Υποβάλλονται υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές εν μέσω πολεμικού κλίματος στον ΔΗΣΥ

Εν μέσω πολεμικού κλίματος υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων για μία θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του ΔΗΣΥ. Όπως αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, η υποβολή υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία, μεταξύ 9:00 το πρωί και 1:00 το μεσημέρι και δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν άτομα που είχαν εγγραφεί ως μέλη της παράταξης μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ

Η διαδικασία, όπως και οι ενδοκομματικές εκλογές που προηγήθηκαν το Σάββατο, επισκιάζεται και στην ουσία επηρεάζεται από την κρίση που μαίνεται στο κόμμα, η οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκδηλώνεται στη δημόσια σφαίρα. Τα δύο στρατόπεδα του ΔΗΣΥ έβγαλαν μαχαίρια, με αφορμή την επιλογή του Κωστάκη Κωνσταντίνου ως υποψήφιου για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, ενός προσώπου που στις Προεδρικές Εκλογές είχε υποστηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι πληγές των Προεδρικών ξεκίνησαν να αιμορραγούν ξανά και οι δύο πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης, έριξαν τα δικά τους πυρά, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση.

Ο κ. Νεοφύτου επέλεξε με ανακοίνωσή του να αντιπολιτευτεί -και σε κάποιο βαθμό να εξισώσει- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της Πινδάρου ταυτόχρονα. «Στο κόμμα μας, κατ’ επίκληση της ενότητας, βάζουν σημαιοφόρους εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη», δήλωσε, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή αξιοποίησης ενός «αποστάτη», τον οποίο όμως ο ίδιος επέλεξε να μην διαγράψει από το κόμμα. Πίσω από τις λέξεις, βέβαια, βρισκόταν ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς είχε κάνει επίκληση στην ενότητα λίγο πριν τη ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και που θεωρείται από την «αβερωφική» πτέρυγα το πρόσωπο που υποκινούσε τους φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές.

Όπως φαίνεται, η κυρίαρχη άποψη είναι πως, από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν μέλη του κόμματος και αποφασίστηκε να μην έχουν επιπτώσεις για την στάση τους στις Προεδρικές, δεν πρέπει να αποκλείονται από τις κομματικές διαδικασίες και από τη διεκδίκηση αξιωμάτων. Πεποίθηση είναι ότι ο σκοπός της ενότητας εξυπηρετείται καλύτερα αν η κρίση των Προεδρικών δεν αποτελεί κριτήριο και δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αποξένωση προσώπων που έκαναν διαφορετικές επιλογές, αφού δεν θα ήθελαν να «χαρίσουν» Συναγερμικούς σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και, παρόλο που επικαλέστηκε την ενότητα, ουσιαστικά, επίσης χωρίς να κατονομάζει, απαρίθμησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου τις ευθύνες που του αποδίδει για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ. Ανέφερε πως η αποστασιοποίηση μέλους της Κυβέρνησης και του κόμματος αλλά και η διαχρονική διαχείριση των κομματικών δρωμένων ή και οι λάθος εκτιμήσεις αντί να οδηγήσουν τον ΔΗΣΥ σε μια τρίτη πενταετία διακυβέρνησης, «μας οδήγησαν σε μια εσωστρέφεια με απρόβλεπτους τους κινδύνους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η συνέχιση αλληλοεπίρριψης ευθυνών, για προσωπική δικαίωση, δεν οδηγεί παρά σε πορεία καταστροφής».

Παρά τις εκκλήσεις της ηγεσίας, η οποία αισθάνεται συνεχώς υπό πίεση, για ενότητα και τέλος στο τοξικό κλίμα, είναι ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και πιθανότατα κανένας από τους δύο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Και αν ακόμη κάνουν πίσω οι ίδιοι, δεν αναμένεται να κάνουν πίσω οι «στρατοί» τους, καθώς για πολλούς από αυτούς το θέμα εξελίχθηκε πλέον σε προσωπικό.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση και αναμένοντας την επόμενη πράξη του Συναγερμικού δράματος, αυτοί που ενδιαφέρονται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών θα υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο υποβολής υποψηφιότητας, βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου σε ηλεκτρονική μορφή, ποσό €500 που αποτελεί το τέλος υποβολής ενδιαφέροντος και απόδειξη τακτοποίησης των συνδρομών τους για το 2024. Ακολούθως, θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο, που είναι το αρμόδιο συλλογικό όργανο για να κάνει την επιλογή υποψηφίων, και σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από έξι, θα ψηφίσει για να αναδείξει τους εκλεκτούς του κόμματος.

Δεν είναι βέβαιο ποιοι αναμένεται τελικά να υποβάλουν υποψηφιότητες, καθώς υπήρξαν διάφορες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα. Αναμενόμενη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση των εδρών τους από τους νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Λουκά Φουρλά και Ελένη Σταύρου. Από εκεί και πέρα, ακουγόταν το όνομα του αντιπροέδρου Μάριου Πελεκάνου, του πρώην Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, του πρώην Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Χριστιάνας Ξενοφώντος και του πρώην υποψηφίου του κόμματος και επιχειρηματία Χρίστου Αγγελίδη.

Σημειώνεται ότι στο Καταστατικό προνοείται ποσόστωση 30% στη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια και 20% συμμετοχής νέων μέχρι 35 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν υποψήφιοι. Δεν αποκλείεται μία από τις θέσεις να καταληφθεί από κατ’ επιλογή υποψήφιο, αν και αυτό δεν είναι αναγκαστικό. Όπως δεν είναι αναγκαστικό το πρόσωπο αυτό να εμπίπτει στα χαρακτηριστικά των ποσοστώσεων.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος