Πέραν των εκατό οι πυρκαγιές από θερμάστρες και τζάκια τον χρόνο-Τα λάθη και οι συστάσεις

Δεκάδες είναι τα περιστατικά πυρκαγιών κάθε χρόνο τέτοια εποχή λόγω της υπερθέρμανσης που προκαλείται από ξεχασμένες θερμάστρες που παραμένουν αναμμένες, είτε από τζάκια που χρησιμοποιούν οι πολίτες στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν τα κρύα βράδια του χειμώνα και έχουν ως αποτέλεσμα να θέτουν σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για του λόγου το αληθές, οι αριθμοί που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο, αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος, μιας και κατά το 2022, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, υπήρξαν συνολικά 148 περιπτώσεις όπου προκλήθηκε πυρκαγιά λόγω θέρμανσης, διαρροής υγραερίου, ελαττωματικής κατασκευής τζακιού αλλά ακόμη και λόγω μηχανικής παραγωγής θερμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν δώδεκα περιστατικά πυρκαγιάς από αυτοθέρμανση, άλλα δώδεκα από διαρροή υγραερίου και ακόμη οκτώ περιστατικά από ελαττωματική κατασκευή τζακιού. Τα περισσότερα περιστατικά ωστόσο, που έθεσαν σε κινητοποίηση τις Αρχές, είχαν να κάνουν με ελαττωματική καπνοδόχο, όπου καταγράφηκαν 72 υποθέσεις. Όσον αφορά, τις υπόλοιπες αιτίες προκλήσεις πυρκαγιών σε κατοικίες, είχαν να κάνουν με ηλεκτρικές συσκευές (14), μαγειρική συσκευή υγραερίου (18), μηχανική παραγωγή θερμότητας (10), και θερμάστρα (2).

Με αφορμή το περιστατικό έκρηξης που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε οικία στην Αθηαίνου, όπου προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου από κύλινδρο που βρισκόταν σε θερμάστρα υγραερίου σε υπνοδωμάτιο και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός προσώπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε τους τρόπους προστασίας από τις επικίνδυνες θερμάστρες και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται.

Η σωστή χρήση του υγραερίου είναι ευεργετική, εξηγεί ο κ. Κεττής, για να υπογραμμίσει ότι, «από τη στιγμή που το κοινό δεν προχωρεί στους απαραίτητους ελέγχους, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι. Δηλαδή, οποιαδήποτε συσκευή υγραερίου θερμάστρας, πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου πρέπει να ελέγχεται. Επίσης, πρέπει να ελέγχουμε τις συνδέσεις της θερμάστρας ότι είναι καλά συνδεδεμένες και δεν υπάρχουν απώλειες».

Ακόμη, οφείλουμε να ελέγχουμε τις θερμάστρες ότι λειτουργούν ορθά και δεν έχουν άλλη καύση και υπάρχει ουσιαστικά αλλοιωμένη φλόγα. Σε περίπτωση που υπάρχει, ανέφερε ο κ. Κεττής, «τότε κλείνουμε αμέσως τη θερμάστρα και τη μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Γίνεται η απαραίτητη συντήρηση από εξειδικευμένο άτομο και έπειτα την επαναχρησιμοποιούμε. Επίσης, όταν υπάρχει ελεύθερη φλόγα αναμμένη, αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για να μην δημιουργείται το μονοξείδιο του άνθρακα, ειδικά όταν υπάρχει έντονη καύση».

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι πολίτες οφείλουν να λειτουργούν προληπτικά, και να γίνεται η κατάλληλη συντήρηση των θερμαστρών, ενώ να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. «Δεν γίνεται να κοιμόμαστε όταν βρίσκονται σε λειτουργία οι θερμάστρες υγραερίου και επίσης πρέπει οι συγκεκριμένες θερμάστρες να είναι μακριά από παιδιά και κατοικίδια και γενικώς να βρίσκεται υπό επιτήρηση μια συσκευή υγραερίου».

Η σωστή χρήση του υγραερίου ακόμη και για σκοπούς θέρμανσης είναι ευεργετική, τονίζουν οι ειδικοί και ειδικότερα όταν τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. «Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο κάθε πολίτης που βρίσκεται στο σπίτι του και θέλει να ζεσταθεί, με την ορθή χρήση των θερμαστρών, κατέληξε ο κ. Κεττής.

Δειτε Επισης

Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο Στρόβολο
Εμπλέκονται σε 14 υποθέσεις με λεία 600,000 ευρώ οι δύο που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις