οικιστικές περιοχές και αξιοποιούνται στα πλαίσια του θεσμικού πλαισίου των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. «Κάποιες φορές υπάρχει μεμψιμοιρία ότι εισέρχεται κόσμος μέσα σε αυτά και πληρώνει για να παραμείνει. Κάτι που δεν το απαγορεύει η νομοθεσία. Άλλα παράπονα που καταγράφονται επίσης, είναι αυτά που υπάρχουν μέσα στις πλατφόρμες, όπου καταναλωτές καταγγέλλουν διάφορα καταλύματα που ενώ διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους, τελικά από κοντά συναντούσαν εντελώς διαφορετικές εικόνες», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε διατηρεί ή λειτουργεί αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα χωρίς άδεια εγγραφής, ή η άδεια εγγραφής του έχει ανακληθεί είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές. Ακόμη, εάν η παράβαση συνεχιστεί μετά την καταδίκη του, είναι ένοχος περαιτέρω αδικήματος και υπόκειται σε περαιτέρω χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τα διακόσια ευρώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης.

Δειτε Επισης

Η ΑΗΚ αφαιρεί τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από πασσάλους της
Ανακοινώθηκε επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου από τον Ιανουάριο του 2025
Ξεπέρασαν το 1,65 εκ. οι αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2024-Σταθερή πρωτιά για τους Βρετανούς
Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό
Παροχή πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλιών και επικίνδυνων οικοδομών ενέκρινε το Υπουργικό
Αρχίζει τον Σεπτέμβριο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στρατόπεδα
Προτεραιότητα η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια απαντά η Κυριακίδου στην απόφαση ΓΔΕΕ
Αύξηση 5,5% στις αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο, μειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους
Απαντά στην Επ. Εμπορίου το Υπουργείο-«Αδήριτη ανάγκη η ψήφιση Νομοσχεδίου για πλαφόν στο νερό»