Βρέθηκε η φόρμουλα για διευκολύνσεις στις πληρωμές εξωδίκων από κάμερες-Ανακοινώσεις εντός ημερών

Την ώρα που ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε από τον βουλευτή, Μαρίνο Μουσιούτα, πρόταση Νόμου η οποία μεταξύ άλλων ανεβάζει την ταρίφα των 300 ευρώ σε 500, σε σχέση με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, το Υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να είναι έτοιμο να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών, τα νέα δεδομένα σε σχέση με όσους αδυνατούν να ξοφλήσουν το πρόστιμο από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης.

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός ότι πολλά εξώδικα παραμένουν απλήρωτα, καθώς οι πλείστοι πολίτες που καταγγέλλονται, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα πρόστιμα, εξού και αρκετοί δεν τα παραλαμβάνουν καν από το Ταχυδρομείο. Είναι ένας από τους λόγους, που το Υπουργείο Μεταφορών στην παρούσα φάση, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνει τους πολίτες για να πληρώνουν τα εξώδικα τους, αφήνοντας στην παρούσα φάση, εκτός πλάνου την αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να μελετηθούν και τα στατιστικά στοιχεία προτού εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, φαίνεται να βρέθηκε η φόρμουλα με την οποία θα μπορούν να βοηθηθούν οι πολίτες που καταγγέλλονται από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, με τους εμπλεκόμενους φορείς που κατήλθαν σε σύσκεψη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, να καταλήγουν στους τρόπους με τους οποίες θα διευκολύνονται όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα πρόστιμα.

Προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργού, Αλέξη Βαφεάδη, όπως ανέφερε στον REPORTER, είναι να διατηρήσει την οδική ασφάλεια και εάν είναι δυνατό να την αναβαθμίσει, αλλά παράλληλα, να εντοπίσει τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθεί ο πολίτης, ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το πρόστιμο που κάποιες φορές αγγίζει και τα 300 ευρώ, ποσό το οποίο είναι αρκετά ψηλό για ένα χαμηλόμισθο. Έτσι, οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει ήδη σε μια φόρμουλα, η οποία θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από το Υπουργείο Μεταφορών.

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Μουσιούττα που προνοεί μεταξύ άλλων πρόστιμο 500 ευρώ αντί 300 σε όποιον περάσει με κόκκινο, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι, «εμένα δεν με βρίσκει αντίθετο το ενδεχόμενο να αυξηθεί αυτό το ποσό, γιατί φαίνεται ότι τα 300 ευρώ δεν είναι αποτρεπτικά για τους πολίτες», υποδεικνύοντας πως το 2023, καταγράφηκαν συνολικά 15.000 παραβιάσεις, για το συγκεκριμένο αδίκημα.

«Είναι μια πράξη που θέτει σε κίνδυνο όλους τους οδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους. Συνεπώς, παρόλο που δεν ασχοληθήκαμε με την αύξηση του ποσού, αλλά με διαφορετικά ζητήματα των καμερών, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό και οφείλουμε να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Από τη στιγμή που έχουμε σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο είναι γνωστό ότι δεν χαρίζεται κανενός 24 ώρες την ημέρα και είχαμε 15.000 περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι παραβίασαν το κόκκινο, οφείλουμε να βρούμε άλλους τρόπους», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.

Βέβαια, ο υπουργός Μεταφορών, ανέφερε πως με την τοποθέτηση των καμερών σε κάποια σημεία, καταγράφηκε μείωση στις παραβιάσεις, αφού υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ένα σύστημα που έγραφε 800 αδικήματα, σήμερα καταγράφει 200. «Αυτό, σημαίνει ότι ο κόσμος άρχισε να συνετίζεται και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε μια-μια τις συμβουλές», είπε ο κ. Βαφεάδης, ο οποίος ανέφερε παράλληλα πως είναι ένας από τους λόγους που ακόμη δεν τέθηκε επί τάπητος το ύψος των προστίμων.

Αναφορικά με τον λόγο που δεν τοποθετούνται χρονομετρητές στα φώτα τροχαίας, ο υπουργός Μεταφορών θεωρεί πως τα έξυπνα φώτα που αναμένεται να τοποθετηθούν, θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και για τα οποία υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους οδηγούς. «Τα έξυπνα φώτα θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται το τρίτο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση της απόφασης. Με τα έξυπνα φώτα ουσιαστικά, θα αλλάζει αυτόνομα το κόκκινο και να γίνεται πράσινο. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 75 έξυπνα φώτα στη Λευκωσία και 50 στη Λεμεσό και έχουν αποφασιστεί ήδη τα σημεία που θα τοποθετηθούν», κατέληξε ο υπουργός Μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Νόμου για να αλλάξει το ύψος των εξωδίκων από τις κάμερες-Στα 500 ευρώ το κόκκινο

Δειτε Επισης

Διασώθηκε 69χρονος που κατέπεσε σε βράχια στο Φαράγγι του Άβακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Συνελήφθη 33χρονος για την κλοπή συλλεκτικών μπουκαλιών ουίσκι αξίας 5.000 από κάβα
Υπάλληλος έκλεψε ρούχα αξίας 53 ευρώ από το κατάστημα που εργαζόταν
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»
Χωρίς συμφωνία για ηγεσία ΕΕ έληξε το δείπνο των 27-Τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι
Κατέθεσε επιλοχίας στη δίκη Γιαννιού-«Ο κατηγορούμενος μετά την πτώση κρατούσε το κεφάλι του»
Ανέβηκαν επίπεδο οι σχέσεις της Λευκωσίας με τις ΗΠΑ-Αναμένονται οφέλη από τον Στρατηγικό Διάλογο
«Θύμα ακόμη και απόπειρας δολοφονίας, κατάγγελλε στην Αστυνομία και της έλεγαν να επιστρέψει σπίτι της»
Απορύρθηκαν από την κοινοτική αγορά καλλυντικά προϊόντα
«Ιστορική στιγμή» χαρακτηρίζει ο Κόμπος τον Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Στόχος να προκύψουν αμοιβαία οφέλη»