Στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο οι τιμές του πετρελαίου λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του αργού πετρελαίου, παρουσιάζοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με τις ανησυχίες για την ένταση που υποβόσκει στην Μέση Ανατολή να επισκιάζουν τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις θολές προοπτικές για την ζήτηση «μαύρου χρυσού» εντός του 2024.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου Μπρεντ, για τον Απρίλιο, διαμορφώθηκαν στα 83,47 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού, West Texas Intermediate, για τον Μάρτιο, έκλεισε στα 79,19 δολάρια το βαρέλι.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή από τις 6 Νοεμβρίου. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο 1,5% για την εβδομάδα, διαμορφούμενος στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για γεωπολιτική, με φώτα που αναβοσβήνουν» και παραπέμπει σωστά σε κερδοσκοπία για εκμετάλλευση της κατάστασης, δήλωσε ο Bob Yawger, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Mizuho America, αναφερόμενος στην κερδοσκοπικές κινήσεις. "Ρίχνουν τα ζάρια περιμένοντας ότι κάτι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι εντάσεις αυξάνονται στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, αυξάνοντας και πάλι τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενδεχομένως να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Η αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα αντιπαρήλθε σε μεγάλο βαθμό τον επίμονο πληθωρισμό που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ, καθώς και τις θολές προοπτικές ζήτησης για το έτος.

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Οι τιμές καταναλωτή ήταν επίσης υψηλότερες από τις αναμενόμενες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ο επίμονος πληθωρισμός μειώνει τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ
Ένα ζευγάρι και το παιδί τους σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νότιο Λίβανο
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Επίθεση με ρουκέτες της Ρωσίας στην Ουκρανία-Δύο νεκροί και έξι τραυματίες