Μητσοτάκης σε Μέτσολα-«Το κράτος δικαίου ισχυρότερο από ποτέ στην Ελλάδα»

Τη θέση ότι το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο από ποτέ στην Ελλάδα εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις που περιλαμβάνονταν σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών και σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιων κομβικών στοιχημάτων, που αφορούν κρίσιμα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά ζητήματα.

Μιλώντας για τη σημασία του διαλόγου εντός της Ευρώπης, σημείωσε ότι θα «πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, που συχνά μπορεί να δημιουργούν και ψευδείς εντυπώσεις».

Αναφερόμενος εμμέσως στους Ευρωβουλευτές που υπέγραψαν το εν λόγω ψήφισμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας, οι οποίες άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊκά» συνθήματα «να εμφανίζονται αίφνης ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της Δικαιοσύνης».

«Τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους-μέλους στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση σε αυτές τις φωνές αντιτάσσει την ενίσχυση του πλουραλισμού στη χώρα, όπως για παράδειγμα με την πρόσφατη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησαν για το μεταναστευτικό και την ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην παράνομη διακίνηση των ανθρώπων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανησυχία για τη διάχυση της περιφερειακής αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάχθηκε αμέσως υπέρ της συντονισμένης δράσης αναλαμβάνοντας και την τακτική διοίκηση της ευρωπαϊκής αμυντικής επιχείρησης «Ασπίδες» από το Στρατηγείο της Λάρισας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συνεχάρη την Ελλάδα για την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτύχει.

Αναφερόμενη στο επίμαχο ζήτημα του κράτους δικαίου σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα και καταλαβαίνω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα στοχαστούμε σχετικά με όσα λέγονται».

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε ως Κοινοβούλιο σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει όλα τα κράτη-μέλη στον ίδιο έλεγχο. Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Και είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Επειδή θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου», ανέφερε η ίδια.

Παράλληλα, χαιρέτισε «τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού», ενώ συνεχάρη επίσης τη χώρα για τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο.

Τέλος, η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στα ευρύτερα ζητήματα που συζητήθηκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπως η σημασία των Ευρωεκλογών, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Με Παπανώτα, Αντώναρο και Μάριο Αθανασίου η λίστα των 35 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Έλον Μασκ: Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες
Σε καθεστώς ομηρίας κρατούσε την σύντροφό 54χρονος στη Θεσσαλονίκη-Τον κατήγγειλε για βία
Θύμα οπαδικής βίας 17χρονος στην Πάτρα-Τον χτύπησαν και του έβγαλαν την μπλούζα
Εντοπίστηκαν 59,5 κιλά κοκαΐνης σε κρύπτη εντός φορτηγού ψυγείου στην Ηγουμενίτσα
Εφιάλτης για 35χρονη στην Καλαμάτα- 29χρονος αποπειράθηκε να τη βιάσει στον σιδηροδρομικό σταθμό
Μεγαλειώδης παρέλαση στο Μανχάταν για την εθνική παλιγγενεσία
Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία στην Ελλάδα-Ζευγάρι με το θύμα ο 35χρονος Κουβανός