«Ο κατηγορούμενος μπορεί να καταταχθεί στα ευάλωτα άτομα που λόγω προβλημάτων, οι έμποροι συχνά επιλέγουν»

«Λαμβάνουμε υπόψη ότι ο κατηγορούμενος, πρόσωπο με οικονομικά προβλήματα κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, ενεπλάκη στην όλη επιχείρηση εισαγωγής των ναρκωτικών ουσιών στη Δημοκρατία με σκοπό την παράδοση τους σε άλλα εδώ πρόσωπα, ως μεταφορέας και με σκοπό να εισπράξει αμοιβή €3.000 σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης των όσων του είχαν ανατεθεί. Λόγω αυτών των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά τον χρόνο που ενεπλάκη στην προαναφερόμενη επιχείρηση, ο κατηγορούμενος μπορεί να καταταχθεί σε εκείνα τα ευάλωτα άτομα τα οποία υπό το βάρος προβλημάτων παρουσιάζουν μειωμένες αντιστάσεις και τα οποία οι έμποροι ναρκωτικών συχνά επιλέγουν για την μεταφορά ναρκωτικών. Ούτε όμως η ιδιότητα του απλού μεταφορέα των ναρκωτικών, έναντι μικρού σχετικά οικονομικού οφέλους, με βάση την ποσότητα των ναρκωτικών, αλλά ούτε και οι λόγοι που κατατάσσουν τον κατηγορούμενο στα προαναφερόμενα ευάλωτα και με μειωμένες αντιστάσεις άτομα, είναι στοιχεία ικανά να επιδράσουν στην επιβολή ποινής κατά τρόπο που να εξασθενεί η αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου».

Τα όσα πιο πάνω καταγράφονται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου, που επέβαλε ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών σε 55χρονο για εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο, αποτυπώνουν κατά κάποιο τρόπο την μεγάλη εικόνα πίσω από το πρόβλημα ναρκωτικών. Ότι δηλαδή, όπως αναφέρει και το Δικαστήριο, πρόσωπα που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, εκμεταλλεύονται από τα κυκλώματα διακινητών, με αποτέλεσμα να παίρνουν το ρίσκο για λίγα χρήματα και στο τέλος να καταλήγουν στην Φυλακή, χωρίς η Αστυνομία να καταφέρνει να φθάσει στους αυτουργούς. Από την άλλη όμως, το Κακουργιοδικείο, σημειώνει πως ακόμα και να βρίσκεται σε ευάλωτη θέση ο μεταφορέας, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές.

O 55χρονος, τον Ιούλιο του 2023, αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου από το Μόναχο, με την Αστυνομία να τον αναμένει, έπειτα από πληροφορία που λήφθηκε πως ενδεχομένως να επιχειρούσε να εισαγάγει ναρκωτικά στην Κύπρο. Αφού ανακόπηκε, τόσο αυτός όσο και μια γυναίκα με την οποία είχε επαφή, διαπιστώθηκε πως στις οι βαλίτσες που μετέφεραν περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους 13 κιλών και 957,1 γραμμαρίων.

Ανακρινόμενος από ο 55χρονος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως προσεγγίστηκε στην Ισπανία από άγνωστο του πρόσωπο για μεταφορά ναρκωτικών στην Κύπρο, έναντι αμοιβής €3.000 και αυτός, λόγω της άσχημης οικονομικής του κατάστασης, αποδέχθηκε, ενώ τα χρήματα θα τα λάμβανε όταν παρέδιδε τις βαλίτσες σε άγνωστο του πρόσωπο το οποίο, αφού αυτός έβγαινε έξω από το αεροδρόμιο Πάφου, θα τον προσέγγιζε.

Τα όσα ανέφερε ο 55χρονος, ως προς τα γεγονότα, αποτέλεσαν παραδεκτά γεγονότα μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης του, Αλέξανδρου Κληρίδη, ο οποίος, αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του, ζήτησε από το Δικαστήριο να λάβει υπόψη τους λόγους πίσω από την πράξη του, το γεγονός ότι δεν είναι χρήστης ναρκωτικών και έχει λευκό ποινικό μητρώο, την παραδοχή του κατηγορούμενου, που συνεπάγεται με ένδειξη μεταμέλειας, καθώς και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές.

Ως προς τις προσωπικές του συνθήκες, ο κ. Κληρίδης ανέφερε στο Δικαστήριο πως «ο κατηγορούμενος κατάγεται από την Ισπανία, έχει άλλα τέσσερα αδέλφια, ενώ οι γονείς του συντηρούνται από επαιτεία. Αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό, εργάστηκε σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και φούρνους. Στην πορεία της ζωής του απέκτησε από σχέσεις που διατηρούσε, εννέα παιδιά, με τα μικρότερα εξ αυτών να είναι σήμερα 11 και 13 ετών. Περαιτέρω ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας αλλά ούτε και χρήσης ουσιών ή αλκοόλ, τα τελευταία 10 χρόνια είναι άνεργος. Δεν ήταν το πρόσωπο που σχεδίασε την εισαγωγή των ναρκωτικών στην Κύπρο αλλά πρόσωπο το οποίο, λόγω οικονομικής ανάγκης και προς εξασφάλιση ποσού €3.000 που του προσφέρθηκε, επιπόλαια σκεπτόμενο ενήργησε ως μεταφορέας των ναρκωτικών, επιπολαιότητα η οποία αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν έστρεψε καν την προσοχή του στο ότι ο εντοπισμός σε αεροδρόμιο δύο βαλιτσών με ναρκωτικές ουσίες ήταν πολύ εύκολος».

Το Κακουργιοδικείο, έλαβε μεν υπόψη την παραδοχή και την συνεργασία του κατηγορούμενου με την Αστυνομία, ωστόσο σημείωσε πως περιορίστηκε σε εξιστόρηση γεγονότων ως προς την δική του εμπλοκή, χωρίς να προκύψουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην δίωξη συγκεκριμένων προσώπων τα οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση. «Είναι για τούτο που δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην περίπτωση του ενώπιον μας κατηγορούμενου πρόνοιες του άρθρου 30(4)(β) του Ν.29/1977 οι οποίες ορίζουν ότι κατά την επιμέτρηση της ποινής θα πρέπει να λαμβάνεται προς όφελος ενός κατηγορούμενου, για λόγους που και η νομολογία έχει εξηγήσει, η συνεργασία του με τις αρχές για τη δίωξη προσώπων που διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην σχετική με ναρκωτικές ουσίες εγκληματική συμπεριφορά», υπέδειξε το Κακουργιοδικείο.

Περαιτέρω, το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, το οποίο και αποκαλύπτει ότι η σοβαρής μορφής εγκληματική συμπεριφορά του, «αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό στην πορεία της ζωής του» και το οποίο, σε αντίθεση με περιπτώσεις κατηγορουμένων με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, επιτρέπει σε αυτόν να αξιώνει από το Δικαστήριο την επίδειξη προς το πρόσωπο του της μέγιστης δυνατής, υπό τις περιστάσεις και με βάση την σοβαρότητα των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί, επιείκεια.

«Λαμβάνουμε υπόψη την νομολογιακή κατεύθυνση την οποία, χωρίς να αγνοούμε την ανάγκη εξατομίκευσης της ποινής σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμόσουμε και στην περίπτωση του ενώπιον μας κατηγορούμενου, με σκοπό την αποτροπή του ιδίου αλλά και άλλων επίδοξων εντός της κοινωνίας παραβατών, να επιδείξουν στο μέλλον παρόμοια εγκληματική συμπεριφορά, η οποία εμπεριέχει σημειώνουμε και το στοιχείο της προς ίδιον όφελος του δράστη εγωιστικής παραγνώρισης από μέρους του των συνεπειών που οι ναρκωτικές ουσίες επιφέρουν, όχι μόνο σε άλλους συνανθρώπους μας χρήστες ναρκωτικών, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο περιβάλλον που κάποιοι εκ των χρηστών αυτών κινούνται».

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο