Mε τα τρακτέρ στους δρόμους και οι αγρότες της Κύπρου-Κάλεσμα στην πολιτεία για στήριξη
12:25 - 02 Φεβρουαρίου 2024
Εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους Ευρωπαίους αγρότες οργανώνουν στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου στον δρόμο Αμαργέτης-Στατού Αγίου Φωτίου οι αγρότες της ορεινής Πάφου, ενώ παράλληλα την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ έξω από το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου το πρωί οι αγρότες με τα τρακτέρ τους βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι «για τις λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική» σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ– ΕΚΑ -Παναγροτικός – Νέα Αγροτική Κίνηση – Ευρωαγροτικός.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πορεία θα σταθμεύσει στο Σπίτι της Ευρώπης όπου θα επιδοθεί ψήφισμα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι αγρότες καλούν τους καταναλωτές να πορευτούν μαζί τους «γιατί είναι υπόθεση που αφορά όλους τους καταναλωτές και το κάθε νοικοκυριό».
Προστίθεται ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει, τo κόστος παραγωγής είναι εκτός πραγματικότητας, η πράσινη φορολογία επιβάλλεται για το νερό, την γη, τα ζώα, τα δένδρα, τα φυτά, τους σπόρους και γενικά σε όλη την τροφική αλυσίδα».
Αναφέρεται επίσης ότι «τα ναύλα και γενικά το κόστος εξαγωγής αυξάνεται, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές από την Ουκρανία και άλλες τρίτες χώρες είναι ανεξέλεγκτες».
Την ίδια ώρα, καταλήγει η ανακοίνωση, «η ΕΕ προχωρά σε εμπορική συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, προάγοντας η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
«Η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους αγρότες»
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ανέφερε πως οι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν, μεταξύ άλλων, για το κόστος παραγωγής, τις πολύ χαμηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων και τις καθυστερήσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω ζημιών που έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε, πως οι παραγωγοί των οπωροφόρων στην ορεινή Πάφο είχαν πληγεί ολοκληρωτικά από το χαλάζι πέρσι τον Απρίλιο-Μάιο, προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουν ενημερωθεί από τους αρμοδίους ότι θα πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται πριν το Πάσχα, δηλαδή μετά από ένα χρόνο. Δυστυχώς, παρατήρησε, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς εισόδημα για ένα χρόνο.
Ο επαρχιακός γραμματέας του Παναγροτικού, Πανίκκος Κάπονας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κατάσταση για τους αγρότες στην Κύπρο είναι εξίσου δύσκολη, λόγω του πολύ μεγάλου κόστους παραγωγής, αλλά και των μειωμένων τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες από τους εμπόρους για τα προϊόντα τους. Κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους αγρότες και την κτηνοτροφία και να πάρει αποφάσεις προκειμένου «οι λίγοι εναπομείναντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν για το καλό της οικονομίας του τόπου» όπως είπε. Ο κ. Κάπονας είπε πως ο Παναγροτικός θα είναι παρών αφού οι εκταρικές επιδοτήσεις είναι μειωμένες και το κόστος με την τιμή του πετρελαίου ανεβασμένο.
Εξάλλου, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ, Ηρόδοτος Αντωνιάδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για αυθόρμητη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με τη στήριξη των αγροτικών οργανώσεων. Εκτίμησε πως είναι δύσκολο για κάποιον να είναι σήμερα αγρότης και κτηνοτρόφος, αφού με τις νέες οδηγίες για το Natura και την αύξηση του κόστους παραγωγής «ένας ένας εγκαταλείπουν το επάγγελμα».
«Δυστυχώς δεν δίνονται κίνητρα στους νέους αγρότες, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα» είπε ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το Natura «έρχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική γη που καλλιεργείται».
Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, οι διαμαρτυρόμενοι θα μεταβούν στο σημείο συγκέντρωσης με τα γεωργικά τους μηχανήματα και η εκδήλωση θα είναι ειρηνική, ενώ ανέφεραν πως δεν προτίθενται να αποκόψουν την κυκλοφορία στο δρόμο.
To ΔΝΤ προειδοποιεί κατά περαιτέρω στήριξης
Οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθούν στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από αγρότες, που διαμαρτύρονται σε όλη την ήπειρο, διαφορετικά μπορεί να το μετανιώσουν, δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Αγρότες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα πραγματοποιούν διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες, με στόχο να κερδίσουν παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
"Βλέπετε τους αγρότες να διαμαρτύρονται. Σε ανθρώπινο επίπεδο κατανοώ ότι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και δεν είναι εύκολο να κάνουν τη δουλειά που κάνουν", είπε η Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
«Αλλά αν αυτό το συναίσθημα συνεχιστεί και βάλει τις κυβερνήσεις στη γωνιά όπου δεν μπορούν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για ενίσχυση των οικονομιών τους, υπάρχει κίνδυνος να έρθει η μέρα που θα το μετανιώσουν», πρόσθεσε.
Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα «το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας».
Μετά τη σύνοδο, ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία κατάφερε να πείσει την ΕΕ να «επιβάλει αυστηρότερους κανόνες» για τις εισαγωγές δημητριακών και πουλερικών, μεταξύ άλλων από την Ουκρανία.
Η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια μιας ευρείας ενημέρωσης με δημοσιογράφους όπου αναφέρθηκε και στα επίπεδα του δημόσιου χρέους, τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την Αργεντινή, την Αίγυπτο και το Πακιστάν.
«Συζήτησα με αρκετούς φορείς χάραξης πολιτικής, ιδίως Υπουργούς Οικονομικών, και αναγνωρίζουν τη σημασία της δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε. «Αλλά αναγνωρίζουν επίσης πόσο δύσκολο είναι να τερματίσουν την υποστήριξη».
Κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 κλείνοντας τα φορολογικά κενά και αξιολογώντας την ποιότητα των υφιστάμενων δημόσιων δαπανών.