Χρονικός ορίζοντας ο Μάιος για κοινωνικό λειτουργό σε κάθε γειτονιά-Ποιος ο ρόλος του
07:40 - 18 Φεβρουαρίου 2024
Όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς σε όλες τις κοινότητες Παγκύπρια, τροχοδρομούν οι αρμόδιοι, με τον μήνα Μάιο να αποτελεί χρονικό ορίζοντα, προκειμένου να υλοποιηθεί το πλάνο της Κυβέρνησης, η οποία την ίδια ώρα αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες.
Μέχρι στιγμής, ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς, έχει λειτουργήσει πιλοτικά από τον περασμένο Απρίλιο, σε οκτώ Δήμους και τρεις κοινότητες, ενώ έχει αξιολογηθεί θετικά, τόσο από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, όσο και από τις τοπικές αρχές, αφού αντίκρυσαν τους κάτοικους των συγκεκριμένων περιοχών όπου λειτούργησε ο θεσμός, να είναι ικανοποιημένοι από τη βοήθεια που τους παρέχεται.
Ως εκ τούτου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Μαριλένα Ευαγγέλου, σε συνεννόηση με τους προέδρους της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, αποφάσισαν την επέκταση του προγράμματος παγκύπρια, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε ο κοινωνικός λειτουργός να λειτουργήσει στο επόμενο τρίμηνο σε κάθε γειτονιά, που θα έχει ουσιαστικό ρόλο για την ευημερία των πολιτών.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER o πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, «ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εφάρμοσε σε πιλοτικό πρόγραμμα αρχικά το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τα αποτελέσματα του οποίου συζητήθηκαν με την Υφυπουργό, για να δούμε τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και το Υφυπουργείο, με ποιο τρόπο θα το προωθούσαμε για να πάει σε όλες τις κοινότητες Παγκύπρια».
Ο θεσμός του κοινωνικού λειτουργού, λειτούργησε συγκεκριμένα στις κοινότητες, Παλαιχώρι, Ευρύχου και Πέρα Πέδι, με τον κ. Κιτρομηλίδη να αναφέρει ότι, «υπήρξαν πολύ καλά αποτελέσματα και γι' αυτό τον λόγο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μαζί με τις τοπικές αρχές, έχει εξαγγείλει την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος παγκύπρια. Είναι ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρχει κοινωνικός λειτουργός στην κοινότητα, ανάμεσα στους κατοίκους και θα ξέρει ο κάτοικος ότι υπάρχει αυτός ο κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος θα συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι ο πιο κοντινός φορέας προς τους κατοίκους και θα γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Αναφορικά με τα προβλήματα, τα οποία θα είναι σε θέση να επιλύσει ένας κοινωνικός λειτουργός, όπως εξήγησε ο κ. Κιτρομηλίδης, αφορούν κοινωνικά θέματα. Δηλαδή, είτε είναι θέματα που έχουν να κάνουν με οικογενειακά προβλήματα, είτε με εξαρτησιογόνες ουσίες, κτλ.
«Είναι όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία και χρειάζεται αρκετές φορές την στήριξη των αρμόδιων αρχών. Μέσω του κοινωνικού λειτουργού ουσιαστικά, θα μπορούν να βοηθηθούν τόσο οι νέοι μας, όσο και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία άτομα, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτό τον κοινωνικό λειτουργό της γειτονίας, ούτως ώστε να έχουν κάπου να αναφέρουν το πρόβλημα τους και ο κοινωνικός λειτουργός από εκεί και πέρα να δει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να βοηθήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά».
Εάν θα απαιτεί προϋπόθεση ο κοινωνικός λειτουργός να είναι κάτοικος της περιοχής, αυτό θα εξαρτηθεί ανάλογα με τους κοινωνικούς λειτουργούς που θα προσληφθούν στη συνέχεια. «Σίγουρα όμως, θα υπάρχει η άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές και θα μπορούν την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές να ενημερώσουν τον κοινωνικό λειτουργό, αλλά και ο κόσμος να απευθυνθεί σε αυτές ή στον κοινωνικό λειτουργό. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια οικογένεια μπορεί να μην θέλει να αναφέρει το πρόβλημα στην τοπική αρχή και με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος ο κάτοικος θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στον κοινωνικό λειτουργό, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στους αρμόδιους το ζήτημα προς επίλυσή του».