Γαλλική φοιτητική οργάνωση έρχεται να μελετήσει σπάνια φαινόμενα της κυπριακής κοινωνίας

Φως σε αφανή και σπάνια κοινωνικά και όχι μόνο, φαινόμενα στον τόπο μας που δεν έχουν μελετηθεί καθόλου ή και σε βάθος, επιδιώκει να ρίξει η φοιτητική οργάνωση Babel Initiative, αποστολή της οποίας φθάνει στην Κύπρο εντός Φεβρουαρίου. Στην αντιπροεδρία της οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε από τη διοίκηση του Sciences Po Menton, βρίσκεται Κύπρια φοιτήτρια.

Για τους στόχους και τη φιλοσοφία της Babel Initiative, που επικεντρώνεται στην πολιτιστική επαναπροσέγγιση μεταξύ των διαφόρων χωρών της Μεσογείου και της περιοχής MENA, μας μιλούν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Πότε και από ποιους ιδρύθηκε η φοιτητική οργάνωση Babel Initiative, πού εδρεύει και γιατί ονομάστηκε έτσι;

​​Η Babel Initiative ιδρύθηκε το 2007, από τη διοίκηση του Sciences Po Menton, ώστε να δοθεί μια πρακτική διάσταση στις σπουδές των φοιτητών που αφορούν στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Η οργάνωση πήρε το όνομα της από τον «Πύργο της Βαβέλ», μια από τις ιστορίες του βιβλίου της «Γένεσης», η οποία τονίζει τη βαρύτητα της πολυπολιτισμικότητας και συνεργασίας. Πλέον, η οργάνωση είναι υπό την καθοδήγηση των μαθητών, με επικεφαλής πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Η Babel Initiative επικεντρώνεται στην πολιτιστική επαναπροσέγγιση μεταξύ των διαφόρων χωρών της Μεσογείου και της περιοχής MENA, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για την παραγωγή και δημοσίευση πέντε ερευνητικών εργασιών που συζητούν την επιλεγμένη χώρα της χρονιάς. Μέχρι τώρα, η οργάνωση έχει ταξιδέψει σε Τουρκία, Ιορδανία, Τυνησία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.

Ποιοι φοιτητές έχουν δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στην οργάνωσή σας;

Η πρωτοβουλία Babel Initiative είναι ανοικτή σε όλους τους φοιτητές του Sciences Po στην πόλη του Μεντόν. Οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο ή ως ερευνητές. Επιλέγουμε τους πιο καταρτισμένους και ενθουσιώδεις φοιτητές προκειμένου να δημιουργήσουμε μια αφοσιωμένη ομάδα. Επιπλέον, η Βαβέλ επικεντρώνεται στην παροχή πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα που πραγματεύονται την Κύπρο, προς όλους τους μαθητές του Sciences Po Menton και στην ευρύτερη κοινότητα του Μεντόν.

Πάνω σε ποια φιλοσοφία εστιάζεται η οργάνωσή σας και για ποιον σκοπό ιδρύθηκε;

Η Μεσόγειος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα ιστορικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, ορισμένα από τα οποία παραμένουν αφανή και σπάνια δεν έχουν μελετηθεί από ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τις γνώσεις και την κατανόηση των ανθρώπων για τις χώρες αυτές, κυρίως δίνοντας προτεραιότητα στον αποστιγματισμό της περιοχής MENA και της Μεσογείου και, στη συνέχεια, παρέχοντας πιο κριτική και ολιστική πληροφόρηση για τις εν λόγω χώρες. Ως αποτέλεσμα, η Babel Initiative στοχεύει στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος ποικιλομορφίας, σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης της κληρονομιάς διαφορετικών χωρών, χτίζοντας γέφυρες και δημιουργώντας μια πιο ανεκτική κοινωνία.

Δώστε λεπτομέρειες για τα υπό προώθηση προγράμματα τα οποία αναλαμβάνετε, ξεκινώντας από τα σημαντικότερα τα οποία έχουν ήδη

Υλοποιηθεί, αλλά και για εκείνα που προωθείτε ή και βρίσκονται σε εξέλιξη;

Οι ερευνητές μας θα μελετήσουν τα ακόλουθα ζητήματα: (1) Επικοινωνία με την κυπριακή νοηματική γλώσσα: Επιρροές στην εθνική ταυτότητα. (2) Το περιβάλλον μη αποδοχής μεταναστών. (3) Η ένταξη της λιβανέζικης κοινότητας. (4) Ξένες επιρροές στα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. (5) ΛΟΑΤΚΙ+ και η νεκρή ζώνη: Τι ρόλο παίζει η νεκρή ζώνη για τη δικοινοτική συνεργασία μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ φορέων;

