Στις 235 οι καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων-Καψίματα από τσιγάρα, τραβήγματα από τα μαλλιά

Άμεση αλλαγή της Νομοθεσίας ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας για τον τρόπο εισδοχής των οικιακών βοηθών στο νησί μας, καθώς οι εκατοντάδες καταγγελίες που σημειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού διαπιστώθηκε ότι τα περιστατικά κακοποίησης ή κακομεταχείρισης ηλικιωμένων, είναι αυξημένα.

Συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται από τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατά το 2023, τα οποία ανήλθαν στα 235, ενώ κάποια από αυτά σοκάρουν, αφού ανάμεσα στις υποθέσεις που βρέθηκαν ενώπιον του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, υπάρχουν καταγγελίες ότι οικιακές βοηθοί έσβηναν μέχρι και τσιγάρα σε ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Δήμος Αντωνίου ο οποίος μίλησε στον REPORTER, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, καταγράφηκαν συνολικά 235 τηλεφωνήματα, από τα οποία, το 70% ήταν συναισθηματική κακοποίηση και ηλικιακός ρατσισμός. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «λεκτική επίθεση, απειλές, ταπείνωση, εκφοβισμός, υποτίμηση των ηλικιωμένων, απομόνωση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, απαξιωτικές συμπεριφορές και μη ικανοποίηση των αναγκών τους».

Ένα άλλο 20%, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, αφορούσε περιπτώσεις παραμέλησης, καθώς διαπιστώθηκε έλλειψη προσωπικής υγιεινής, μη επαρκής σίτιση, αφυδάτωση, και κακή διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής. «Επίσης, ένα άλλο ποσοστό καταγγελιών στο 7%, έχει να κάνει με κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων σε ιδρύματα, κάτι που μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτού του είδους παραμελήσεις, έχουν να κάνουν με δέσιμο στο κρεβάτι, απαξιωτικές συμπεριφορές, έλλειψη προσωπικής υγιεινής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληγές, αφού δεν παραχωρείτο στους ηλικιωμένους η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή ή δοσολογία φαρμάκων ή τους έδιναν το βραδινό γεύμα από τις 2 και 3 το μεσημέρι και μετά τους έβαζαν για ύπνο», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Ενόψει των πιο πάνω περιστατικών, αλλά και άλλων σοβαρών που καταγράφονται κατά διαστήματα, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να προωθηθεί τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, που θα θέτει δικλείδες ασφαλείας, σε ότι αφορά την πρόσληψη οικιακών βοηθών που φροντίζουν ηλικιωμένους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, «θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει η συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να οδηγήσουμε το θέμα στη Βουλή, γιατί εκεί μπορεί να ρυθμιστεί μια τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι θύτες είναι οι οικιακές βοηθοί και αυτό το γνωρίζουμε. Απλά το ζήτημα, είναι εάν αυτές οι οικιακές βοηθοί έχουν καταρτιστεί για να προσέχουν ηλικιωμένους. Άρα, εάν περάσει μια νομοθεσία που να είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των οικιακών βοηθούν, τότε ίσως να μειωθούν αυτά τα περιστατικά. Οι ηλικιωμένοι επειδή έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες, φέρνουν και τις οικιακές βοηθούς στα όρια τους και αυτές από την πλευρά τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι επειδή είναι ηλικιωμένοι, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Υπήρξαν πάρα πολλές καταγγελίες για οικιακούς βοηθούς, μέχρι και καψίματα με τσιγάρα, οπότε μια λύση είναι να αλλάξει η νομοθεσία για την εισδοχή οικιακών βοηθών».

Ένα άλλο κεφάλαιο που βάζει στο τραπέζι το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας έχει να κάνει με την οικονομική εκμετάλλευση, που ενδεχομένως να τυγχάνουν οι ηλικιωμένοι, αφού σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι ηλικιωμένοι εξαναγκάστηκαν να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε παιδιά τους ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «ένα 8-10% έχει να κάνει με την οικονομική εκμετάλλευση, που ουσιαστικά ήταν εξαναγκασμός για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, που είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου εξανάγκαζαν ηλικιωμένους για να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τραβούσαν λεφτά ή τους έγραφαν τα σπίτια και στη συνέχεια τους έδιωχναν από μέσα για να το νοικιάζουν πιο ακριβά, ενώ υπήρξαν και κλοπές χρημάτων. Επίσης, υπάρχει και ένα πιο μικρό ποσοστό, που αφορά τη σωματική κακοποίηση ηλικιωμένων, δηλαδή, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, καψίματα με ζεστό νερό, σπρωξίματα και τραβήγματα από μαλλιά».

Περαιτέρω, αναλύοντας τα στοιχεία που έχει ενώπιον του το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, διαπιστώνει πως ένα μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με τον ηλικιακό ρατσισμό, με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου να αναφέρει ότι, «είναι πολλά τα περιστατικά και είναι κάτι που δείχνει ότι ένα μέρος της κοινωνίας μας δεν έχει αποδεχθεί ακόμη τους ηλικιωμένους μας και τους θεωρεί βάρος. Όλα αρχίζουν με τον ηλικιακό ρατσισμό και όταν υπάρχει αυτού του είδους ο ρατσισμός, τότε θα προχωρήσεις και με την κακοποίηση και στην παραμέληση και στην οικονομική εκμετάλλευση. Βλέπουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι ένα μέρος της κοινωνίας μας έχει έμφυτο τον ηλικιακό ρατσισμό».

Δειτε Επισης

Aυξήσεις στις τιμές λαχανικών και κρέατος-Μείωση σε ψάρια και μαλάκια
Κινητό μαθητή άρχισε να καίγεται στην τσέπη του-Το πέταξε στο έδαφος και εξερράγη
Ταξιδεύει για Βαλέτα ο Χάρης-Δεν άλλαξαν ξανά τα σχέδια μετά το διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