Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο στην Ελλάδα

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου στην Ελλάδα, μετά από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.

Παράλληλα, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών και στοιχείων.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: είτε μέσω taxisnet εφόσον διαθέτουν κωδικούς εισόδου, είτε υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά, είτε υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

«Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «η επιστολική ψήφος είναι μια μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας». «Στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για  τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία», κατέληξε.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν αναρτηθεί και αναλυτικές οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και ένας χρηστικός οδηγός με σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, μέσω επιστολικής ψήφου τόσο για τους εντός επικρατείας εκλογείς όσο και για τους εκτός επικρατείας.

Πηγή: k

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Φοβερό θανατηφόρο με τέσσερις νεκρούς στην Ελλάδα-Ανάμεσα τους ένας πατέρας με το παιδί του (pics)
Σκληρή απάντηση ελληνικού ΥΠΑΜ προς Άγκυρα: Ουδείς «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες επεδείχθη, ή θα επιδειχθεί
Αρνούνται τις κατηγορίες για τη δολοφονία Καραϊβάζ οι δυο κατηγορούμενοι
Σκάνδαλο υποκλοπών, κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator-Τα ονόματα που παρακολουθούσαν με εντολή Μαξίμου
Δέκα ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού χρηματιστή και οι Αρχές ακόμα αναζητούν τους δράστες
Ποια είναι η συνεργάτις του Άδωνι Γεωργιάδη που δέχτηκε bullying από τον Παύλο Πολάκη