Η κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις ερευνητές και έχει αναλάβει ξεχωριστά τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Για παράδειγμα, η πρώτη ομάδα εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει υλικό για την κυπριακή νοηματική και την εμπειρία Κυπρίων ατόμων με προβλήματα ακοής, μια ομάδα που στην ουσία, θα λέγαμε ότι είναι αρκετά κοινωνικά «παραμελημένη». Η πέμπτη ομάδα, οργανώνει κάποια “focus groups” στη Λευκωσία για να συνομιλήσει με ΛΟΤΑΚΙ+ φορείς και να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων για το εξεταζόμενο θέμα.

Πόσο σας προβληματίζουν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πώς μπορούν οι νέοι να κάνουν τη διαφορά;

Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που αισθάνονται αρκετά αδύναμοι σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αλλαγή και θα πρέπει να αισθάνονται δυνατοί να το πράξουν. Αυτή η δύναμη της εμπλοκής και της υπεράσπισης αρχίζει με την εκπαίδευση που περικλείει διαφορετικές προοπτικές και διευρύνει την κατανόησή μας σε θέματα και την πολιτισμική μας ευαισθητοποίηση. Θα πρέπει όλοι να στοχεύουμε στην εκπαίδευση και να χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση για να υπερασπιζόμαστε τα ήθη μας και εκείνους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Φέτος έχει επιλεγεί η Κύπρος ως προορισμός έρευνας για το 2024. Εξηγείστε μας το σκεπτικό αυτής της απόφασης.

Οι σπουδές του πανεπιστημίου μας ειδικεύονται στις περιοχές της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) και της Μεσογείου, ωστόσο, ως ομάδα, αισθανθήκαμε ότι η Κύπρος συχνά παραμένει στην αφάνεια, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιό μας δέχεται ολοένα και περισσότερους Κύπριους φοιτητές. Θέλαμε να δώσουμε έμφαση στον πολιτισμό και την κοινωνία της Κύπρου πέραν από το Κυπριακό. Παράλληλα, η Κύπρος ως νησί διευκολύνει τρομερά τη διεξαγωγή έρευνας τόσο λόγω της εύκολης πρόσβασης σε όλο το νησί όσο και λόγω της επικοινωνιακής ευκολίας, αφού οι κύριες γλώσσες ομιλίας των ερευνητών μας είναι τα αγγλικά, τα ελληνικά και τα γαλλικά, γλώσσες που μιλούν και οι Κύπριοι. Υπάρχει ακόμη τόσο λίγη ακαδημαϊκή έρευνα και γνώση για την Κύπρο και θέλαμε να συμβάλουμε στην αλλαγή αυτού του γεγονότος.

Ποιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επιτόπιας επίσκεψης στην Κύπρο;

Οι ερευνητές μας έχουν διαμορφώσει ξεχωριστό πρόγραμμα με βάση τα άτομα που πρέπει να συναντήσουν για την έρευνα τους. Είμαστε σε συνομιλία με την αμερικανική και γαλλική πρεσβεία για συναντήσεις. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν:

  • Ξενάγηση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και στο Λεβέντειο Μουσείο
  • Επίσκεψη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία
  • Επίσκεψη στην Γαλλική Πρεσβεία
  • Επίσκεψη στην Τhe Base by Cyprus Inno
  • Πεζοπορία στο Φαράγγι της Μαρούλλενας με κυπριακό πρόγευμα, συντονισμένο από το Salonica View
  • Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
  • Επίσκεψη σε οινοποιείο στα Λεύκαρα
  • Επίσκεψη στην Πάφο
  • Ξενάγηση στην Παλιά Λευκωσία, συντονισμένη από το ADHR + H4C
  • Καθαρισμός παραλίας με την ΜΚΟ AKTI
RESEARCH-POLE

babel logo_ 002

Δειτε Επισης

Καρδιακοί όγκοι
Metropolis Mall: Ο Kύριος Προορισμός Αγορών, Ψυχαγωγίας και Κοινότητας στην Καρδιά της Λάρνακας
Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC
Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN” στη Λευκωσία
Πρωταθλητές στον αθλητισμό ενώνουν δυνάμεις για το Telethon
Έρχεται η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που κανένας λάτρης της gourmet κουζίνας δεν πρέπει να χάσει
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Ευρωεκλογές 2024: Ανοιχτή Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές
Στην Κύπρο ο John Malcovich την Πέμπτη
Η Ανθρώπινη Αγάπη στην Υπηρεσία της Ζωής: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή