Στο Προεδρικό για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ οι πολιτικοί αρχηγοί-Ποιο μήνυμα θα τους δώσει η Κυβέρνηση

Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου προκλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να παρακαθίσουν σε συνεδρία, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στον απόηχο των όσων κατατέθηκαν στη δημόσια συζήτησης το τελευταίο διάστημα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεταρρύθμιση, οι πολιτικοί αρχηγοί, θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης από τον αρμόδιο υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει η Κυβέρνηση προς τις ηγεσίες των κομμάτων, είναι πως για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτείται και η δική τους συνδρομή, σε ότι αφορά την προετοιμασία και το έργο που επιτελούν τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, που έχουν αναλάβει τον ρόλο της προετοιμασίας. Πάντως, στην παρούσα φάση και μέχρι την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, δεν θα πρέπει να αναμένονται Νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές.

Αυτό ωστόσο, δεν αποκλείει σε κατοπινό στάδιο και αφού διαφανούν σοβαρές αδυναμίες, κατά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, να γίνουν αλλαγές. Κάτι τέτοιο, άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές, εάν και εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν, κενά και παραλείψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τοπικά συμφέροντα, οι βαριές ευθύνες των κομμάτων και ο κίνδυνος για μη βιώσιμους δήμους

Κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να προβεί σε μια λεπτομερή καταγραφή της μέχρι σήμερα πορείας υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, ενώ θα περιγράψει και τα βήματα που υπολείπονται μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν και θα εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα, ξέσπασε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη Μεταρρύθμιση, με τα κόμματα να μετατρέπουν σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ τις ευθύνες, σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που δεν λήφθηκαν υπόψη στο τελικό Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ήδη το ζήτημα του μεγάλου αριθμού των αντιδημάρχων, το ενδεχόμενο πρόβλημα βιωσιμότητας κάποιων δήμων που δεν διαθέτουν την απαραίτητη πληθυσμιακή μάζα, αλλά και το θέμα ομαλής μετάβασης μιας σειράς υπηρεσιών προς τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, έχουν εντοπιστεί ως εν δυνάμει προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε αλλαγές στον Νόμο που διέπει τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν υπάρχει χρόνος για να μελετηθούν, να προταθούν και να περάσουν οι αλλαγές από τη Βουλή, αλλά ούτε να εφαρμοστούν από τις παρούσες τοπικές αρχές.

Πέραν από την ενημέρωση, η Κυβέρνηση, αυτό που θα επιδιώξει, είναι να καταστήσει κοινωνούς των προβλημάτων που εντοπίζονται στα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, έτσι ώστε κι αυτό από τη δική τους πλευρά, να ασκήσουν πιέσεις και να ζητήσουν από τα στελέχη τους, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, για να ανεβάσουν ταχύτητα, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται, είναι πως αρκετά μέλη των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων, είναι και υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου και επικεντρώνονται στον προεκλογικό αγώνα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα εκλεγούν, παρά στα καθήκοντα τους που συνδέονται με την προετοιμασία και εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τι επιβάλλεται να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δειτε Επισης

Κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ για Μεταναστευτικό-«Απλώς θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις
Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν, μπαίνει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η διαχείριση του μεταναστευτικού
Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην περιοχή το ΑΚΕΛ
Προτεραιότητα ΠτΔ η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είπε η ΥΠΑΝ
Μηνύματα αυτοσυγκράτησης στέλνει και η Κύπρος-Τεράστια ανησυχία για ανάφλεξη στην περιοχή
Χριστοδουλίδης: Η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών
Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα
Ενεργοποιήθηκε προληπτικά το σχέδιο Εστία-Σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του ο Κόμπος
Στεφάνου: Ο ΠτΔ να σπρώξει τις εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου
Διαβεβαιώσεις Χαρτσιώτη για την ασφάλεια της Κύπρου-«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λαμβάνονται μέτρα»