Αυξήσεις σε αλεύρι, γιαούρτι και κατεψυγμένα, μειώσεις σε λαχανικά, ζάχαρη και κρέας

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Ιανουάριο 2024. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα) με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα, κ.ά.

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Ιανουάριο καταδεικνύει ότι η διατήρηση του ρυθμού πληθωρισμού στα επίπεδα Δεκεμβρίου (1,7% έναντι 1,6%) οφείλεται βασικά στη μεγάλη μεταβολή στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση κατά -13%, ενώ η κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατέγραψε θετική μεταβολή της τάξης του 0,15%. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφεται αύξηση κατά 2,81% στην κατηγορία τροφίμων, συνεπεία κυρίως της αύξησης κατά 4,4% στα γεωργικά προϊόντα. Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στις τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο Ιανουαρίου, στο οποίο όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Ιανουάριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 31 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων 15 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 3%.

Συγκεκριμένα, σημαντικότερη αύξηση κατέγραψαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 16,7%, το αλεύρι κατά 11%, όλα σχεδόν τα κατεψυγμένα τρόφιμα με πρώτα τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 10,4%, το κατεψυγμένο ψάρι κατά 7,9% το κατεψυγμένο κρέας πανέ κατά 5,1%, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 3,1%, το γιαούρτι σε ποσοστό 5,6%, τα αυγά κατά 5,4%, οι χυμοί κατά 5,3%, ο κυπριακός καφές κατά 4,4%, τα αναψυκτικά κατά 3,9%, τα φρέσκα ψάρια/μαλάκια κατά 3,8% και το λάδι κατά 3%.

Μείωση κατέγραψαν τα λαχανικά/χόρτα κατά 24,3%, η ζάχαρη κατά 12,4%, το φρέσκο κρέας κατά 7,9%, το πουργούρι κατά 3,9%, τα αλλαντικά κατά 2,7%, τα τυριά κατά 2,1% και τα κουλούρια 2,1%.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων, όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 13/2/2024 στην καταγραφή τιμών 55 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 υπεραγορές της Λευκωσίας. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 8% ή €243,24 έναντι €225,06 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €237,81. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €7,23 – €7,76 σε σύνολο αγορών αξίας €95 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου, με βάση τα πορίσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση στον πληθωρισμό, εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 72% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο. Σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 12/2/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά για το γάλα, το ψωμί, τα λαχανικά, τη ζάχαρη, τον καφέ και τις βρεφικές πάνες στο 75 –100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναζητείται άντρας για υπόθεση πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας τον Ιανουάριο
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που παρέχονται στο ΓεΣΥ
Η Αστυνομία καταζητεί δύο Ιρανούς για λαθρεμπόριο μεταναστών-Παρουσιάζεται ως Τ/κ ο άντρας
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Η σημασία της ιστορικής καταγραφής σε ντοκιμαντέρ για τους Μικρασιάτες της Κύπρου
Γ. Εισαγγελέας: Tην επόμενη εβδομάδα σύσκεψη ερευνητικών ομάδων για την υπόθεση Αββακούμ
Από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ο θάνατος της άτυχης 47χρονης που έσβησε στην άσφαλτο