Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάνλι-«Ζοφερή υπενθύμιση για το τι είναι ο Πούτιν»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές, με την ΕΕ να τονίζει πως πρόκειται για μια «ζοφερή υπενθύμιση για το τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του». Αντιδράσεις υπάρχουν και από το εσωτερικό της Ρωσίας, κυρίως από αντικαθεστωτικούς, καθώς οι δυνατότητες αντιπολίτευσης είναι περιορισμένες.

Πάντως, αναμένεται ότι τα ερωτήματα θα αυξηθούν, μετά και τις δηλώσεις της μητέρας του πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη Νόβαγια Γκαζέτα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έγραψε σήμερα στο Facebook: «Δεν θέλω να ακούσω για συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 (Φεβρουαρίου) σε μια συνάντηση. Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν θα μείνουν ατιμώρητοι εάν ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι, αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια, δήλωσε ταύτοχρονα η σύζυγος του επικριτή του Κρεμλίνου Γιούλια Ναβάλναγια. Η Γιούλια Ναβάλναγια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνασπισθεί και να πολεμήσει το «τρομακτικό καθεστώς» στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε στα ρωσικά μέσω διερμηνέα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

«Ο Πούτιν έχει την αποκλειστική ευθύνη»

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε σε ανάρτηση πως είναι «σοκαρισμένος από δημοσιεύματα των ΜΜΕ για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ενός πολύ γενναίου άντρα που αφιέρωσε τη ζωή του για να σώσει την τιμή της Ρωσίας, δίνοντας ελπίδα στους δημοκράτες και την κοινωνία των πολιτών».

«Καθώς αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες, ας είμαστε ξεκάθαροι: ο Πούτιν έχει την αποκλειστική ευθύνη» υπογράμμισε, ενώ μοιράστηκε ανάρτηση του επικεφαλής του γραφείου του Αλεξέι Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοβ, ο οποίος έγραψε πως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε τη κρατική προπαγάνδα» και πως αν η είδηση ισχύει τότε «δεν “πέθανε ο Ναβάλνι” αλλά ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι».

Σε δική της ανάρτηση η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έγραψε πως «ο κόσμος έχασε έναν μαχητή του οποίου το κουράγιου θα αντηχεί για γενιές», και δήλωσε «σοκαρισμένη» από τον θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ από το Κοινοβούλιο.

«Η Ρωσία πήρε την ελευθερία και τη ζωή του, αλλά όχι την αξιοπρέπεια του. Ο αγώνας του για τη δημοκρατία ζει. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγό του και τα παιδιά του», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σήμερα, σε ηλικία 47 ετών, σε μια φυλακή στην Αρκτική.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, τον φυλάκισε παράνομα και τον υπέβαλε συστηματικά σε απάνθρωπη και φοβερή μεταχείριση, φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατό του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτό προστίθεται σε όλα τα εγκλήματα που έχει ήδη διαπράξει το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι μια τεράστια απώλεια για τον ρωσικό λαό. Ως θαρραλέος και αποφασισμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, έδειξε πώς η δύναμη της αλήθειας μπορεί να αψηφήσει ακόμη και τις ισχυρότερες και πιο καταπιεστικές δικτατορίες», συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Η τραγική μοίρα του Ναβάλνι δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες υπέστη, κυρίως την απόπειρα δολοφονίας του πριν από τρία χρόνια, μια σειρά ποινικών υποθέσεων με πολιτικά κίνητρα καθώς και την άδικη φυλάκισή του και την κράτησή του σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες», σχολίασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. «Επιστρέφοντας στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι αψήφησε με θάρρος ένα ανελεύθερο και άδικο σύστημα, βασισμένο στην καταπίεση και τη φίμωση των αντιπολιτευόμενων», πρόσθεσε. Η «θυσία» του είναι «μια βίαιη υπενθύμιση της πλήρους περιφρόνησης της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ίδιους τους πολίτες της», κατέληξε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστικό τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί δεν πραγματοποίησε έρευνα για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι το 2020.

Το γραφείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.

«Εάν κάποιος πεθάνει ενώ βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους, η υπόθεση είναι ότι το κράτος ευθύνεται, μια ευθύνη που μπορεί να αντικρουστεί μονάχα μέσω μιας αμερόληπτης, ενδελεχούς και διαφανούς έρευνας που θα διεξαχθεί μέσω ενός ανεξάρτητου οργάνου», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

«Προτρέπουμε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια αξιόπιστη έρευνα θα πραγματοποιηθεί».

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διεθνής κατακραυγή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πρώτα και κύρια, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, η σκέψη μας βρίσκεται στη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Μόναχο που βρίσκεται.

«Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή και η ψύχωση και ο φόβος για έναν άνθρωπο δείχνουν την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει χτίσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινκτον αναζητά επιβεβαίωση του θανάτου του Ναβάλνι. «Αν επιβεβαιωθεί, είναι μια τρομερή τραγωδία», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την "βαθιά θλίψη" του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια "φρικτή" ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

"Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία", ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του Ρώσου αντιφρονούντα.

«Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον με ανάρτηση στο X. «Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη - κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός διότι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία, έγραψε στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», έγραψε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Και οι δύο δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια για τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος.

«Οπως κανείς άλλος, ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν έπρεπε να πεθάνει», καταγγέλλει στην ανάρτησή της η Αναλένα Μπέρμποκ. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για μία δημοκρατική Ρωσία. Για τον λόγο αυτόν, ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», έγραψε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο φυλακισμένος Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου Ρώσου αντιπολιτευομένου. «Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο Γάλλος Υπουργός.

Ο αναφαιρθείς θάνατος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια υπενθύμιση του «συνεχιζόμενου καταπιεστικού καθεστώτος», του Ρλώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε την ελευθερία του για τις ελπίδες για ένα καλύτερο, πιο δημοκρατικό μέλλον για τον ρωσικό λαό. Οι αναφορές για τον θάνατο του είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για το συνεχιζόμενο καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν» δήλωσε η Ζολί με ανάρτηση της στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα πως είναι «βαθιά συγκλονισμένος από το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι» και πρόσθεσε πως η Μαδρίτη «απαιτεί να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες» αυτού του θανάτου. Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο Αλμπάρες υπογράμμισε πως ο θάνατος αυτός «συνέβη στη διάρκεια της άδικης φυλάκισής του για πολιτικούς λόγους», ενώ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους «οικείους του» και «την υποστήριξή του σε αυτούς που εργάζονται για την ελευθερία».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «υπεύθυνος» για το θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένοχος ότι αψήφησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν (...) Κλείστηκε στη φυλακή, όπου έζησε σε φρικτές συνθήκες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για όλα αυτά», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι προς το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Μήνυμα για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, έχασε τη ζωή του σε ρωσική φυλακή, απέστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο X.

Σημειώνοντας ότι ο Ναβάλνι αγωνίστηκε για τη δημοκρατία απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το «θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», ενώ απέστειλε τις σκέψεις του στην οικογένειά του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς. Ένα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει για τη γενναιότητά του πρώτα με την ελευθερία του και τώρα με τη ζωή του. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», αναφέρει η ανάρτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να "λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέδειξε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει.

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία «και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι» πρέπει να λογοδοτήσουν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι άλλη μια σκοτεινή υπενθύμιση του αδίστακτου καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε», έγραψε η Κάλλας στη X.

«Σκοτώθηκε γιατί αποκάλυψε τον Πούτιν και τη μαφία του»

Περιορισμένες αντιδράσεις υπήρξαν και από Ρώσους. Ο Ρώσος πολιτικός Μπορίς Ναντιέζντιν που τάσσεται κατά του πολέμου έγραψε σήμερα στον κανάλι του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, πως προσεύχονταν η είδηση για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να αποδειχθεί ότι είναι αναληθής.

«Ο Ναβάλνι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και από τους πιο γενναίους ανθρώπους στην Ρωσία», έγραψε ο Ναντιέζντιν.

Ο Πούτιν δολοφόνησε αργά και δημοσίως τον Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Γκάρι Κασπάροφ, ο Ρώσος αντικαθεστωτικός και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. «Ο Πούτιν απέτυχε να σκοτώσει τον Ναβάλνι γρήγορα και μυστικά δηλητηριάζοντάς τον και τώρα τον δολοφόνησε αργά και δημοσίως στην φυλακή...Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε διότι αποκάλυψε τον Πούτιν και την μαφία του γι΄ αυτό που είναι, απατεώνες και κλέφτες».

Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι' αυτόν ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας.

Πηγές: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
Διεθνές ένταλμα κατά Νορβηγού για την υπόθεση των βομβητών
Νεκρός ο διοικητής της μονάδας εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό-Στόχος ο διοικητής της μονάδας εναέριων μέσων της Χεζμπολάχ
Σύροι φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν-Σκοτώνονται στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα
Κόβει τις συζητήσεις περί κατάπαυσης του πυρός ο Λίβανος-«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε»
Πληροφορίες ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Εξτρεμίστρια στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για σχέδιο επίθεσης
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή σύλληψης Ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία-Ικέτευε για τη ζωή του
Παγκόσμιος συναγερμός-Έτοιμο το Ισραήλ για εισβολή στο Λίβανο, απειλές Ιράν για ολοκληρωτικό πόλεμο