Χαρτογράφησε τις νέες διαδρομές του Pame Express το Υπ. Μεταφορών-Τα κριτήρια των νέων στάσεων

Νέοι χώροι Park and Ride, όπως και νέες ειδικές διαδρομές για το Pame Express, προγραμματίζονται να γίνουν εντός του 2024, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με το υπουργείο Μεταφορών, να έχει ήδη χαρτογραφήσει τα σημεία και τις διαδρομές που θα πραγματοποιούν τα λεωφορεία σε πρώτη φάση σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται, ιδιαίτερα σε κεντρικές αρτηρίες.

Τα θετικά αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το πιλοτικό έργο του Pame Express, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αφαιρούνται περίπου 400 οχήματα την ημέρα από το οδικό δίκτυο της Λευκωσίας, έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους στο συμπέρασμα, πως η επέκταση της συγκεκριμένης πρακτικής, θα βοηθήσει περισσότερο κόσμο και σε άλλες επαρχίες, που επιθυμεί να μεταβεί στον χώρο εργασίας του, χωρίς να χρησιμοποιεί το όχημά του, αλλά το λεωφορείο.

Αναδιπλώνοντας το πλάνο του Υπουργείου Μεταφορών στον REPORTER, o αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ήδη τα σημεία τα οποία εξυπηρετούν την ιδέα του σταθμού μεταβίβασης, όπου θα περνούν διάφορες γραμμές από εκεί. «Θα υπάρχουν ποδήλατα, ταξί και λεωφορεία. Για να τα ανακοινώσουμε όμως, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους ιδιοκτήτες. Τα έχουμε εντοπίσει όμως και στην παρούσα φάση προχωρούμε στην εξασφάλιση τους. Όπως για παράδειγμα στη Λευκωσία όπου έχουμε εξασφαλίσει το Μακάρειο Στάδιο και έχουμε πάρει τη σύμφωνη γνώμη για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου. Στη Λάρνακα επίσης έχουμε εντοπίσει κάποια τεμάχια γης που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά έχουμε και κάποιους άλλους χώρους υπόψη μας, οπότε είναι μια δράση που κινείται με γρήγορους ρυθμούς, για να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό αυτά που εξήγγειλε ο Πρόεδρος», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.

Για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες για επέκταση των διαδρομών του Pame Express, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι, «υπάρχει μια συνάντηση του Υπουργείου με τα δημόσια έργα τις επόμενες ημέρες και ο προγραμματισμός είναι αντικείμενο συζήτησης. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, δηλαδή αν χρειάζεται ασφαλτόστρωση κτλ, καθώς χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές. Για παράδειγμα η περίπτωση του ΓΣΠ, έχει βολέψει καθώς ήταν έτοιμος ο χώρος, όπως και του Μακαρείου. Αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι χώροι, που δεν είναι έτοιμοι. Άρα από την πλευρά μας θα ετοιμάσουμε ένα προγραμματισμό ο οποίος θα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη».

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως σε αυτές τις διαδρομές που θα πραγματοποιούν τα λεωφορεία όταν θα επεκταθεί το πλάνο, δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι γραμμές θα έχουν λεωφορειολωρίδες, καθώς μπορεί να υπάρχουν έξυπνα φώτα, ή να υπάρχει συνδυασμός και των δυο. «Κάθε περίπτωση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά πρόθεσή μας είναι να εισάξουμε αυτές τις ταχείες γραμμές για να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Βαφεάδης.

Ωστόσο, το Υπουργείο, βασιζόμενο στο παράδειγμα της πιλοτικής γραμμής Pame Express, που έγινε στο ΓΣΠ, αποφάσισε όπως προχωρήσει με την υλοποίηση παρομοίων έργων σε διάφορους άξονες της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας. «Απώτερος σκοπός, είναι αυτές οι γραμμές να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο και εκτός από το να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κοινού για να μετακινηθεί από ένα σημείο σε άλλο, είναι να βοηθήσουμε και στην αφαίρεση των οχημάτων στους δρόμους, που θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά σε 400 αυτοκίνητα, διότι η γραμμή αυτή όχι μόνο εξυπηρετεί τις ανάγκες τους κόσμου, αλλά μειώνει και τη συμφόρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Αρχίζει η εγκατάσταση 300 νέων στάσεων λεωφορείων

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την εγκατάσταση 300 νέων στεγάστρων και στάσεων για λεωφορεία και τη δημιουργία ειδικών λωρίδων για ποδήλατα και λεωφορεία, εντός του 2024, με το Υπουργείο Μεταφορών, να έχει στο πλάνο του ότι σε πρώτη φάση, θα εγκατασταθούν στάσεις σε κύριους άξονες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, έχει γίνει ήδη μια επιλογή από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αφού την παρουσιάσουν στο Υπουργείο, τότε θα προχωρήσουν και στην έγκριση τους. Οι κύριοι άξονες, εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, «είναι σημεία που έχουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, ακριβώς για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους επιβάτες το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και στην εγκατάσταση των υπόλοιπων στάσεων. Μόλις έχουμε καταλήξει στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό θα εκδόσουμε και τους σχετικούς χάρτες».

Όσον αφορά τον τύπο των στάσεων και εάν θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον κόσμο που θα μεταφέρεται. «Δηλαδή, αν είναι σε κύρια σημεία όπου υπάρχει αρκετός κόσμος, θα είναι μεγαλύτερες οι στάσεις. Θα υπάρξει ένας συνδυασμός στάσεων, αναλόγως με την επιβατική κίνηση που θα υπάρχει».

Εν κατακλείδι, ο υπουργός Μεταφορών, εξήγησε ότι «οι γραμμές των λεωφορείων, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού. Όμως, έχουμε και πολλές άλλες δράσεις που αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση των δρόμων, καθώς δεν είναι ένα μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα, είναι πολλά μέτρα συνδυαστικά, τα οποία θα φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα στους δρόμους».

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών