Χαιρετίζουν, αλλά ζητούν περισσότερα-Η στάση των κομμάτων στα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια

Από τη μια χαιρετίζουν, από την άλλη εκφράζουν την ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας, τα κόμματα, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για το πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών κατά της ακρίβειας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ονούφριος Κουλλάς, αφού σημειώνει πως, «κάθε έκτακτο μέτρο στήριξης σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες είναι χρήσιμο για τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις», αναφέρει πως, «πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας μας επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτή ήταν η εκτίμηση που εκφράσαμε τις προηγούμενες μέρες».

Και προσθέτει πως, «εκεί όμως που πρέπει να εστιάσουμε είναι προς την κατεύθυνση των μόνιμων λύσεων έτσι ώστε να πετύχουμε ένα σημαντικό όφελος για όλους, κάτι που θα θωρακίσει στο σύνολό της την οικονομία μας. Είναι ακριβώς εδώ που χρειαζόμαστε ένα πιο φιλόδοξο ενεργειακό σχεδιασμό».

«Περισσότεροι πόροι του κράτους θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενθάρρυνση των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλλά κυρίως για την αποθήκευση ενέργειας έτσι ώστε να μην χάνεται άδικα αυτή που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Ιδιαίτερη μέριμνα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις πολυμελείς οικογένειες. Αυτά θα αναμένουμε στη συνέχεια από την κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Κουλλάς.

«Η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αν και αναγκαία, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει συνολικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ιδιαίτερα το κύμα της ακρίβειας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Προσθέτει επίσης ότι, «σημειώνουμε την περιορισμένη διάρκεια των μέτρων στήριξης σε ηλεκτρισμό και καύσιμα. Παρόλα αυτά, όσο η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει διαρθρωτικά το πρόβλημα του ψηλού κόστους ενέργειας με την έλευση ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και τη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών στις ΑΠΕ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να φορτώνονται το αυξημένο κόστος.

Σε σχέση με τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα τα αξιολογήσουμε, ωστόσο σημειώνουμε την επανάληψη εξαγγελιών που περιορίζονται σε εφάπαξ στήριξη, την απουσία μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους και την πολύ περιορισμένη δημοσιονομική ένταση σε σχέση με την στήριξη που παρείχαν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όσο και σε σχέση με τα αυξημένα έσοδα που εισπράττει το κράτος λόγω της ακρίβειας».

Παράλληλα τονίζει ότι, «η κοινωνία δεν χρειάζεται μέτρα με το σταγονόμετρο αλλά την υλοποίηση μιας συνολικότερης πολιτικής που να μειώνει το κόστος ενέργειας, να παρέχει προσιτή στέγη και κοινωνική στήριξη».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, χαιρετίζει την ανακοίνωση των μέτρων αντιμετώπισης του κόστους ζωής, που αποφάσισε η κυβέρνηση και σημειώνει πως, «για την ΕΔΕΚ ήταν αδήριτη ανάγκη η συνέχιση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και πολύ ορθά έπραξε η κυβέρνηση, στηρίζοντας τους πολίτες στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας».

«Σημαντική επίσης», προσθέτει, «είναι η στήριξη σε ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού και στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Συμφωνούμε με τα μέτρα στήριξης του προσφυγικού κόσμου και επαναφέρουμε την πρόταση μας για τη μεταφορά Συντελεστή Δόμησης κατεχομένων περιουσιών, για χρήση, αξιοποίηση ή πώληση του, από τους δικαιούχους, στις ελεύθερες περιοχές».

Την ίδια ώρα, εκφράζει την ικανοποίηση τής, «για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κυβερνητικής απόφασης για επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας», ενώ επαναφέρει την πρόταση της, που κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022 και καλεί το τραπεζικό σύστημα, να επιστρέψει στην κοινωνία το ελάχιστο, διαθέτοντας μέρος των υπερκερδών του, που προέκυψαν από την μεγάλη διαφορά του ύψους των δανειστικών επιτοκίων και των μηδενικών ή πολύ χαμηλών καταθετικών επιτοκίων, για απορρόφηση του 50% της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων.

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παράταση των μέτρων οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών, σημειώνοντας πως, «το γενναιόδωρο πακέτο κυβερνητικών μέτρων του περασμένου Οκτωβρίου 2023, το οποίο κινήθηκε εντός του απαιτούμενου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, προσαρμόστηκε και ενισχύθηκε με επιπρόσθετα μέτρα, με τρόπο που να συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή κοινωνία».

Και προσθέτει πως, «πέραν της παράτασης της επιδότησης ρεύματος και καυσίμων, ιδιαίτερα θετικές είναι οι νέες εξαγγελίες για ενίσχυση του προσφυγικού κόσμου και άλλων στοχευμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως και η κατάργηση του ετήσιου εταιρικού τέλους».

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, σημειώνει πως, «θετικά αποτιμούμε την εξέλιξη σε σχέση με την επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, μετά από την έγκριση του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαικής Επιτροπής. Η επιδότηση επιτοκίων, για όσο διάστημα συνεχίζεται η αυξητική τάση ελέω πληθωρισμού, είναι αναγκαίο μέτρο που θα πρέπει να επεκταθεί σε ευρύτερη μάζα επηρεαζόμενων και πέραν από τους υφιστάμενους δικαιούχους».

«Παράλληλα, σημειώνουμε με ευαρέσκεια το γεγονός ότι εισακούστηκαν και υιοθετήθηκαν εισηγήσεις μας και παρόλο που τα μέτρα δεν είναι εξαντλητικά, θα συνεχίσουν να προσφέρουν αναγκαίες οικονομικές «ανάσες» στα κυπριακά νοικοκυριά», καταλήγει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας