Δεν πάρθηκε η απόφαση για την αύξηση του 6% στο ρεύμα-Φωνάζουν οι καταναλωτές

Δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση, από πλευράς Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, όσον αφορά στην αύξηση 6% στην τελική τιμή του ρεύματος που αιτήθηκε στη ΡΑΕΚ τον Ιούλιο του 2023, με τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ να αναφέρει ενώπιον της Βουλής ότι θα έχει και σήμερα συνάντηση για να εξετάσει το θέμα.

Στη συνέχεια της συζήτησης του θέματος, ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο έχει παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, υπέδειξε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ ενημερώθηκε και ενημερώνεται για το θέμα των οικονομικών της Αρχής και σήμερα έχει συνάντηση. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ακόμη δεν έχει πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο για το τι θα κάνει. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε απόφαση».

Ο κ. Γιασεμίδης, στην τοποθέτησή του, σημείωσε πως τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. 2020-2022) είχαν δοθεί εκπτώσεις προς το κοινό, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, το 2020, κατά την πανδημία δόθηκε έκπτωση 10% στην τελική τιμή, που ήταν 32 εκ. ευρώ. Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 είχε δοθεί έκπτωση, που ήταν 14 εκ. ευρώ που ήταν για όλους τους καταναλωτές. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022 ήταν 8 εκ. ευρώ η έκπτωση. Αυτά τα ποσά, ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Γιασεμίδης, δεν έχει στόχο να τα επαναδιεκδικήσει η ΑΗΚ.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ θέλησε να απαντήσει και για το κόστος του μαζούτ και των ριπών, τονίζοντας πως είναι το 70% του κόστους της Αρχής, ενώ αναφορικά με το μονοπώλιο, τόνισε πως μόνο στα δίκτυα της Αρχής υπάρχει μονοπώλιο.

Φωνάζουν οι καταναλωτές

Η κατάσταση που επικρατεί έχει προκαλέσει μία αβεβαιότητα στους καταναλωτές, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια στη Βουλή, για την κατάσταση που επικρατεί. Από πλευράς του, ο Λούκας Αριστοδήμου, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, με έντονο ύφος τόνισε πως είναι μίζερα τα θέματα που συζητούνται για το ρεύμα. «Με στεναχωρεί η αναλγησία του κράτους μου. Δεν πρέπει να δοθεί οτιδήποτε. Να κάνει κουμάντο στα κέρδη της η ΑΗΚ. Θέλουμε να νοικοκυρευτεί το θέμα της ενέργειας και να δώσει πίσω στους πολίτες. Έπρεπε να έχουμε το πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη και έχουμε το πιο ακριβό».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης, επεσήμανε πως ενδιαφέρει τους καταναλωτές η αύξηση του 6% στην τελική τιμή και υπέδειξε πως δεν μπορεί να το αντέξει ο καταναλωτής και θα πρέπει να αποφευχθεί. «Θα πρέπει να δουν με ποιο τρόπο θα το εξετάσουν. Δεν πρέπει να επιβληθεί στον καταναλωτή. Για την επιδότηση που φαίνεται ότι θα γίνει, θα είναι μικρότερη σε ποσό από τις προηγούμενες, επειδή είναι πάνω στην αυξημένη τιμή από τον Ιούλιο του 2022. Εφόσον έχουν πέσει οι τιμές, υπάρχουν περιθώρια, μέσω της επιδότησης, να απορροφηθεί. Θέλουμε να μην επιβληθεί στους καταναλωτές».

Πυρά Αβέρωφ κατά Προέδρου της Δημοκρατίας για αντιθεσμικές παρεμβάσεις

Σημειώνεται πως κατά την παρέμβασή του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αβέρωφ Νεοφύτου, εξαπέλυσε πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για αντιθεσμικές παρεμβάσεις.

«Το κόστος ακρίβειας είναι αβάστακτο. Σε μία άλλη χώρα, η ΑΗΚ θα ήταν κρατική. Τυγχάνει στην Κύπρο να είναι ημικρατική. Όμως, θα πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να παρεμβαίνει με ένα τρόπο αντιθεσμικό, σε θέματα που αφορούν την κοστολόγηση και να αντικαθιστά τη ΡΑΕΚ. Είναι πρωτάκουστο στην Ευρώπη και θα σας πω τι θα συμβεί. Θα αναγκαστεί η Πολιτεία, ενώ η ΑΗΚ ήταν ανεξάρτητη, τα οικονομικά της θα συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές τα οικονομικά της ΑΗΚ, ως επέκταση του κράτους. Πώς λύνουμε το πρόβλημα; Πρέπει να ξέρουμε ότι όσο αυξάνονται οι τιμές της ΑΗΚ, τόσα παραπάνω αυξάνονται τα έσοδα του κράτους», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Από πλευράς τους, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου τόνισαν πως περιμένουν την τελική απόφαση της ΑΗΚ για το θέμα.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»