Δένδιας για Τουρκία-«Όταν έχω δίπλα μου 100 εκατ. που διαφωνούν με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και πάρα πολύ»

Την ανησυχία του, όχι για τη ρητορική, αλλά τη στάση της Τουρκίας που διατυπώνει ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάξουμε; Το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί. Όταν προγραμματίζουμε για μια δεκαετία από τώρα, θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στην χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία».

Μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης και βαθιάς μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, με ένοπλες συγκρούσεις καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις και υβριδικές απειλές.

«Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα οπλικά συστήματα που να μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες μας. Και να κάνουμε μια σαφή προτεραιοποίηση. Τι μας χρειάζεται πρώτα. Έτσι κάνουμε μια συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος για να υπηρετήσει αυτή την νέα δομή», είπε ο κ. Δένδιας και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών των ΕΔ με απόκτηση των λεγόμενων drones. 

«Ενδεικτικά για να έχετε εικόνα, θα προβούμε στο ΓΕΕΘΑ σε νέο κλάδο, θα δημιουργήσουμε διοικητική δομή για συστηματική ενσωμάτωση χρήσης αυτόνομων συστημάτων, drones», είπε και πρόσθεσε: «θα προβούμε σε ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής με αντικείμενο και την τεχνητή νοημοσύνη για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών».

Δένδιας: «Να αλλάξουμε την αντίληψη περί αγγαρείας στην στρατιωτική θητεία»

Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως το υπουργείο προτεραιοποιεί την ομογενοποίηση των αεροσκαφών με την αύξηση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών και συντήρηση του στόλου των ελικοπτέρων- που υπάρχει πρόβλημα- καθώς και εκσυγχρονισμό των φρεγατών με ομογενοποίηση των ιπτάμενων συστημάτων.

«Προχωρήσουμε στην απόκτηση και των νέων συστημάτων, ολοκλήρωση των Raffaele, τα ήδη παραγγελθέντα ελικόπτερα Romeo και για το πολεμικό ναυτικό, συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών. Παραχώρηση 4 φρεγατών από τις ΗΠΑ για να καλύψουμε το χρονικό πλαίσιο. Οι φρεγάτες μας είναι όλες μιας ηλικίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που αναμένονται στην στρατιωτική θητεία, λέγοντας είναι απολύτως υποχρεωτικό να αλλάξει η αντίληψη περί αγγαρείας που υπάρχει με την προσφορά επαρκούς εκπαίδευσης στους στρατεύσιμους. «Σε εθελοντική βάση αρχικά, θα υπάρξει επανάκληση και επανεκπαίδευση στις μονάδες», είπε και εξήγησε πως θα υπάρξει όφελος και για τους στρατεύσιμους καθώς σκοπός είναι η πιστοποίηση δεξιοτήτων που θα αποτελεί επαγγελματικό προσόν.

Νέες κατοικίες για 1.400 αξιωματικούς

Ο υπουργός, σημείωσε επίσης την ανάγκη για βελτίωση των στελεχών των ΕΔ.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εκπόνηση οικιστικού προγράμματος κατασκευής 1.400 κατοικιών σε όλη την επικράτεια. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη πρώτη φάση με 700 κατοικίες στα νησιά και τον Έβρο. Η ανάγκη στα νησιά είναι απολύτως ζωτική. Ελπίζουμε ότι ο πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. από το ΠΔΕ και αναμένεται να τελειώσει το '26 με '27. Ισως αισιόδοξα τα χρονοδιαγράμματα, αλλά μιλάμε για συγκεκριμένα πλάνα 2 ειδών κατοικιών, 58 και 84 τμ. ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το 15% του συνόλου των κατοικιών θα δοθεί για τη κάλυψη αναγκών γιατρών και καθηγητών όπου και εκείνοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατοικίας στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Με Παπανώτα, Αντώναρο και Μάριο Αθανασίου η λίστα των 35 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
Έλον Μασκ: Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοιάριο με τους 37 μετανάστες από τη Συρία-Εντοπίστηκε και δεύτερο
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του