DEMETRA για ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας

Μετά από δύο χρόνια, το ευρωπαϊκό έργο DEMETRA: Developing Entrepreneurial skills & tools for woMEn in agriculTure in Rural Areas, ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω του Μεσημαντικά αποτελέσματα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη αγροτικών επιχειρηματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε γυναίκες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, ολοκληρώθηκε, μετά από δύο χρόνια, το ευρωπαϊκό έργο DEMETRA: Developing Entrepreneurial skills & tools for woMEn in agriculTure in Rural Areas.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω κοινοπραξίας αναγνωρισμένων οργανισμών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: ΙΜΗ (Κύπρος), GrantXpert Consulting (Κύπρος), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κρήτη), Stowarzyszenie Centrum Wspierania Educkacji I Przedsiebiorczosci - CWEP (Poland), ISOB Institut Fur Sozialwissenschaftliche Beratung GMBH (Germany), Univerza V Mariboru (Slovenia) και Česká zemědělská univerzita v Praze (Czech Republic).

Κύριος στόχος του ευρωπαϊκού έργου DEMETRA ήταν το να προσδιορίσει τις ανάγκες και τα κενά σε ό,τι αφορά την κατάρτιση και τις δεξιότητες των γυναικών στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας και να αναπτύξει τα εργαλεία που θα διευκολύνουν την κατάρτιση και τις συνολικές γνώσεις τους για Αντιμετώπισή τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι εταίροι προχώρησαν σε βάθος ανάλυση του πλαισίου στο οποίο καλούνται να δράσουν οι γυναίκες στον αγροτικό τομέα, με τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας του επιπέδου εκπαίδευσης και των ικανοτήτων τους στον τομέα καθώς και των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν τα κενά και τα εμπόδια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται συστάσεις πολιτικής.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταίροι προχώρησαν στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών για την εκπαίδευση των γυναικών σε πιο πράσινα, βιώσιμα μοντέλα αγροτικής επιχειρηματικότητας καθώς και την ανάπτυξη άλλων επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε, οι εταίροι ανέπτυξαν ένα ψηφιακό εργαλείο, την πλατφόρμα του DEMETRA, που θα επιτρέψει στις γυναίκες με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους στην αγροτική επιχειρηματικότητα μέσα από πρακτική εκπαίδευση ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η πλατφόρμα του DEMETRA ελεύθερα προσβάσιμο ψηφιακό εργαλείο για όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες στην αγροεπιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, οι εταίροι κατήρτισαν ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, μέσω του οποίου οι μέντορες παρείχαν επικαιροποιημένες γνώσεις σε γυναίκες που επιθυμούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στον αγροτικό τομέα, καθώς και υποστήριξη και λύσεις στα εμπόδια και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, έχουν παραχθεί 21 εμπνευσμένα βίντεο με συμβουλές σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την αγροεπιχειρηματικότητα από έξι διαφορετικά εθνικά πλαίσια τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας και της πλατφόρμας του έργου.

Το έργο DEMETRA υλοποιήθηκε στο πλαίσια της Βασικής Δράσης 2 – Συμπράξεις Συνεργασίας και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα για το έργο μπορείτε να βρείτε, εδώ: https://www.demetra-project.com/

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΚΑΦ: Συνεχίζει για δεύτερη χρόνια το επιτυχημένο πρόγραμμα «Αλλάζω…ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΕΓΩ»
Ποιο είναι το φαινόμενο που απειλεί τις σχέσεις μας;
Καρδιακοί όγκοι
Metropolis Mall: Ο Kύριος Προορισμός Αγορών, Ψυχαγωγίας και Κοινότητας στην Καρδιά της Λάρνακας
Ο 7ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ρομποτικής Robotex και ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Αθλητικής Ρομποτικής MRC
Η γκαλερί RIANA RAOUNA παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Matete Martini “HUG EACH OTHER AGAIN” στη Λευκωσία
Πρωταθλητές στον αθλητισμό ενώνουν δυνάμεις για το Telethon
Έρχεται η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που κανένας λάτρης της gourmet κουζίνας δεν πρέπει να χάσει
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Ευρωεκλογές 2024: Ανοιχτή Συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές