Ποιες οικογένειες δικαιούνται την εφάπαξ στήριξη που εξήγγειλε η Κυβέρνηση-Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Μια σειρά μέτρων, που έχουν ως βασική στόχευηση να βοηθήσουν στο σύνολο τους τα ευάλωτα νοικοκυριά και κυρίως, όλους όσους αντιμετωπίζουν πιο έντονα τις συνέπειες της ακρίβειας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δύο εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι οριζόντια και αφορούν όλους τους πολίτες, ενώ τα υπόλοιπα, αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ειδικότερα τα δύο οριζόντια μέτρα, έχουν να κάνουν με την παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, για όλους τους καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφάπαξ στήριξη, διευκολύνσεις σε δάνεια, επέκταση μέτρων για καύσιμα και ρεύμα-Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οποιαδήποτε επιβάρυνση υπάρξει από πλευράς της ΑΗΚ, είτε του 6% που εκκρεμεί με τη ΡΑΕΚ, είτε λόγω αύξησης της τιμής των ρύπων ή των καυσίμων, η Κυβέρνηση θα καλύψει την όποια διαφορά. Αυτός είναι και ο λόγος, που το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος αυτού του μέτρου, μέχρι τις 30 Απριλίου, ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, αναλόγως των εξελίξεων, να αυξηθεί σημαντικά.

Την ίδια ώρα επεκτείνεται και η παράταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, κάτι που επίσης αφορά οριζόντια όλους τους καταναλωτές.

Από εκεί και πέρα τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι στοχευμένα. Ειδικότερα ένα εξ αυτών αφορά τις πολύτεκνές οικογένειες, οι οποίες θα μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσω των σχετικών χορηγιών που ανακοινώθηκαν. Συγκεκριμένα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, η Κυβέρνηση αύξηση το κονδύλι κατά δύο εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να ευεργετηθούν άλλες 100 οικογένειες πολυτέκνων.

Σε ό,τι αφορά την εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, κάθε μονογονεϊκή οικογένεια θα λάβει 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο και ακολούθως 50 ευρώ για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ. Οικογένειες με πέραν των τεσσάρων τέκνων θα λάβουν επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Οι δικαιούχες μονογονεϊκές οικογένειες υπολογίζονται σε 3400 ενώ το κόστος του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σε 410 χιλιάδες ευρώ. Τα κριτήρια που ισχύουν για το εν λόγω μέτρο είναι ετήσιο εισόδημα μέχρι 19500 ευρώ και ανώτατο όριο ύψους καταθέσεων μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες με λιγότερα παιδιά. Ειδικότερα, κάθε οικογένεια, στη βάση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, με εισοδήματα δηλαδή κάτω των 19500 ευρώ και όριο καταθέσεων 15 χιλιάδων ευρώ, θα λάβει 100 ευρώ για το πρώτο τέκνο και ακολούθως πενήντα ευρώ για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ, ενώ οι οικογένειες με πέραν των τεσσάρων παιδιών θα λάβουν επιπρόσθετο ποσό 100 ευρώ. Από το εν λόγω μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν 6200 οικογένειες, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 850 χιλιάδες ευρώ.

Νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις
προαναφερθέντες κατηγορίες, θα λάβουν αντίστοιχο εφάπαξ ποσό.

Από τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη οικογενειών, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 27 χιλιάδες οικογένειες. Τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουν ως στόχο να στηρίξουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης