Τα στοιχήματα των Ευρωεκλογών, η κατανομή των εδρών και οι στόχοι της κατάταξης

Αν και πολλές φορές η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στα στοιχήματα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τις Ευρωεκλογές, τα οποία διεκδικούν την πρωτιά, στοιχήματα έχουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στις κάλπες του Ιουνίου. Κάποια από αυτά σχετίζονται με τα εκλογικά αποτελέσματα και άλλα με τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη, αφού γίνεται κατανοητό ότι με έξι έδρες που διαθέτει η Κύπρος και πολύ ψηλό εκλογικό μέτρο, δεν είναι ρεαλιστικό για όλους να στοχεύουν σε είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για το ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι εύκολα σε ό,τι αφορά την κατάληψη έδρας. Τα διαχρονικά του ποσοστά είναι τέτοια, που μόνο με τεράστιες ανατροπές θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε διαφορετικό από το να έχει εκ νέου έναν εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, η τρίτη θέση, στην οποία παραμένει αμετακίνητο το κόμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως να απειλείται από την συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του ΕΛΑΜ. Αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς αυτή η αλλαγή κατάταξης δεν θεωρείται κλειδωμένη, προφανώς και δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στο μεγάλο κόμμα του Κέντρου, που είναι συνηθισμένο να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των μικρών και μεγάλων κομμάτων και ως ρυθμιστής του συστήματος. Η πιθανή απώλεια της τρίτης θέσης, αν και δεν θα ανατρέψει αυτόν του τον ρόλο, προφανώς και ψυχολογικά θα είναι μεγάλο πλήγμα για το ΔΗΚΟ και την εικόνα του και σίγουρα θα ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο, ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών.

Το ΕΛΑΜ από πλευράς του έχει ως μεγάλο στοίχημα την κατάληψη της έδρας. Εάν έρθει τρίτο αντί τέταρτο, προφανώς και αυτό θα είναι μπόνους, αλλά δεν θεωρείται αυτοσκοπός των εκλογών. Ήδη, εάν καταφέρει να καταλάβει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος και η θέση του στον πολιτικό χάρτη θα αναβαθμιστούν αισθητά, ακόμη και αν δεν προκύψουν αλλαγές στην κατάταξη, αφού, σε αντίθεση με τη Βουλή και τα Δημοτικά Συμβούλια, εκεί δεν είχε μέχρι στιγμής εκπροσώπηση. Το εθνικιστικό κόμμα εδώ και καιρό προσπαθεί να κάνει βήματα εμπέδωσης στο σύστημα και η αναμενόμενη είσοδός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξυπηρετεί πλήρως αυτόν του τον στόχο, εξού και αποτελεί το πιο σημαντικό του στοίχημα στις διπλές εκλογές.

Για την ΔΗΠΑ οι Ευρωεκλογές δεν είναι εύκολη μάχη. Τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος της, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η έδρα που αναμένεται να αλλάξει χέρια θα καταλήξει στο ΕΛΑΜ. Ωστόσο η ΔΗΠΑ, ως ένα σχετικά καινούριο κόμμα, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία από ιδρύσεώς της και είναι σημαντικό για αυτήν η άνοδος να συνεχιστεί. Πρώτο στοίχημα για τις Ευρωεκλογές, συνεπώς, είναι να καταγράψει ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των Βουλευτικών, το οποίο η ίδια τοποθετεί στο 7,5%. Ο λόγος που ο πήχης τοποθετήθηκε εκεί είναι επειδή, αν ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα παραπατήσει και κινηθεί αισθητά πιο χαμηλά από τα ποσοστά του, ενδεχομένως να είναι πιο ψηλό από τα διαθέσιμα υπόλοιπα και η ΔΗΠΑ να αδράξει την ευκαιρία, αν και αυτό το σενάριο είναι αρκετά απομακρυσμένο. Πιο μεγάλο στοίχημα για τη ΔΗΠΑ είναι να μεγαλώνει και να δυναμώνει, ώστε να αυξάνεται ο ρυθμιστικός της ρόλος στο σύστημα.

Η ΕΔΕΚ είχε καταφέρει να κερδίσει την έκτη έδρα στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, αλλά μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, ουσιαστικά δεν την κατέχει πλέον. Τα μέχρι στιγμής νούμερα δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να την επανακαταλάβει. Δημοσκοπικά κινείται πολύ χαμηλά, ενώ ο φόβος που φαίνεται να υπήρχε για το ΕΛΑΜ προ πενταετίας, ο οποίος λειτούργησε ως πόλος έλξης προς την ΕΔΕΚ για ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, χρόνο με τον χρόνο φθίνει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καταγραφεί ξανά αντίστοιχη κινητοποίηση για να βοηθηθούν οι σοσιαλιστές. Το βασικότερο ίσως στοίχημα για την ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές είναι να συγκρατήσει ποσοστά και να μην επιτρέψει στην παρατεταμένη εσωστρέφεια που παρατηρήθηκε να επηρεάσει τη δύναμή της και να απειλήσει τη θέση της.

Για το Κίνημα Οικολόγων η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί μακρινό όνειρο, καθώς τα ποσοστά του δεν του επιτρέπουν να έχει τέτοιους στόχους. Το στοίχημα για τους πράσινους είναι παρόμοιο με της ΕΔΕΚ, να συγκρατήσουν δηλαδή τα ποσοστά τους, μετά από μία χρονιά με αναταράξεις, οι οποίες οδήγησαν στην απώλεια μίας βουλεύτριας και στην αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος. Οι Οικολόγοι εργάζονται προς την επιστροφή στην ομαλότητα, ώστε να μπορούν σταδιακά να επιδιώξουν περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους, αν και γίνεται κατανοητό ότι αυτό δεν θα προκύψει μέσα από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες θέλουν να έχουν μια αξιοπρεπή και παραγωγική παρουσία, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για να προωθήσουν περαιτέρω τις προτάσεις τους.

Το Volt, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, θα πάρει μια πρώτη γεύση από την κάλπη στις διπλές εκλογές του Ιουνίου. Το μεγαλύτερο στοίχημα για το κόμμα είναι να το γνωρίσουν οι πολίτες και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Είναι ξεκάθαρο πως δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα, δεδομένου του πολύ ψηλού εκλογικού μέτρου, όμως σίγουρα διεκδικεί τον δικό του ρόλο και λόγο στον πολιτικό χάρτη, ο οποίος θα καταγραφεί για πρώτη φορά σε επίπεδο ποσοστών. Οι Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το Βολτ Κύπρος, επειδή είναι συνώνυμες της ταυτότητάς του, αφού αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κομμάτων με κοινή πολιτική προσέγγιση. Προσφέρουν, συνεπώς, την ιδανική ατζέντα για να έχει μια καλή παρουσία.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο