Απέρριψε την προσφυγή εταιρειών για το «χαλλούμι» η ΕΕ-Παραμένει ως ΠΟΠ

Την απόρριψη, στο σύνολό της, της προσφυγής της εταιρίας Papouis Dairies και άλλων εταιρειών κατά της καταχώρησης της ονομασίας «Χαλλούμι» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης αποφάσισε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2021 την καταχώρηση της ονομασίας «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε προσφυγή τους, η κυπριακή εταιρεία Papouis Dairies Ltd, καθώς και άλλοι προσφεύγοντες (T-361/21), ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να ακυρώσει τον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής. Με τη σημερινή απόφασή, το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή στο σύνολό της.

Στην απόφασή του το ΓΔΕΕ διαπιστώνει ότι η Επιτροπή, όταν εξετάζει αν η καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΟΠ πληροί τις προϋποθέσεις του δικαίου της Ένωσης, δεν υποχρεούται να ελέγχει αν η περιγραφόμενη στην αίτηση καταχώρισης μέθοδος παραγωγής του προϊόντος είναι σύμφωνη με προϋπάρχον εθνικό πρότυπο για την παραγωγή του.

Όπως όμως σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση η αίτηση καταχώρισης για το χαλλούμι δεν συγκρούεται με το επίμαχο εν προκειμένω εθνικό πρότυπο παραγωγής.

Σύμφωνα με το ΓΔΕΕ, το εν λόγω πρότυπο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματός τους, στο τυρί αυτό να υπερβαίνει την αναλογία του αγελαδινού γάλακτος.

Το ΓΔΕΕ απορρίπτει επίσης το επιχείρημα που θέλει την Επιτροπή να έχει παραλείψει να διαπιστώσει την ύπαρξη πρόδηλων σφαλμάτων στην περιγραφή του δεσμού μεταξύ της ποιότητας ή των χαρακτηριστικών του επίμαχου προϊόντος και του γεωγραφικού περιβάλλοντος προέλευσής του.

Ακόμα, το ΓΔΕΕ απέρριψε το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν προέβη σε προσήκουσα ανάλυση όσον αφορά την αγορά παραγωγής χαλλουμιού και την κατάσταση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται το συγκεκριμένο προϊόν.

Τέλος, το ΓΔΕΕ επισημαίνει ότι, αν και η Επιτροπή οφείλει να προσδιορίσει τις συνέπειες της ακύρωσης από εθνικό δικαστήριο πράξης που εξέδωσαν οι εθνικές αρχές στο πλαίσιο του εθνικού σταδίου της διαδικασίας καταχώρησης, η ακύρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτοδίκαιη ακυρότητα της πράξης καταχώρισης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό-Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»