Μειώνεται και δεν αυξάνεται το κόστος με το «Πληρώνω όσο Πετώ»-Ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς

Να μειωθούν και όχι να αυξηθούν τα κόστη των σκυβάλων μέσω του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ», είναι ο σκοπός του προγράμματος, που εφαρμόστηκε πρώτα στον Δήμο Αγλαντζιάς, με τους κάτοικους να αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να ανακυκλώνουν τα σκύβαλά τους, ενώ την σκυτάλη πήραν και άλλοι Δήμοι.

Με αφορμή τις αναφορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για αύξηση κατά 140 ευρώ στα νοικοκυριά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση για τα σκύβαλα «πληρώνω όσο πετώ», οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο πρωτοστάτης του εγχειρήματος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, που ορίστηκε και υπεύθυνος να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα στον ενιαίο Δήμο Λευκωσίας από την 1η Ιανουαρίου του 2025, σε δηλώσεις του στον REPORTER, έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον της Βουλής.

Υπενθυμίζεται, πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ερωτηθείς για την εν λόγω αύξηση που αναμένεται, ανέφερε ότι, «θα υπάρξει ένα πάγιο 180 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό είτε κάνει ανακύκλωση είτε όχι. Απ΄ εκεί και πέρα, αν ένα νοικοκυριό ανακυκλώνει θα έχει μια μείωση στο συγκεκριμένο πάγιο, ωστόσο θα έχει ένα κόστος της τάξης των 140 ευρώ για την αγορά της ειδικής σακούλας».

Στην Αγλαντζιά, ανέφερε ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ», έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Μάρτιο του 2020 και σε ολόκληρη την Αγλαντζιά από τον Μάιο του 2021. «Καταρχάς, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναστάτωση στον κόσμο προκλήθηκε λόγω του ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή, αναφέρθηκε μια μελέτη που έγινε για ένα συγκεκριμένο Δήμο της Αραδίππου. Προσωπικά, έχω οριστεί πολιτικός υπεύθυνος από τους πέντε Δήμους της Λευκωσίας για να τρέξω το πρόγραμμα ‘Πληρώνω Όσο Πετώ’ και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την εταιρεία από την Ελλάδα για να κάνει τη μελέτη για να τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός. Έτσι, δεν υπάρχει ακόμη κάποια μελέτη που να αποδεικνύει αυτό που είπε ο Δήμος Αραδίππου και θεωρώ ότι ήταν μια αστοχία του μελετητή του Δήμου που προκάλεσε την ανησυχία στους πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί δεν υπήρξε αύξηση τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των σκυβάλων, κάτι που θα πρέπει να επωμιστεί ο κόσμος».

Αυτά τα ποσά που ακούστηκαν, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, δεν έχουν καμία λογική στην παρούσα φάση, προσθέτοντας πως οι μελέτες συνεχίζονται και οι συζητήσεις με την εταιρεία είναι σε εξέλιξη, ενώ σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος προς τους πολίτες και όχι να αυξηθεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, «στον Δήμο Αγλαντζιάς τα τελευταία τρία χρόνια, ακολουθούμε μια διαφορετική τακτική και φιλοσοφία, από εκείνη που εγκρίθηκε από τη Βουλή σύμφωνα με τον Νόμο. Η διαφορά του Δήμου Αγλαντζιάς, είναι ότι δεν υπάρχει πάγιο και επειδή είμαστε ο πρώτος Δήμος που το κάνει αυτό, ουσιαστικά δίνουμε την ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν να μιμηθούν το σύστημα, να μεταφέρουν τα σκύβαλα τους αλλού και να μην έχουν καμία χρέωση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον Δήμο Αγλαντζιάς τα τελευταία δυο χρόνια η καθαριότητα στοιχίζει περίπου 1.7 εκατομμύρια ευρώ, με το τέλος των σκυβάλων ωστόσο, να είναι ανταποδοτικό. «Δεν μπορεί ένας Δήμος να έχει έξοδα 1.7 εκατομμύρια και να χρεώνει τους πολίτες 2 εκατομμύρια. Πρέπει να χρεώνει τους πολίτες 1.7 εκατομμύρια. Στον Δήμο Αγλαντζιάς τα τελευταία χρόνια λόγω του προγράμματος και λόγω της τρομερής μείωσης στα σκύβαλα, έχουμε καταφέρει κάτι το μοναδικό. Εμείς σήμερα ζημιώνουμε κατά 250-300 χιλιάδες τον χρόνο που έπρεπε να τα εισπράττουμε, αλλά κάναμε μια περιβαλλοντική κουλτούρα σε όλους πολίτες της Αγλαντζιάς».

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, ότι, τα παιδιά στον Δήμο Αγλαντζιάς, συμπεριφέρονται με ένα μοναδικό τρόπο και έχουν αναπτύξει ήδη την κουλτούρα της ανακύκλωσης. Όπως ανέφερε, το 2020 υπήρξαν 8.000 τόνοι σκύβαλα στην Αγλαντζιά, ενώ σήμερα λόγω του προγράμματος, μειώθηκαν κατά τρεις χιλιάδες τόνους. «Τουλάχιστον για τους πέντε Δήμους της Λευκωσίας, όπου συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς ο Δήμος Αγλαντζιάς, Άγιος Δομέτιος, Έγκωμη, Στροβόλου και Λευκωσία, η πολιτική πρόθεση είναι να μην έχει επιπρόσθετο κόστος ο πολίτης στα σκύβαλα και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και να έχει μάλιστα την ίδια ώρα εξοικονόμηση εξόδων και όχι μόνο αύξηση. Η πείρα μας στην Αγλαντζιά, μας βοηθά για να κάνουμε πιο σωστό το σύστημα, τόσο για τους πολίτες, αλλά και για τον Δήμο», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να επεκταθεί αυτός ο θεσμός Παγκύπρια, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, απάντησε θετικά, καθώς όπως ανέφερε, πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία μπαίνει μέσα σε όλα τα σπίτια και αλλάζει την κουλτούρα των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως είναι κάτι που χρειάζεται αρκετή δουλειά, εντούτοις μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του στον Δήμο Αγλαντζιάς, θεωρεί πως όλα είναι θέμα νοοτροπίας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών οι οποίοι αναφέρουν ότι με αυτή τη μέθοδο θα μετατραπεί η Κύπρος σε σκυβαλότοπο, ο Δήμαρχος με έντονο ύφος δήλωσε ότι, «προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει στον Δήμο Αγλαντζιάς να δει ότι με τη σωστή επιθεώρηση που γίνεται καθημερινώς, σήμερα, ο Δήμος μας είναι ο πιο καθαρός της Κύπρου. Με σωστό πρόγραμμα, σωστούς ελέγχους και με τους κατάλληλους επιθεωρητές, τότε δεν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα».

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αγλαντζιάς, μέσω του προγράμματος γλύτωσε περίπου το 50% του κόστους για καθαρισμό οικοπέδων που γίνονταν χωματερές. «Οι δημότες απέκτησαν μια περιβαλλοντική συνείδηση και είμαι βέβαιος ότι με την πάροδο του χρόνου θα το αποκτήσει όλη η Λευκωσία. Από την άλλη, είναι δύσκολο για τους Δήμους που δεν κάνουν ανακύκλωση και δεν έχουν την όρεξη για ανακύκλωση. Θεωρώ όμως, ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν το σύστημα και το μυστικό είναι ο κόσμος με την ανακύκλωση, να μειώνει τα έξοδά του».

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού